Gojibär är ett asiatiskt bär väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Men – det är viktigt att känna till att bäret, liksom annan frukt och grönt, inte bara förser dig med nyttigheter. I alla fall inte om det har besprutats.
Med anledning av ett test gjort av konsumenttidningen Råd & Rön där för höga halter bekämpningsmedel hittats i var tredje påse gojibär inser vi på Kurera att (ännu) en påminnelse om vikten av ekologiskt är på sin plats.
Ekologiska livsmedel – inklusive gojibär – har nämligen inte besprutats med skadliga kemikalier.
Gojibäret marknadsförs som ett superbär som kan allt från att förebygga cancer till att öka potensen. Bären från busken, vars svenska namn är bocktörne, är innehåller höga halter av mineraler och antioxidanter som påstås ge ett långt och friskt liv, skriver konsumenttidningen Råd & Rön. Men det stämmer inte helt menar tidningen, som i sina analyser av tolv olika märken hittat för höga halter farliga kemiska bekämpningsmedel i var tredje påse. De ekologiska produkterna var dock helt fria från bekämpningsmedel.
► Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar
Besprutas för att motstå insekter och mögel
Gojibär säljs torkade, antingen hela eller som pulver, och finns i både vanliga matbutiker och som kosttillskott hos apotek och hälsokostbutiker. Flera av de stora livsmedelskedjorna säljer också gojibär under eget varumärke, skriver Råd & Rön.
Många av de bär som säljs i Sverige är importerade från Kina, som står för större delen av världens gojiproduktion. I landet har bären under lång tid använts som ingrediens i mat och i olika typer av naturläkemedel, rapporterar tidningen fortsättningsvis. Men – de kinesiska odlarna använder ofta rikligt med bekämpningsmedel för att hålla buskarna fria från mal, skalbaggar, mögelsvamp och andra skadeangrepp.
I konsumenttidningens analys visar det sig att många av bären innehåller för höga halter gifter i form av bekämpningsmedelsrester som använts i samband med odlingen.
Innehållsförteckningarna skiljer sig
Råd & Rön noterar också att det råder en stor skillnad på olika produktmärkens innehållsförteckningar. Trots att produkterna bara ska innehålla gojibär.
Coop anger till exempel under näringsinnehåll att kolhydrater står för 21 procent medan övriga producenter anger att de utgör 51–66 procent. Fiberinnehållet anger Urtekram och Kung Markatta till 21 procent medan övriga anger 7–11 procent.
Rester av 22 olika bekämpningsmedel och ett mögelgift funna
Gojibären sticker ut i Livsmedelsverkets kontrollprogram på grund av att de ofta innehåller många olika sorters bekämpningsmedel. Bären kan också innehålla gift från mögel om de inte hanterats rätt under torkning och transport, skriver Råd & Rön och rapporterar att många av förpackningarna i testet ger intryck av att innehålla miljövänligt odlade bär, men att det bara är bara fyra av produkterna som faktiskt är märkta som ekologiska. I testet hittades rester av 22 olika bekämpningsmedel och ett mögelgift i produkterna. I fyra av dem fanns ett eller flera bekämpningsmedel där halten överskrider de gränsvärden som är satta inom EU.
► Läs också: Bekämpningsmedel sitter kvar i kroppen
De ekologiska produkterna helt fria från bekämpningsmedel
De fyra ekomärkta produkter som ingick i testet (Sellton, Urtekram, The Raw Chocolate Co och Kung Markatta) var helt fria från bekämpningsmedel. Så även Coops konventionellt odlade bär men de visade sig däremot innehålla små mängder av mögelgiftet aflatoxin – dock i nivåer under de gränsvärden som finns uppsatta.
I bären från Rawpowder hittades rester av två olika bekämpningsmedel i låga halter. Efter att testet genomfördes har Rawpowder meddelat att företaget håller på att fasa ut sina konventionellt odlade bär till förmån för ekologiskt odlade, skriver tidningen.
Livsmedelsverket: ”I detta fall bör man välja ekologiskt”
Även Livsmedelsverket håller med om att eko är att föredra i denna fråga. I alla fall tills deras egna analyser är klara.
– I normala fall säger vi att allt som finns på marknaden ska vara säkert. Men just i de här fallen, när man hittar så många bekämpningsmedel och mycket giftiga ämnen som inte är godkända inom EU i halter över gränsvärdet, så är det ett sätt att undvika dem att välja ekologiskt, säger Widenfalk.
► Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!
Ämne i gojibär från Risenta, Garant, Earth Control och Ica Gott liv överskred gränsvärdena
De icke ekologiska bären från Superfruit (som dock också säljer ekologiska, giftfria bär) och Biofood innehöll låga halter av 19 respektive 15 olika bekämpningsmedel, varav sex respektive sju av dessa är förbjudna att använda inom EU. Ingen av produkterna innehöll dock halter som överskrider EU:s gränsvärden för bekämpningsmedel i mat. Det gjorde däremot gojibären från Risenta, Garant och Earth Control som alla visade sig överskrida gränsvärdena när det gällde ämnet carbofuran. Märket Ica Gott liv överskred dessa gränsvärdena både när det gällde carbofuran och propargit – som är två ämnen som är förbjudna att använda inom EU och som har bedömts medföra hälsorisker både för konsumenten och för den som arbetar med att sprida bekämpningsmedlen. Dessutom kan ämnena skada grundvatten, växter och djur kring odlingarna.
