Njut en bit mörk choklad, men undvik de med aromer!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 september, 2013
Njut en bit mörk choklad, men undvik de med aromer!

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Annons
Foto: Mia hagenmalm
Foto: Mia hagenmalm

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. 🙂

SEKRET FRÅN BÄVER KALLAS IBLAND NATURLIG AROM!
När det gäller aromer så som naturlig vaniljarom, naturlig jordgubbsarom osv, har matfusket just avslöjat att många av dessa naturliga aromer som i smaksatt vatten, eller vaniljarom i choklad, faktiskt kan komma från bävergäll, vilket är ett sekret från en körtel nära bäverns anus, och som den markerar revir med. Bävergäll har en stark, stinkande myskaktig arom, skriver matfusket. Ja visst är bävergäll naturligt men jag personligen skulle föredra att ingredienser måste skrivas ut så som det är. Det ska inte stå naturlig arom, utan arom från bävergäll vore faktiskt mer rätt för att klargöra innehållet.

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

Annons

13 september, 2013 0


Att krydda maten kan vara ett sätt att balansera blodsockret på.

Kanel är en krydda som har använts i århundraden och kommer från det inre barskiktet från träd som växer vilt i tropiska delar av Asien. Kanel har en positiv påverkan på matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar. Kanel har också enligt studier visat sig balansera blodsockret efter måltid, väldigt bra. Så att ha kanel på gröten eller i maten är faktiskt ingen dum idè! Det beror på att det finns polyfenoler i kanel. Polyfenoler är vattenlösliga antioxidanter som verkar i kroppens muskler och lever med en insulinliknande effekt, vilket gör att kroppen inte behöver lika mycket insulin som vanligt för att balansera blodsockret.

Jag brukar krydda min mat med gurkmeja väldigt ofta, därför att gurkmeja har en mycket stark antiinflammatiorisk effekt. Men det har också visat sig i studier att råttor med diabetes fick ett mer balanserat blodsocker när de fick äta gurkmeja än de som inte fick gurkmeja.

Annons

Curry är också en bra krydda i mat. Curry består ju av olika kryddor och där ingår gurkmeja som ger curry sin gula färg, men ofta även bockhornsköver, som förutom att balansera blodsockret även har många andra bra egensakper. Bockhornsklöver verkar också bra för minnet, huvudvärk och migrän och kan hämma uppkomsten av cancer.

 

Ha en underbar dag/ Mia

Dela inlägget
Annons
12 september, 2013 0

Begreppet sockerberoende är egentligen inte erkänt av svenska myndigheter!
Ändå finns det så många med ätstörningar som bullemi och hetsätning, vilket missbrukas precis som droger.
Många har begär efter sötsaker som ger den största njutningen, vilket är kombinationen socker och fett och finns som en perfekt blandning helst i godis, kakor, glass och choklad. Och som jag skrivit i tidigare inlägg, så utsöndras endorfiner i hjärnan av socker, vilket är ett lugnande hormon som även ger vällust! Belöningshormonet dopamin ökar också när du äter socker och det ger även det vällust och meningsfullhet! Signalsubstansen serotinin gör dig lycklig och nöjd när du äter socker! ( Klicka på länken, så kan du läsa mer om dessa hormoner och vad de står för: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/ ).

En studie på möss har visat att kombinationen fett och socker intresserade dem på en nivå som var lika lockande som suget efter drogerna alkohol, heroin och kokain.

Även den som kanske inte äter socker i vardagen, kan känna sug efter sött! Exempel på det är efter storhelger som jul, då det serveras choklad från Alladinasken, knäck, kola och ischoklad. Man tar några stycken varje dag i någon veckas tid. När godiset är slut, känner man suget och rotar i skåpen efter mer, eller köper den där goda chokladkakan man inte alls tänkt köpa. Suget är där! Man vill ha mer!

