Riktig mat & hälsa
Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag

Här i Nynäshamn finns det ganska många vildsvin.
Somliga grisar är inte särskilt skygga heller och en bit utanför stan springer de ibland faktiskt omkring på gatorna och mellan husen och är ibland inne på folks tomter. Det är lite otäckt att möta på dem faktiskt och med anledning av en händelse strax innan mors dag för några år sedan, måste jag bara berätta om ett möte jag hade med ett vildsvin.
En kväll för några år sedan, skulle jag ut till havet för att fotografera en cheesecake till ett blogginlägg. Jag hade jobbat till sent, så jag skyndade mig för att hinna plåta innan ljuset blev för dåligt. Jag hittade ganska snart världens finaste läge på en stenbrygga i vattnet som låg mitt i solnedgången, så jag parkerade bilen vid vägkanten och tog kameran och tårtan och började gå ner mot bryggan. Då hör jag ett konstigt  ljud ifrån en slänt på andra sidan vägen och i ögonvrån ser jag något stort, svart komma i kanonfart mot mig och när jag vänder mig om  ser jag den största gris jag någonsin sett.
Fråga mig inte hur jag kom in i bilen med tårtan helt oskadd för det vet jag inte så här i efterhand. Men jag har nog aldrig sprungit så fort eller kommit in i en bil så snabbt tidigare i mitt liv. Grisen var så klart inte ute efter mig, men det vågade ju inte jag chansa på. Så det blev ingen bild på tårtan den kvällen och inte  på den bryggan . 🙂
Jag åker alltid och hälsar på min mamma på mors dag
Hon fyller även år dagarna innan mors dag, så vi passar på att fira bägge dagarna samtidigt.
Den här frusna marängtårtan med rabarber gjorde jag till Mors Dag för några år sedan och den är såå god så jag har gjort den i år igen.
Tårtan innehåller inget raffinerat socker eller gluten.
OBS! Tårtan görs med fördel någon dag innan då den behöver tid i frysen.
Länkar även till en smarrig Raw Lingontårta här

Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

och den omtalade Raw Cheesecaken med hallonsås här

Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig Helg!
Mia
Frusen maräng- och rabarbertårta
Portioner: 8
400 g rabarber
1,5 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
 
Marängbotten:
3 st äggvitor (Spara äggulorna)
1 dl sukrin eller annan sötning
1,5 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk sukrinmelis (som florsocker)
1,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Tillsätt sukrin och ättikssprit och vispa ytterligare minst 10 minuter eller tills smeten är seg och blank. Blanda med hasselnötter och majzena.
Smörj en form med löstagbar form (26 cm i diameter) och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar och torka gärna i två timmar. Ta ut marängbotten ur formen. Diska formen och lägg tillbaka marängbotten igen.

Skölj och skala rabarberna och skär i tunna bitar. Koka rabarber och sukrin i vatten  tills det tjocknat något. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Gör ett snabbt uppkok. Häll över i en skål och låt kallna.

Vispa äggulor med sukrinmelis och vaniljpulver. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden. Blanda ner hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bred ut den över marängbottnen. Bred sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ formen i frysen minst 4-5 timmar.
Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Det är kul och spännande att experimentera i köket.
Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/"rawfoodian" på heltid. 🙂
Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  inte vetat vad jag ska göra med. Jag har bara använt den i rotmos. Men sista tiden har jag nyfiket utforskat denna grönsak och gjort flera rätter av den. Den är inte så pjåkig faktiskt. Jag gillar den skarpt. Och kålrot har blivit lite trendigt efter att den serverades i en av menyerna  på nobelfesten 2018

Kålrot är både nyttig och billig i inköp.
Den är inte lika känslig som andra grönsaker och tål att lagras. Så passa på att införskaffa ett gäng kålrötter och förvara i kylskåpet (den gillar svalt), nu när de är i säsong.
Kålroten eller brassica napus är full av antioxidanter och innehåller mycket C-vitamin. Den kallas ofta för Nordens apelsin. Jättegod och krispig att äta rå som den är men ännu godare tillagad eller med tillbehör. (Återkommer med ytterligare ett smaskigt kålrotsrecept senare).

De små kålrötterna är mycket mildare i smaken än de stora.
När den tillagas får den en lätt nötaktig smak. Det finns också olika sorters kålrot. I detta recept har jag använt den gula svenska kålroten som har en mild, söt och lite pepprig smak och marinerat den samt rostat  i ugnen. Det blev fantastiskt gott med i stekpanna nygräddat tortillabröd och massor av goda tillbehör. Det ska vara gott! 🙂

Ha det fint!
Mia

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfri torillabröd
2 portioner
2 mindre kålrötter
Marianad
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chili
1 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad koriander
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk honung
1-2 msk olivolja
3 msk färskpressad citonsaft

Tortillabröd
ca 6 stycken
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 krm bakpulver
1 nypa salt
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1/2 msk rapsolja

Gucamole
2 avokado
1/2 chili urkärnad
1 liten tomat
1 msk färskpressad limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk hackad koriander
1 nypa salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Kålroten: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skala kålroten och skär i klyftor eller stavar.  Gnid in kålrotsbitarna i marinaden och lägg dem på en klädd ugnsform
Sprid ut bitarna så de inte ligger på varandra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Tortillabröd: Blanda rismjöl, majsmjöl, bakpulver, salt och fiberhusk ordentligt i en bunke. Tillsätt vatten och rapsolja och blanda till en deg  Dela degen i 6 delar.
Kavla ut till tunna bröd och stek i en het och torr stekpanna.
Avokadomos: Kärna ur avokadon och mosa den. Finhacka chilin och kärna ur tomaten och skär smått i bitar. Blanda ner i avokadomoset och pressa ner en vitlöksklyfta och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Till servering:
Avokadomos ( eller gucamole) och tomatsås
Toppa kålrotsbitarna med exempelvis rostade cashewnötter  gurka, lök, tomater, sallad, rostad majs, groddar, jalapenjo och koriander. Servera på tortillabröd med mosad gucamole och- eller tomatsås.