Som alternativ till eller istället för bröd, kan man låta matnyttiga våfflor ingå i kosthållet. För glutenfritt alternativ se nedan, annars går det även bra att använda till exempel havregryn.
Ingredienser:
4 msk hampamjöl (eller ris-, majs- eller bovetemjöl, alternativt havre- eller hirsflingor)
0,5 tsk rapsolja
1 nypa havssalt
2 krm malda brödkryddor, kardemumma och/eller kanel
Cirka 1 dl kokhett vatten (mängden beror på vilket mjöl som används)
Gör så här:
Blanda allt väl. Smeten ska bli som en tjock klump. Grädda i varmt våffeljärn utan att använda smör. Lyft upp locket när ångan avtar.
Går även att variera enligt följande:
Som pålägg brukar vi ha lite av varje. I går blev det det ni ser på bilden skinka, tomat, basilika och tomat. Väldigt uppskattat av både vuxna och barn.
Går även att servera som fikavåffla – servera då en rårisvåffla smaksatt med kardemumma och kanel tillsammans med osötad äppelmos eller skivad frukt.
Eller som mexivåffla – toppa en bovetevåffla med: 1 dl mexikanskt kryddad köttfärs eller bönor. 2 msk salsa, 1 dl hackad tomat och 1 msk hackad röd lök.
Hälsningar,
Daniel i Enskede, som uppger att han hämtat receptet ur Peter Wilhelmssons bok ”Friskare barn”.