Annons

Mästerkockens mumsiga purjolökspaj

En lika enkel som lyxig paj med purjolök och smält gruyéreost är perfekt att njuta av som "comfort food". Tess Medina, Sveriges mästerkock 2024, har ätit denna paj sedan barnsben!

 

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 oktober, 2024
Paj med purjolök

”Den här pajen växte jag upp med. Egentligen kan man ju ha vilka grönsaker som helst i den, men just purjolök är min favorit”, skriver Tess Medina om detta favoritrecept.

Ingredienser:

4 portioner

3 dl vetemjöl

125 g smör

1–2 msk vatten

Annons

Fyllning:

2 stora purjolökar

smör till stekning

200 g gruyèreost

3 ägg

Annons

3 dl mjölk

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Gör så här:

Hacka ihop mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.

Fyllning: Ansa och skär purjolöken i centimeterstora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 minuter. Riv osten.

Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.

Lägg 1 ½ dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.

Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2 ½ dl ost.

Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

(Foto: Eva Hildén)

TESTA OCKSÅ: Mästerkockens lyxiga råraka med kantareller

Bokomslag A table med Tess

Receptet kommer från Tess Medinas kokbok ”A table med Tess” (Bonnier Fakta), där recepten är uppdelade efter de tre städer som har format henne: Stockholm, Paris och Los Angeles. Detta recept är inspirerat av Stockholm.

Annons