Riktig mat & hälsa

Bra mellanmål för att förebygga blodsockersvängningar och sötsug!

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa. 
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen  som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit!

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och  proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Guacamole med gurkstavar eller morötter

Morötter i avocadoröra

Foto: Mia Hagenmalm

1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag lägger till ett halvt ägg också,  för proteinets skull. Mums!

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Paranötter på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! :-)

Kör Hårt! // Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]