Annons
Annons

Goda röror i repris

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
31 augusti, 2013
tre vita skålar med olika röror
tre vita skålar med olika röror
Foto: Mia hagenmalm
Tänkte fresta med lite dipp framför TV:n ikväll. Bättre än att äta lördagsgodis både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

Tre olika röror till kyckling och ugnsbakad potatis
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Olika röror i tre skålar
Foto: Mia Hagenmalm

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Saffransaioli med räkor
Foto: Mia Hagenmalm

Tillsätt lite saffran i aiolin och du har en fin saffransaioli till räkorna!

Trevlig helg!// Mia

Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.