En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion. För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet. På hans mottagning arbetar han i team med flera olika sorters terapeuter.
– En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, berättar han.
Det är sällan där du har ont som det verkliga problemet sitter. Det faktumet är A och O om du frågar Christer Söderberg. Han arbetar som naprapat och har så gjort i många år. Han driver mottagningen Optimal Fysik i Stockholm som står för allt det han tror på: att man måste arbeta i team för att nå framgång. På mottagningen finns inte bara möjligheten att besöka en naprapat, här huserar också allt från fystränare, sjukgymnaster, näringsterapeuter och annan idrottsmedicinsk personal. Dessutom erhålles extern professionell hjälp med den mentala hälsan. Som är en mycket viktig del i en läkprocess och dessutom för att kunna prestera på topp. De står för en unik kombination av kompetenser och skickar gärna klienter mellan sig, eftersom de kan hjälpa och komplettera varandras färdigheter. Det är ett samarbete som han tycker att det borde finnas mer av även mellan den alternativa vården och traditionella läkare.
– Samarbetet är det viktigaste för mig. En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, förklarar Christer.
Möjligt compartment syndrome
Vi är här idag för att kollegan Camilla behöver hjälp. Hon har ont i underbenen och kan inte längre spela fotboll. En läkare har sagt till henne att hon förmodligen lider av så kallat compartment syndrome, som är en vanlig, men komplicerad ansträngningsskada. Nu vill Camilla ha en naprapats åsikt.
En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion med hjälp av manuella behandlingstekniker, samt rådgivning. Christer är av åsikten att man inte ska besöka en i onödan.
– Man kan gå och undersöka skavanker, kanske något som påverkar ens idrottande eller vardag, men jag tycker inte att man ska besöka en naprapat bara för att. Det finns så mycket man kan göra innan, för att förebygga eventuella problem. Som bra träning till exempel, säger Christer.
”Man ska akta sig för att bara symtomlindra”
Det vanligaste problemet som Christer ser idag är att vi är alltför stillasittande.
– Vi är födda att sitta på huk, vi är inte skapade för en stol. Vi borde träna för att kunna sitta. Idag sitter många hela dagarna och sedan tränar de något som spinning, vilket innebär ännu mer sittande, berättar han.
För att kunna behandla en skada vill han först förstå roten till problemet. Han vill ge en diagnos. Allra helst vill han försöka hitta en utväg som inte innebär ett operativt ingrepp, eftersom det kan ge nya problem.
– Man ska akta sig för att bara symtomlindra. Jag vill hitta orsaken och jag söker tills jag hittar.
Och det kan vara ett riktigt detektivarbete, ska det visa sig.
”Ortopediska inlägg kan förvärra”
I Camillas fall har läkaren sagt att hon nog måste operera. Christer tycker att hon ska prova fler saker innan hon tar ett beslut om operation. Han pratar med henne och försöker reda ut när den första skadan uppstod. Det visar sig att hon stukade foten för tio år sedan under en bandymatch. På grund av att en benbit lossnade har hon därefter opererat foten två gånger. Hon blev rekommenderad ortopediska inlägg och har använt dem sedan dess. Idag spelar hon fotboll två timmar per dag på universitetet där hon pluggar i USA. Men krampkänningar och smärta gör det numera nästan omöjligt. Christer lyssnar på berättelsen och säger att problemet mycket väl kan ha uppstått redan vid stukningen. Emellertid har det gått längre än så, och han tror att inläggen kan vara den stora boven i dramat.
– Inläggen gör att du inte pronerar normalt. Men meningen är att du ska pronera. Fotens muskler ska göra sina naturliga rörelser, annars kan man få ytterligare problem. Jag hade, istället för att rekommendera inlägg, gått tillbaka till din gamla skada för att se vad den orsakade. Inlägg är aldrig en hel lösning enligt mig. Det är som att alltid ha axeln i mitella. Du ska träna bort anledningen till att du behöver inlägg.
Mer skada av operation
Christer känner på Camillas ben och fötter. Delar av fotens leder är stela och orörliga och de behöver arbetas med. I ena benet tycks en muskel ligga i förskjutet läge och är praktiskt taget orörlig. Med tanke på skadans tidsperiod måste man även kontrollera rörelsemönster och nervsystemets känslighet.
– I ditt fall tycker jag att risken är större att du tar mer skada av operationen. Du ska först vara säker på din diagnos, och behöver du då ändå operation så måste du se till att du går på behandling efteråt, säger han till Camilla.
Camilla är förvånad, men också lättad över att operation kanske inte är den självklara lösningen.
– Det känns mycket mer logiskt det här, att allting hänger ihop. Förmodligen väntar en del arbete med benen, men det känns väldigt värt det om jag slipper operation.
Fortsättning på Camillas behandling följer.
Av Emma V Larsson
Christer tips: så undviker du skador
1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.
2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.