Riktig mat & hälsa

Härliga Raw pistagemusslor med raw chokladmousse

Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon

Foto: Mia Hagenmalm

Sent igår kväll fick jag en riktig aha-upplevelse! Ni vet, så där som när man kommer på något, den sista länken, och pusselbitarna äntligen hamnar på plats.
Jag skrev ju om gluten, laktos och min mage igår. Läkarens diagnos till mig var IBS eftersom proverna inte visade intollerans mot vare sig gluten eller laktos.
Jo kyss mig tänkte jag! Eftersom att jag mår bättre utan gluten och laktos blev jag skeptiskt till att proverna verkligen var tillförlitliga.
Eftersom att glutenintollerans finns i vår släkt  läste jag häromdagen  på om glutenintollerans och där stod även en liten notis om att  fodmap kan påverka IBS-magar. Och vad är det egentligen det där fodmap? Jo sockeralkoholer osv, men det stod ingenting av betydelse vad det innebar eller om någon särskild diet. 
Men igår upplyste webredaktören på kurera mig  om att det fanns en artikel om fodmap-dieten på Kurera här:http://kurera.se/har-ar-maten-du-ska-valja-och-undvika-vid-ibs/.
Mycket intressant artikel för den som har problem  med magen! Läs!

Tidigt i morse fick jag för mig att testa en ny raw foodvariant, en liten mumsbit till kaffet idag.
Min passion för choklad får denna gång sig uttryck i  form av mintchokladmousse på en härlig liten pistagemussla sötad med  dadlar. Yammi!
Det låter kanske konstigt att använda sig av avocado i en mousse, men det funkar perfekt, och smaken av avocado går inte igenom.

 

OBS! Om du använder torkade daddlar, blötlägg dem i vatten någon timme innan du mixar dem.

Pistagemusslor med mintchokladmousse 
Pistagemusslor: 4 st
1 dl pistagekärnor, EKO
8-9 st daddlar, EKO
1 msk kokosolja; EKO

Mintchokladmousse
2 msk kokosolja;, EKO
1 1/2-2 avocado EKO beroende om de är små eller stora
2 msk kakaopulver, EKO
1 1/2 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 krm himalayasalt
1/4 dl finhackade färska  ekologiska myntablad eller 1/2 krm pepparmintolja
1 tsk limeskal, finrivet, EKO
12 st hallon, färska EKO

Gör så här:
Mixa pistagekärnorna grovt i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut pistagedegen i små muffinsformar och ställ in i frysen ca 10 minuter under tiden du gör moussen.
Mixa alla ingredienser till moussen till en slät kräm. Spritsa eller skeda över pistagemusslorna. Ställ kallt till servering. Strax innan servering toppa med hallon och finrivet limeskal.

Ha en riktigt trevlig helg!

Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]