Sockerberoende eller bara lite sugen då och då? Att sluta med socker är ett beslut som kan göra dig friskare, piggare och hjälpa formen på traven. Här berättar näringsterapeuten Zarah Öberg om sina fem bästa knep för hur man motar bort det där envisa sötsuget.
1. Tänk på regelbundenhet i dina måltider och välj hellre mat som tar längre tid för kroppen att spjälka, såsom fullkornsprodukter, råris, grönsaker och liknande, istället för snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta, potatismos, söta frukter, läsk och godis.
2. Om du har brist på zink och krom så är det en god idé att komplettera med dessa mineraler, då de ökar antalet mottagare (receptorer) som finns på cellerna och som har som uppgift att ta emot glukos och insulin (det enzym som släpper in glukos i cellen). De förbättrar även receptorernas förmåga.
3. När sötsuget slår till är det bra att ha en utarbetad strategi, där det viktigaste kan vara att ha med sig hälsosammare alternativ samt att undvika att handla hem de varor som man har lätt att överkonsumera. Ha med nötter, frön, kokosolja (som fungerar som energi till hjärnan) och drick vatten eller örtte för att dämpa suget. Att tugga på fänkålsfrö eller lakritsrot är också bra alternativ, samt att dricka vatten med mineralsalter.
4. Om du är sockerberoende fungerar givetvis ovan nämnda tips mindre bra, eftersom det inte går att äta ens lite av något man är beroende av. Då är det bättre och mer framgångsrikt att helt utesluta alla kolhydrater förutom från grönsaker och fruktosfattiga bär. Fokusera på kokosolja om du blir sugen, eller andra mer fettbaserade och proteinrika alternativ.
5. De flesta av oss blir mer sötsugna om vi sovit dåligt eller när vi stressar, eftersom stress frisätter vårt stresshormon kortisol, vilket skapar överlevnadsfokus i kroppen, där snabb energi prioriteras. När kortisol frisätts så vill kroppen ha snabb energi för att slippa omvandla fett (vilket är en mer tidskrävande process) och då blir vi hungrigare och mer sötsugna, äter mer sockerrik föda och frisätter då mer insulin. Även vätskebrist ger ökad hunger och sug. Sov alltså noga, stressa ner och vila mer, drick ordentligt med vatten och välj dina vanor med omsorg och kärlek till dig själv och det din kropp behöver.
Av Emma V Larsson