Annons

Visst känner många igen sig? Alla kan bli mer eller mindre sockerberoende. Den som inte äter socker i sin ursprungliga form kanske inte tänker på att det finns så mycket gömt socker och smakförstärkare i färdigmat och halvfabrikat. Äter du en fralla, som är bakat på vete, pasta eller vitt ris, får du snabba kolhydrater som också är socker! Listan kan göras lång!

Så visst är socker en drog! Och det är många som är beroende på ett eller annat sätt!

Ha det fint! / Mia

Dela inlägget
Annons
11 september, 2013 0

Nu är vi inne på sista veckan av sockerutmaningen!

Tyvärr har jag haft lite strul med bloggen på grund av min dator, så det har inte blivit så många inlägg senaste tiden.

Jag har skrivit om det gömda sockret tidigare i min blogg, men eftersom att det just nu är högaktuellt, tycker jag att det kan vara lämpligt att ta upp det igen, så här inför slutspurten på sockerutmaningen.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.

Annons

Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.


Det finns tillsatt socker i nästan allting idag.
Jag var ute med förstoringsglaset i en matbutik i helgen och kollade in ingredienser på varor och produkter för en typisk svensk frukost!
Snacka om sockerbomber!

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis undantag, även om jag inte hittade en enda, men läs innehållsförteckningarna noga!

Jag letade även bland pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv. Där fanns det tillsatt socker som smakförstärkare! I alla! Jag hittade ingen utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär! Socker! Sylten till gröten innehåller socker! Köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

Jag har fått frågan vad man ska använda för ersättning istället för socker, så här kommer en liten lista på GI-värdet på olika sorters socker!

Annons

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honung Gi är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Jag använder oftast sukrin när jag bakar. Eller agavesirap. Och jag bakar aldrig med vete.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp! 🙁

Hur mycket socker innehåller då godis, läsk och choklad?
1 hg godis innehåller 14 sockerbitar
5 dl läsk= 17 sockerbitar
100 g choklad= 13 sockerbitar.

Annons

Må så gott! Utan socker! 🙂

Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
3 september, 2013 0

Det här tycker jag är jätteviktig information för dig som äter för mycket sött i i form av socker och snabba kolhydrater. För det gör en stor skada i din kropp!
Dessutom länkar jag till ett annat av mina inlägg där du kan läsa om hur socker påverkar hormoner i hjärnan, och hur du kan ersätta ditt sötsug med motion.

https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Jag fick häromdagen frågan vad jag menar med basisk och icke basiskt?
Så jag återupplivar ett gammalt inlägg som jag skrivit tidigare i bloggen.

Annons

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl,te och kaffe. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven. Urinsyra kan skapa inflammationer och gikt i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet.
För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Man kalkar sjöar för att de ska bli mer basiska! Människan består av 70% vatten och vi blir liksom våra sjöar också försurade.
Vi människor kan bli mer basiska med hjälp av bra basisk föda samt mineraler som till exempel kalcium, magnesium och zink. Mineraler är bra för att återställa en sur kropp. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar också bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.

Inte många vet hur farliga friaradikaler egentligen är.
Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler.

Dr Otto Warburg som fick Nobelpriset i medicin 1931 upptäckte även att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål av alla sorter och spenat.
Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra.
Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten. Det stoppar även sötsuget. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium, samt zink är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.
Ju mer basisk föda du äter, desto mindre sötsug får du! 🙂

Ha det gott! // Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
31 augusti, 2013 0
tre vita skålar med olika röror
tre vita skålar med olika röror
Foto: Mia hagenmalm
Tänkte fresta med lite dipp framför TV:n ikväll. Bättre än att äta lördagsgodis både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

Tre olika röror till kyckling och ugnsbakad potatis
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Olika röror i tre skålar
Foto: Mia Hagenmalm

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annons

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Saffransaioli med räkor
Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt lite saffran i aiolin och du har en fin saffransaioli till räkorna!

Trevlig helg!// Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.