Riktig mat & hälsa

Treveckorssallad utan socker

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig lite för att strimla vitkålen eller riva morötter, även om det går snabbt att laga till. Därför är denna underbara treveckorssallad så tacksam att ha på burk i kylskåpet. Den går snabbt att göra som tur är och är så otroligt gott, så  jag ärter nästan alltid upp den innan tre veckor har gått.

Förövrigt äter jag väldigt mycket kål i alla dess former och kål bör/ska man egentligen ha som basvara varje dag, då kål verkar för att hålla inflammationer i kroppen borta Kål är nämligen sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller  mycket kostfibrer- prebiotika som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, fungerar som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra och C-vitamin.

Jag brukar även passa på att syra grönsaker på hösten att ha till vintern. Det är jättenyttigt men det tar sin lilla tid innan man får smaka då man måste vänta på processen som kan ta några veckor. En storfavorit är kimchi och du hittar mitt recept här
Vad och varför mjölksyrade grönsaker är så nyttigt kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg.

Treveckorssallad utan socker

1 kg vitkål
4 stora morötter
1/2 purjolök eller 1 gul lök
2 röda paprikor
1 grön paprika

Dressing:
1,5 dl äppelcidervinäger
1 dl olivolja
05 dl molkosan (kan uteslutas, kolla längre ner på sidan varför jag använder det i sallad)
1 msk  basilika, torka
1 msk oregano, torkad
1 msk persilja, torkad
0,5 msk vitlökspulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk salt (himalaya)
0,5 msk svartpeppar
2 krm chiliflakes

Gör så här:
Strimla alla grönsaker, jag körde allt i matberedaren. Blanda de strimlade grönsakerna i en stor skål.
Koka  snabbt upp äppelcidervinäger, olivolja och kryddor i en kastrull. Häll över grönsakerna och om du vill, tillsätt molkosan.
Blanda väl och häll upp på noga rengjorda burkar.

*Molkosan är en prebiotisk dryck (prebiotika är mat till de goda tarmbakterierna- probiotika i tarmsystemet) Molkosan är framställd av
fermenterad ostvassla och har även vetenskapligt stöd på att ha en stabiliserande effekt på blodsockret. I molkosan har man även tillsatt en egenutvecklad mjölksyrebakterie- Lactobacillus casei Alpinus som ger en hög koncentration av kroppsegen mjölksyra som gynnar de goda tarmbakterierna. Jag använder ofta molkosan som måltidsdryck, utspädd med vatten eller istället för vinäger i sallad för att gynna min mage och hålla en bra blodsockerbalans vilket minskar sötsug och hunger.

 

 


Mer goda bakverk och Glad Påsk!!

Jag är mycket för rawfood när jag "bakar".
Dels är rawfood nyttigt, dels är det gott därför att ingredienserna är helt naturliga och inte tillagade, dels är jag lite lat ibland och rawfood slänger man ihop snabbt. Ingen tid i ugnen, ingen jäsning! Här kommer recept på mumsiga chokladiga rawfoodpraliner och kakor! Gillar man morotskaka kan jag säga att denna rawfood morotskaka med cashewfrosting smakar underbart!

En kaka jag kommer att tillaga i ugnen denna påsk är Gotländsk saffranspannkaka!
Ska man fuska någon gång ska det vara gott, och saffranspannkaka är otroligt gott och något jag kan längta efter.
Glad Påsk! 🙂

Mia

 

Gotländsk saffranspannkaka/

Saffranspannkak på ett grönt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Raw bountypraliner/

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Raw kärleksmums med choklad och kokos/

Rawfood kärleksmums på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Ischokladdoppade aprikoser/

Chokladdoppade Aprikoser på ett tårtpapper

Foto: Mia Hagenmalm

Raw morotskaka med cashewfrosting/

Rawfood morotskakor med frosting på ett grönt fat

Foto: Mia Hagenmalm


Snabb broccoli&ruccolasoppa och ismannen Ötzi

Jag såg ett väldigt intressant program om Ismannen Ötzi på TV häromkvällen.
Ismannen Ötzi som  hittades 1991 i Italienska Alperna och är en 5300 år gammal kvarleva  som som levde under kopparstenåldern och som bevarats väldigt fint infrusen i en glaciär. Det intressanta med Ötzi som beskrivs som världens äldsta mordfall, han blev mördad med en pil,  var att när forskare tog ut och analyserade maginnehållet på mumien, fann man rester på vete och kött. Alltså måste han ha varit jordbrukare och man åt vete redan för 5300 år sedan. Dessutom fann man i hans DNA från benbitar  att han hade borrelia och andra sjukdomar som anlag för hjärtsjukdom och var laktosintollerant.
Så redan 3300 f.k smittade dessa små otäcka fästingar med borreliavirus och man hade även då förkalkningar i artärer som kunde leda till hjärtsjukdomar. Hjärt-och kärlsjukdomar kan ju ha med kosten att göra med tanke på vad man hittade i hans mage.

Broccoli och ruccolasoppa i en svart-vitrandig djup skål, toppad med rivna morötter och pumpakärnor

Foto: Mia Hagenmalm

Idag tänkte jag bjuda er på min lunch! Jag hade ingen matlåda, och bara lite ruccola i kylen och broccolie i frysen. Därför blev det en grön, nyttig soppa!

Broccoli och ruccolasoppa
2-3 portioner
5 dl vatten
1 1/2 grösaksbuljongtärning, eko
200 g broccoli, fryst, eko
2 grabbnävar ruccola, eko
2 dl havregrädde
1 1/2 msk majsmjöl, eko
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningen. Lägg ner broccoli och låt koka ca 5-7 minuter eller tills broccolin mjuknat. Ta av från plattan och lägg ner ruccola. Mixa med stavmixer rätt ner i kastrullen. Koka upp soppan igen och red av med majsmjöl utrört i havregrädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Jag toppade soppan med färsk ruccola, råriven morot och pumpakärnor, och åt ett ägg till.

Ha det gott!// Mia