Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

Det gäller alltså att skaffa sig hyfsad koll på vad numren egentligen står för, särskilt om man strävar efter att äta ekologiskt och så rena råvaror som möjligt. E-nummer används trots allt för att förlänga hållbarhet, ge mer aptitlig färg eller förbättra konsistensen eller ger sötma i en stor mängd halv- och helfabrikat och sötsaker, men även som ytbehandling av frukt och grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

320 godkända E-nummer
Inom EU är cirka 320 tillsatser godkända idag, men endast 53 av dem är tillåtna i ekologiska livsmedel. Generellt kan vara bra att veta att E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel. Börjar de på 3 handlar det om antioxidationsmedel och de som börjar på 4 är konsistensmedel, och många som börjar på 9 är sötningsmedel som exempelvis maltitol, erytriol, xylitol och aspartam. Här är ett axplock av syntetiska E-nummer med kända hälsorisker, och lika många naturliga E-nummer utan sådana risker.

För en fullständig guide till E-nummer, kolla in föreningen Äkta varas guide här.

5 E-nummer att undvika:

 • E171 -Titandioxid: färgämne som ger vit kulör. Utvinns ur titanhaltiga mineraler och används i bl a tuggummi, godis, bakverk, soppor, såser och glass. Hälsoriskerna med E171 har debatterats då det delvis består av nanopartiklar, som i sin tur misstänks kunna penetrera kroppens organ och celler och enligt viss forskning även skada dessa.
 • E 102 – Tartrazin: syntetiskt framställt färgämne som ger gul färg och används i bl a läsk, såser, smaksatta och syrade mjölkprodukter, senap, soppor och fiskrom. Ett så kallat azofärgämne som kan orsaka överkänslighetsreaktioner som astmaanfall, utslag och rinnande ögon och näsa. Har även misstänkts kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter, som cocktailbär, sprit och drinkmixer.
 • E 122 - Azorubin/karmosin: syntetiskt framställt rött färgämen som används i godis, läsk och bakverk men även, precis som E102, i soppor, såser senap och fiskrom. Även det ett så kallat azofärgämne som kan ge upphov till samma hälsorisker som E102. Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet och är förbjudet i Kanada och USA.
 • E220– Svaveldioxid: Konserveringsmedel som motverkar bakterier och har utvunnits ur förbränning av svavel. Ger i vattenlösning en syra vars salter kallas sulfiter. Har även antioxidativ effekt. Används i t. ex. torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker och kan orsaka överkänslighetsreaktioner, inte minst hos astmatiker.
 • E 321 - Butylhydroxitoluen / BHT: syntetiskt framställt antioxidationsmedel som används i tuggummi och kosttillskott och kan ge utslag hos vissa personer samt innebära hälsorisker för småbarn.
 • E 431 - Polyoxietylen (40) stearat: Stabiliserings- och emulgeringsmedel som används i vin och framställs syntetiskt av etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur som gris. Har visat sig cancerframkallande i djurförsök och förbjöds i USA redan 1952. Kan även innehålla ohälsosamma biprodukter.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

5 naturligt utvunna tillsatser, utan kända hälsorisker

 • E 100 – Kurkumin: naturligt extraherat gult-orange färgämne, ur roten från växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja. Används i t ex curry, industriost och margarin.
 • E 160d – Lykopen: rött färgämne framställt ur tomater. Används i bl a soppor och såser.
 • E 440 – Pektiner: förtjockningsmedel framställt genom extrahering av bland annat apelsin- eller citronskal där pektin förekommer. Används ofta i sylt, som veganskt alternativ till geleringsmedel i godis samt i marmelad. Finns dock i en mer naturlig form och en mer kemiskt behandlad variant, så kallat ”amiderat pektin” som tagits fram för att kunna användas i fler typer av produkter. Vilken variant det är framgår dock sällan i ingrediensförteckningen.  Det kan stå 440(i) och 440(ii), där den senare är den amiderade, kemiska varianten och den första (i) är en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.
 • E 163 – Antocyaner: naturligt röd-blått färgämne som utvinns ur framförallt druvskal och svarta vinbär. Används bl a i godis och glass.
 • E 901 – Bivax:  ytbehandlingsmedel av naturligt vax som utvinns ur bivaxkakor. Används som ytbehandlingsmedel till t ex. citrusfrukter, äpplen, persikor, godis, nötter och kaffebönor och är det en godkänd tillsats i ekologiska livsmedel.

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Källa: Äkta vara och Livsmedelsverket

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!