Riktig mat & hälsa

“Hightechade” Super(monster?) grönsaker på marknaden!

Jag läser vidare i Svenska Dagbladet om de nya "hightechade" grönsakerna. Nu när man då har en lagstiftning för GMO gör man alltså  nya kryphål för att tjäna pengar. Och även här bryr man sig inte om att kontrollera om det finns bieffekter med  nya supergrönsaker! Själv vet jag inte vad jag ska tro, och tänker definitivt inte köpa eller äta något som man inte har kontrollerat eller forskat på. Jag håller mig till mina vanliga ekologiska grönsaker, för jag tror på att lagom är bäst i alla avseenden. Hade vi behövt dessa grönsaker skulle de redan finnas och naturen hade redan skapat dem åt oss. Men det är ju vad jag tycker!


Den nya super-broccolin
som fått stor uppmärksamhet är ett tydligt exempel på en produkt som släpps ut på marknaden utan någon som helst myndighetskontroll.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är egentligen positiva till goda tillämpningar av modern växtförädlingsteknik men tycker att det behövs helt nya former av reglering.

Idag är det fritt fram för det som inte faller under GMO-lagstiftningen och kunskapsutvecklingen går väldigt snabbt nu.
LRF:s miljöchef Jan Ekswärd har i en intervju med SvD sagt att det behövs ett skydd, en screening, ett filter, som garanterar att nya sorter är hållbara, säkra för miljö och konsumenter och som samtidigt skapar en stabilitet för forskarna.

Så bra att man uppmärksammar detta!

Här är en lista på supergrönsakerna, eller ska man säga monstergrönsakerna?, direkt avskrivet från Henrik Ennert blogg, SvD

Broccoli ”Beneforté”: Lanserad hösten 2010. Innehåller upp till tre gånger mer av växtkemikalien glucoraphanin som har antioxidativ effekt och i labbförsök misstänks kunna motverka allergier, vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Framtagen genom korsbefruktning av vanlig broccoli och en vilt växande urbroccoli insamlad på Sicilien 1995.
Paprika ”BellaFina”: Lanserad hösten 2011. En tredjedel så stor som vanlig paprika vilket ger minskat matavfall och ökad flexibilitet i matlagningen. Framtagen genom selekterad korsbefruktning med allt mindre paprikor.
Lök ”EverMild”: Lanserad hösten 2010. Mild och söt smak. Innehåller mindre av det ämne som får ögonen att tåras då löken hackas. Framtagen genom selektiv korsbefruktning för att minska ämnet pyruvate som orsakar den skarpa smaken.
Melon ”Melorange”: Lanserad vintern 2011. Har ungefär 30 procent sötare smak än Cantaloupmelon. Framtagen genom korsbefruktning av bland annat Cantaloup, franska meloner med lång hållbarhet och suckatcitron för att lyfta fram en gen som ger fruktig och blommig arom.
Isbergsallad ”Frescado”: Lanserad våren 2012. Krispigare blad med längre hållbarhet. Innehåller 146 procent mer folat och 74 procent mer C-vitamin än vanlig isbergssallad. Framtagen genom korsning av isbergssallad och romansallad.

Källa:Henrik Ennart www.svd.se och www.svd.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]