Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

Det gäller alltså att skaffa sig hyfsad koll på vad numren egentligen står för, särskilt om man strävar efter att äta ekologiskt och så rena råvaror som möjligt. E-nummer används trots allt för att förlänga hållbarhet, ge mer aptitlig färg eller förbättra konsistensen eller ger sötma i en stor mängd halv- och helfabrikat och sötsaker, men även som ytbehandling av frukt och grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

320 godkända E-nummer

Inom EU är cirka 320 tillsatser godkända idag, men endast 53 av dem är tillåtna i ekologiska livsmedel. Generellt kan vara bra att veta att E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel. Börjar de på 3 handlar det om antioxidationsmedel och de som börjar på 4 är konsistensmedel, och många som börjar på 9 är sötningsmedel som exempelvis maltitol, erytriol, xylitol och aspartam. Här är ett axplock av syntetiska E-nummer med kända hälsorisker, och lika många naturliga E-nummer utan sådana risker.

För en fullständig guide till E-nummer, kolla in föreningen Äkta varas guide här.

5 E-nummer att undvika:

 • E171 -Titandioxid: färgämne som ger vit kulör. Utvinns ur titanhaltiga mineraler och används i bl a tuggummi, godis, bakverk, soppor, såser och glass. Hälsoriskerna med E171 har debatterats då det delvis består av nanopartiklar, som i sin tur misstänks kunna penetrera kroppens organ och celler och enligt viss forskning även skada dessa.
 • E 102 – Tartrazin: syntetiskt framställt färgämne som ger gul färg och används i bl a läsk, såser, smaksatta och syrade mjölkprodukter, senap, soppor och fiskrom. Ett så kallat azofärgämne som kan orsaka överkänslighetsreaktioner som astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Har även misstänkts kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter, som cocktailbär, sprit och drinkmixer.
 • E 122 - Azorubin/karmosin: syntetiskt framställt rött färgämen som används i godis, läsk och bakverk men även, precis som E102, i soppor, såser senap och fiskrom. Även det ett så kallat azofärgämne som kan ge upphov till samma hälsorisker som E102. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet och är förbjudet i Kanada och USA.
 • E220– Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier och har utvunnits ur förbränning av svavel. Ger i vattenlösning en syra vars salter kallas sulfiter. Har även antioxidativ effekt. Används i t. ex. torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker och kan orsaka överkänslighetsreaktioner, inte minst hos astmatiker.
 • E 321 - Butylhydroxitoluen / BHT: syntetiskt framställt antioxidationsmedel som används i tuggummi och kosttillskott och kan ge utslag hos vissa personer samt innebära hälsorisker för småbarn.
 • E 431 - Polyoxietylen (40) stearat: Stabiliserings- och emulgeringsmedel som används i vin och framställs syntetiskt av etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur som gris. Har visat sig cancerframkallande i djurförsök och förbjöds i USA redan 1952. Kan även innehålla ohälsosamma biprodukter.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

5 naturligt utvunna tillsatser, utan kända hälsorisker

 • E 100 – Kurkumin: naturligt extraherat gult-orange färgämne, ur roten från växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja. Används i t ex curry, industriost och margarin.
 • E 160d – Lykopen: rött färgämne framställt ur tomater. Används i bl a soppor och såser.
 • E 440 – Pektiner: förtjockningsmedel framställt genom extrahering av bland annat apelsin- eller citronskal där pektin förekommer. Används ofta i sylt, som veganskt alternativ till geleringsmedel i godis samt i marmelad. Finns dock i en mer naturlig form och en mer kemiskt behandlad variant, så kallat ”amiderat pektin” som tagits fram för att kunna användas i fler typer av produkter. Vilken variant det är framgår dock sällan i ingrediensförteckningen.  Det kan stå 440(i) och 440(ii), där den senare är den amiderade, kemiska varianten och den första (i) är en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.
 • E 163 – Antocyaner: naturligt röd-blått färgämne som utvinns ur framförallt druvskal och svarta vinbär. Används bl a i godis och glass.
 • E 901 – Bivax:  ytbehandlingsmedel av naturligt vax som utvinns ur bivaxkakor. Används som ytbehandlingsmedel till t ex. citrusfrukter, äpplen, persikor, godis, nötter och kaffebönor och är det en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Källa: Äkta vara och Livsmedelsverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

 

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.