Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd.
Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. Det klarade sig fint ända fram till april då den tappade precis alla blad. Jag testade att ställa ut trädet när värmen kom i somras, men det ville inte återhämta sig tyvärr. Jag tror att citronträdet hade fått spinn och även om jag gjorde allt jag kunde, fick jag inte bort ohyran. Så nu har jag lite ångest över mitt fina olivträd när jag ska försöka övervintra det. Jag funderar på att ställa ner det i källaren där det är lite svalare än i lägenheten. Källarförrådet har även fönster så trädet kan få ljus. Det gäller bara att komma ihåg att vattna trädet också.Onödigt vetande, jag vet! 🙂

Min dotter jobbar kväll ganska ofta och då passar jag gärna på att äta vegetariskt eftersom att hon inte är så förtjust i vegomat. I säsong är nu kål och rotfrukter och när det är lite ruggigt ute, vad  passar väl bättre än en värmande och underbart god gryta?
Denna härligt goda gryta är gjord på rödbetor, svamp, kapris och linser och serveras tillsammans med ett gott potatismos.

Rödbetor är nyttigt
Rödbetor är dessutom väldigt nyttigt. Visste du att rödbetan har använts sedan många decennier för att rensa levern? Det är för att rödbetor innehåller flavonoider och massor av antioxidanter och är naturligt rika på nitrat.

Nitrat bildar i kroppen nitrit som har förmågan att öka kväveoxid i kroppen och som i sin tur vidgar blodkärlen, ökar blodcirkulationen och har visat sig sänka blodtrycket. Tyvärr tappar man förmågan att bilda kväveoxid med ålder eller så kan bildandet av kväveoxid även bero på  intag av osund kost eller på att man rör sig mindre eller har ett stillasittande arbete.
Man har även gjort en patientstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det visat sig att rödbetornas förmåga att öka produktionen av kväveoxid i lungorna har en positiv effekt på patienter med svår hjärt-och lungsjukdom.
Rödbetor används även av idrottare för att öka blodets syreupptagningsförmåga, vilket ökar och förbättrar uthållighet, förbättrad ork och prestation.
Nitrat finns även i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola.

Rödbetsjuice
Det kanske kan tänkas svårt att få i sig rödbetor varje dag, men ett smart sätt att enkelt få i sig nitrat är att dricka rödbetsjuice varje dag.
1-2 dl varje dag är att rekommendera. Jag dricker själv rödbetsjuice varje morgon i perioder för jag känner i kroppen att jag blir mycket piggare och får mer energi.  Jag har smakat en hel del sorter av rödbetsjuice på marknaden men återkommer alltid till Biottas rödbetsjuice som är koncentrerad, mjölksyrad och färskpressad från nyskördade ekologiska rödbetor.

Ett glas rödbetsjuice

Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetsbourguignon
4 portioner
500 g färska rödbetor, skalade
3 stora morötter, skurna i stora bitar
2 gula lökar skurna i klyftor
2 klyftor vitlök, finhackade
10-15 pärllökar, skalade
250 g champinjoner
400 g gröna eller röda linser
100 g små kapris
2-3 lagerblad
3 krossade enbär
Färsk timjan
2-3 dl veganskt rödvin
2 msk tomatpurè
7 dl vatten
2  tärningar grönsaksbuljong
himalayasalt
örtkryddor
svartpeppar
olja eller smör att steka i
1-2 msk arrowrot till redning

Gör så här:
Skala eller skrubba rödbetorna och skär i grova bitar och bryn rödbetor och morötter i smör eller olja. Slå på rödvin, vatten, smula ner buljongtärningar och rör ner tomatpuré och låt koka upp. Sila av vattnet från kaprisen. Tillsätt gul lök i klyftor, kapris några timjankvistar, lagerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek  under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg.  Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar. Garnera med  timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk "fetaost"


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)