Riktig mat & hälsa

“Hightechade” Super(monster?) grönsaker på marknaden!

Jag läser vidare i Svenska Dagbladet om de nya "hightechade" grönsakerna. Nu när man då har en lagstiftning för GMO gör man alltså  nya kryphål för att tjäna pengar. Och även här bryr man sig inte om att kontrollera om det finns bieffekter med  nya supergrönsaker! Själv vet jag inte vad jag ska tro, och tänker definitivt inte köpa eller äta något som man inte har kontrollerat eller forskat på. Jag håller mig till mina vanliga ekologiska grönsaker, för jag tror på att lagom är bäst i alla avseenden. Hade vi behövt dessa grönsaker skulle de redan finnas och naturen hade redan skapat dem åt oss. Men det är ju vad jag tycker!


Den nya super-broccolin
som fått stor uppmärksamhet är ett tydligt exempel på en produkt som släpps ut på marknaden utan någon som helst myndighetskontroll.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är egentligen positiva till goda tillämpningar av modern växtförädlingsteknik men tycker att det behövs helt nya former av reglering.

Idag är det fritt fram för det som inte faller under GMO-lagstiftningen och kunskapsutvecklingen går väldigt snabbt nu.
LRF:s miljöchef Jan Ekswärd har i en intervju med SvD sagt att det behövs ett skydd, en screening, ett filter, som garanterar att nya sorter är hållbara, säkra för miljö och konsumenter och som samtidigt skapar en stabilitet för forskarna.

Så bra att man uppmärksammar detta!

Här är en lista på supergrönsakerna, eller ska man säga monstergrönsakerna?, direkt avskrivet från Henrik Ennert blogg, SvD

Broccoli ”Beneforté”: Lanserad hösten 2010. Innehåller upp till tre gånger mer av växtkemikalien glucoraphanin som har antioxidativ effekt och i labbförsök misstänks kunna motverka allergier, vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Framtagen genom korsbefruktning av vanlig broccoli och en vilt växande urbroccoli insamlad på Sicilien 1995.
Paprika ”BellaFina”: Lanserad hösten 2011. En tredjedel så stor som vanlig paprika vilket ger minskat matavfall och ökad flexibilitet i matlagningen. Framtagen genom selekterad korsbefruktning med allt mindre paprikor.
Lök ”EverMild”: Lanserad hösten 2010. Mild och söt smak. Innehåller mindre av det ämne som får ögonen att tåras då löken hackas. Framtagen genom selektiv korsbefruktning för att minska ämnet pyruvate som orsakar den skarpa smaken.
Melon ”Melorange”: Lanserad vintern 2011. Har ungefär 30 procent sötare smak än Cantaloupmelon. Framtagen genom korsbefruktning av bland annat Cantaloup, franska meloner med lång hållbarhet och suckatcitron för att lyfta fram en gen som ger fruktig och blommig arom.
Isbergsallad ”Frescado”: Lanserad våren 2012. Krispigare blad med längre hållbarhet. Innehåller 146 procent mer folat och 74 procent mer C-vitamin än vanlig isbergssallad. Framtagen genom korsning av isbergssallad och romansallad.

Källa:Henrik Ennart www.svd.se och www.svd.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]