Annons

Agavesirap: Nyttigt eller onyttigt

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 september, 2014

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98. Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia

Annons
12 september, 2014 0
Cashew-milkshake med choklad i ett glas
Cashew-milkshake med choklad i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde ju en cashewgrädde till min raw äppelkaka häromdagen. Det som blev över blandade jag med raw kakaopulver! Men gud så underbart gott! Det hade jag aldrig trott. 🙂
Den smakade helt klart som milkshake så därför får den heta raw Milkshake med choklad. Yammi!

Raw cashewmilkshake med choklad
2 -3 glas

Annons

2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 1/2 msk raw kakao

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde/kräm

Häll upp i glas. Jag toppade med hallon och kokosflingor. Njut!

Trevlig helg!

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
11 september, 2014 0
Carnegie Hall och Broadway alldeles bakom hörnet nu

Idag känner jag en stor förväntan! Det har börjat pirra lite i maggropen och fjärilarna har vaknat igen. De där välbekanta fjärilarna som brukar infinna sig när det börjar närma sig tävlingarna i världsmästerskapen i barbershop. Men denna gång ska vi ju inte tävla. Denna gång ska vi till New York och Carnegie Hall, Broadway och ger en unik show! Den pirrande känslan började igår då jag såg biljetterna till försäljning på vår, Rönninge Show Chorus hemsida. http://www.carnegiehall.org/Calendar/2014/11/1/0600/PM/Ronninge-Show-Chorus/RSC-three-sheet-poster

Det är verklighet och alldeles jättesant! Vi ska dit! Jag har dock lite svårt att fatta att vi från lilla Sverige är så priviligerade att vi får den stora äran att beträda denna scen. Lika svårt som jag har att ta in att jag är en världsmästare och guldmedaljör. Men jag jobbar på det!

// Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
11 september, 2014 0
Äpplekaka med cashewgrädde i ett coctailglas och en äppelkvist med små äpplen i bakgrunden
Äppelkaka i ett gals
Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.

Annons

Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Annons

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde. Servera till raw äppelkaka.

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
10 september, 2014 0
Rawfoodpizza med goda tillbehör på ett vitt fat

 

Rawfood pizza på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fäktats med små envisa blomflugor-fuktflugor-bananflugor!
Gah!! De är överallt i mitt kök, ett helt gäng små äckliga ligister till flugor. Ändå har jag nog testat både det ena och det andra för att få bort dem; vinäger, honung och olja i en skål. Sukrin, vatten, olja, diskmedel. Men i morse upptäckte jag källan till varifrån de kom. När jag skulle tömma min dotters papperskorg i hennes rum flög ett moln av dessa små flugor upp. Det visade sig att det låg ett svart gammalt bananskal i botten på papperskorgen. Hoppas att jag får bukt med dem nu. All frukt har åkt in i kylskåpet och bananerna i fruktkorgen skivade jag och frös in till morgonens smoothie.

Annons

Jag har fastnat för rawfood och äter det nu flera gånger i veckan. Det är så otroligt fräscht, gott och nyttigt och i och med att man inte värmer upp maten till mer än 40 grader, behåller den alla näringsämnen. Och det är lätt att tillaga. Inget os eller koktider, förutom då man ska torka rätter, som denna pizzabotten.
Önskar att jag testat rawfood tidigare, men jag har tänkt att detta är ingenting för mig som vill ha varm mat i magen. Och jag trodde förstås att det inte skulle vara så gott med kall mat. Men det är det! Eftersom att min dotter är måttligt road av min nya passion för denna matlagning, brukar jag äta rawfood till lunch. Idag blev det rawfood-pizza. En botten gjord på nötter, tomat och olja och en nötost beredd av basilika och macadamianötter. Jag kan lova att smakerna av ”osten” och denna underbara pizzabotten av nöter verkligen skapade en smaksenasation i munnen. Otroligt, ljuvligt gott!! Mmmmm!

OBS!!!Pizzabotten ska dock stå i ugnen på ca 40 grader i ca 11 timmar. Jag mixade och satte in min botten i gårkväll, så den blev klar under tiden jag sov.
Receptet på denna botten och nötost kommer från Renee Woltaire

Rawfood-pizza 3-4 personer
Botten:
2 dl solroskärnor, EKO blötlagda minst 3 timmar
1 dl cashewnötter2 dl linfrön, krossade
1/2 bifftomat, EKO
3 soltorkade tomater
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk basilika

Mixa alla ingredienser till en degig massa. Platta ut degen och lägg på en plåt. Torka sedan i ugnen på 40 grader i ca 9- 11 timmar. Pizzabotten ska
bli fast, men inte hård.

Pesto
Mia Hagenmalm

Basilikanötost
2 dl macadamianötter
1 dl cashewnötter
1 kruka basilika
4 msk olivolja
1 krm chiliflakes
örtsalt

Annons

Mixa alla ingredienser utom örtsalt till en pestoliknande massa. Smaka av med örtsalt och chiliflakes.
Sen gör du som du vill, men jag bredde nötosten över botten innan jag la på tillbehör.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag valde tomater, rivna morötter, sallad, gurkbitar, oliver, nektarin i bitar och fikon. Superfräscht! Du väljer förtås själv vad du vill ha på.

//Mia

Dela inlägget
Annons
8 september, 2014 0

Jag antog hälsoutmaningen-(Häng-på du med!!!!!!)/häromdagen, och har nu bestämt mig för två saker under september månad.

Jag ska hålla en strikt Fodmap-diet och basisk kost för att få min mage i balans och basa kroppen eftersom att jag är sur efter sommarens alla matsynder.

Jag ska återgå till min sjukgymnastik, efter en tids uppehåll, för att hålla mig rörlig, och be om hjälp att träna upp mina muskler i ryggen runt diskbråcket.

Det var september månads utmaning till mig själv.

Annons

Mvh/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons