Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

Det gäller alltså att skaffa sig hyfsad koll på vad numren egentligen står för, särskilt om man strävar efter att äta ekologiskt och så rena råvaror som möjligt. E-nummer används trots allt för att förlänga hållbarhet, ge mer aptitlig färg eller förbättra konsistensen eller ger sötma i en stor mängd halv- och helfabrikat och sötsaker, men även som ytbehandling av frukt och grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

320 godkända E-nummer
Inom EU är cirka 320 tillsatser godkända idag, men endast 53 av dem är tillåtna i ekologiska livsmedel. Generellt kan vara bra att veta att E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel. Börjar de på 3 handlar det om antioxidationsmedel och de som börjar på 4 är konsistensmedel, och många som börjar på 9 är sötningsmedel som exempelvis maltitol, erytriol, xylitol och aspartam. Här är ett axplock av syntetiska E-nummer med kända hälsorisker, och lika många naturliga E-nummer utan sådana risker.

För en fullständig guide till E-nummer, kolla in föreningen Äkta varas guide här.

5 E-nummer att undvika:

 • E171 -Titandioxid: färgämne som ger vit kulör. Utvinns ur titanhaltiga mineraler och används i bl a tuggummi, godis, bakverk, soppor, såser och glass. Hälsoriskerna med E171 har debatterats då det delvis består av nanopartiklar, som i sin tur misstänks kunna penetrera kroppens organ och celler och enligt viss forskning även skada dessa.
 • E 102 – Tartrazin: syntetiskt framställt färgämne som ger gul färg och används i bl a läsk, såser, smaksatta och syrade mjölkprodukter, senap, soppor och fiskrom. Ett så kallat azofärgämne som kan orsaka överkänslighetsreaktioner som astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Har även misstänkts kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter, som cocktailbär, sprit och drinkmixer.
 • E 122 - Azorubin/karmosin: syntetiskt framställt rött färgämen som används i godis, läsk och bakverk men även, precis som E102, i soppor, såser senap och fiskrom. Även det ett så kallat azofärgämne som kan ge upphov till samma hälsorisker som E102. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet och är förbjudet i Kanada och USA.
 • E220– Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier och har utvunnits ur förbränning av svavel. Ger i vattenlösning en syra vars salter kallas sulfiter. Har även antioxidativ effekt. Används i t. ex. torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker och kan orsaka överkänslighetsreaktioner, inte minst hos astmatiker.
 • E 321 - Butylhydroxitoluen / BHT: syntetiskt framställt antioxidationsmedel som används i tuggummi och kosttillskott och kan ge utslag hos vissa personer samt innebära hälsorisker för småbarn.
 • E 431 - Polyoxietylen (40) stearat: Stabiliserings- och emulgeringsmedel som används i vin och framställs syntetiskt av etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur som gris. Har visat sig cancerframkallande i djurförsök och förbjöds i USA redan 1952. Kan även innehålla ohälsosamma biprodukter.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

5 naturligt utvunna tillsatser, utan kända hälsorisker

 • E 100 – Kurkumin: naturligt extraherat gult-orange färgämne, ur roten från växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja. Används i t ex curry, industriost och margarin.
 • E 160d – Lykopen: rött färgämne framställt ur tomater. Används i bl a soppor och såser.
 • E 440 – Pektiner: förtjockningsmedel framställt genom extrahering av bland annat apelsin- eller citronskal där pektin förekommer. Används ofta i sylt, som veganskt alternativ till geleringsmedel i godis samt i marmelad. Finns dock i en mer naturlig form och en mer kemiskt behandlad variant, så kallat ”amiderat pektin” som tagits fram för att kunna användas i fler typer av produkter. Vilken variant det är framgår dock sällan i ingrediensförteckningen.  Det kan stå 440(i) och 440(ii), där den senare är den amiderade, kemiska varianten och den första (i) är en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.
 • E 163 – Antocyaner: naturligt röd-blått färgämne som utvinns ur framförallt druvskal och svarta vinbär. Används bl a i godis och glass.
 • E 901 – Bivax:  ytbehandlingsmedel av naturligt vax som utvinns ur bivaxkakor. Används som ytbehandlingsmedel till t ex. citrusfrukter, äpplen, persikor, godis, nötter och kaffebönor och är det en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Källa: Äkta vara och Livsmedelsverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.