”Den här pajen växte jag upp med. Egentligen kan man ju ha vilka grönsaker som helst i den, men just purjolök är min favorit”, skriver Tess Medina om detta favoritrecept.
Ingredienser:
4 portioner
3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk vatten
Fyllning:
2 stora purjolökar
smör till stekning
200 g gruyèreost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Hacka ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Fyllning: Ansa och skär purjolöken i centimeterstora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 minuter. Riv osten.
Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Lägg 1 ½ dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.
Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2 ½ dl ost.
Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.
(Foto: Eva Hildén)
Receptet kommer från Tess Medinas kokbok ”A table med Tess” (Bonnier Fakta), där recepten är uppdelade efter de tre städer som har format henne: Stockholm, Paris och Los Angeles. Detta recept är inspirerat av Stockholm.