Inte farligt äta gojibär
Att gojibären innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdena betyder inte att de är direkt farliga att äta, skriver Råd & Rön och berättar att gränsvärdena är satta utifrån att vi kan utsättas för de farliga ämnena från många olika källor – den så kallade cocktaileffekten (där många olika kemikalier tillsammans misstänks påverka oss).
Den som vill slippa rester av bekämpningsmedel bör däremot välja någon av de ekomärkta produkterna. skriver Råd & Rön i sin slutsats.
► Läs också: Danskt larm: Klementiner kan vara skadliga for barn och foster
Livsmedelsverket: Ett barn på 20 kilo kan äta 50 gram besprutade gojibär dagligen
Och trots att var tredje påse i analysen visat sig överskrida EU:s gränsvärden bedömer även Livsmedelsverket inte att det är farligt att äta bären, rapporterar Svt. Mydigheten har inga rekommendationer i frågan, men enligt deras riskbedömning kan ett barn på 20 kilo äta 40–50 gram gojibär på en dag av de med högst bekämpningshalter. Siffran för en vuxen person som väger 60 kilo är 120–150 gram.
– Vi tycker inte det är farligt. Men det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Svt.
Nervpåverkande bekämpningsmedel och cancerogena mögelgift
Däremot ses bekämpningsmedlet carbofuran, som tre av påsarna innehöll, som problematiskt då det kan få långsiktiga effekter.
– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder, säger Anneli Widenfalk.
Samtidigt påträffades det cancerogena mögelgiftet aflatoxin i en av produkterna. Halterna var dock under gränsvärdet.
– Det är ett av de mest potenta cancergifter som finns, men det här är låga halter och man äter vanligen inte så stora mängder gojibär, säger Anneli Widenfalk.
► Läs också: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom
Nu ska Livsmedelsverket göra egna analyser
Resultaten ligger i linje med en analys som Livsmedelsverket gjorde 2013. Då hittades också en rad olika bekämpningsmedel, dock inga som låg över gränsvärdena. Men sedan dess har gränsvärdet för ämnet carbofuran sänkts.
Efter Råd & Röns analysresultat är det möjligt att Livsmedelsverket gör nya, egna analyser, upplyser Svt. Om myndigheten också hittar förhöjda halter blir det saluförbud på det aktuella partiet. Producenten måste därefter visa att kommande partier inte överskrider gränsvärdet.
EFSA utreder cocktaileffekten
Under hösten 2016 ska den europeiska matsäkerhetsmyndigheten EFSA ha inlett ett arbete för att ta fram metoder som ska uppskatta riskerna med att konsumenten utsätts för en mix av olika kemikalier i vardagen.
► Läs också: Är krossade linfrön giftigt eller inte?
Uppdatering:
Efter Råd & Röns test har Ica meddelat att företaget gjort egna undersökningar av sina gojibär och i ett parti hittat bekämpningsmedel som överskrider EUs gränsvärden. Det partiet har företaget återkallat. Risenta, vars bär också överskred gränsvärdena, har meddelat att företaget från och med den 1 februari 2017 bara kommer att sälja ekologiskt odlade gojibär.
Fotnot: Enligt Livsmedelsverkets bedömning är det bara ett bekämpningsmedel i Råd & Röns analys som överskrider EU:s gränsvärde, nämligen carbofuran. Skillnaden kan bero på hur man har bedömt vattenhalterna i de färska bären och om man tagit hänsyn till mätosäkerhet i analyserna.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Gojibäret är ett rött bär med ursprung i Tibet som många anser smakar som en blandning mellan russin och lingon. Goji är rikt på C-vitamin, mineraler, karoten samt järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Bäret innehåller även nyttiga fetter och är en bra källa till protein eftersom det innehåller alla essentiella aminosyror.
Den röda färgen innebär också höga halter av nyttiga fytokemikalier, då särskilt zeaxantin, vilket i stora doser sägs kunna motverka ålderssynthet, det vill säga den synnedsättning vi alla råkar ut för förr eller senare. Förekommer oftast i torkad form eller som pulver.
Användningsområden: I müsli, rawfoodbollar, sallad, fruktsallad, gröt eller som garnering på raw choklad. Även gott i mat och bak, att blanda i nötmixen eller som snacks direkt ur påsen.
Källa: Kurera
Om testets resultat
Mögelgifter produceras av mögelsvamp som kan angripa bären under torkning och transport. Råd & Rön har tittat efter aflatoxin och ochratoxin A. Aflatoxin är ett av de farligare mögelgifterna och kan orsaka cancer. Även ochratoxin A misstänks vara cancerframkallande.
Bekämpningsmedel är gifter som används under odlingen, för att bekämpa olika typer av angrepp från till exempel insekter och svamp. Råd & Rön har hittat 22 olika bekämpningsmedel, vilket tyder på ett flitigt användande. Flera av gojibären innehåller bekämpningsmedel som är förbjudna att använda inom EU på grund av risker för att gifter kommer ut i miljön kring odlingarna, samt att de kan skada den som använder bekämpningsmedlet och även konsumenten.
Källa: Råd & Rön