Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

Vi har tidigare skrivit om att allt fler lagar eller hyr sina egna kläder, liksom köper begagnat. Denna trend är välkommen eftersom vi alla behöver tänka på hur vår konsumtion påverkar klimatet och planeten.

10 000 liter vatten krävs
Och klädindustrin är en riktig miljöbov, exempelvis krävs konstbevattning med 10 000 liter vatten för att odla ett kilo bomullsfibrer. Vilket dessvärre gäller även vid odling av ekologisk bomull, som har fördelarna att det odlas utan kemiska skadliga bekämpningsmedel och konstgödsel som annars är regel vid bomullsodling.

 

Men, om vi ändå behöver köpa nya kläder, eller vill unna oss något nytt, så finns det bättre och sämre val att göra. Här guidar vi dig till tre miljövänliga textilval och tre "miljöbovar".

LÄS OCKSÅ: Trendspan: havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

3 bättre val...

...som inte bidrar till mikroplaster i naturen utan bryts ner om de hamnar i det fira.

Bambu: är ett mycket bra råmaterial enligt Naturskyddsföreningen. Bambuträd är snabbväxande, kräver inte bekämpningsmedel eller konstbevattning och karar sig på näringsfattig jord. Dessutom är det som material luftigt och har antibakteriella egenskaper.

Hampa: kan odlas i kallare klimat och kräver inga gödnings-, bekämpnings- eller ogräsmedel. Klarar även av parasitangrepp bra. Hampa tillför jorden näringsämnen vilket gör att det går att odla hampa år efter år på samma marker utan att byta gröda. Hampa är därför ett av de bästa fiberalternativen.

Lycocell : är en skogsbaserad fiber som framställs genom en modern process fri från svavel där man återvinner lösningsmedlen i hög grad. Energiåtgången är lägre än vid tillverkning av viskos, som också  kommer från träd som gran (vanligtvis), och vars tillverkningsprocess kan påverka miljön mycket i form av utsläpp av svavel, kväve och andra föroreningar (men det finns även miljömärkta viskosfibrer, t ex finns viskos från bambu). Förutom den miljömässigt bättre tillverkningen är lycocell även starkare än både viskos och modal som tillverkas på liknande sätt som viskos men klarar till exempel tvätt bättre.

3 sämre val...

...som är tillverkade av olja som är ett icke förnybart råmaterial. Dessutom är framställningen av dessa syntetfibrer energikrävande och innebär en risk för att hälso- och miljöfarliga ämnen hamnar i naturen.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Polyester, polyamid och akryl  är syntetiska fibrer som tillverkas av olja som förädlats i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier och används till både textilfibrer och plast.  När plagg av dessa material tvättas släpper ifrån sig mikroplaster och en del partiklar som spolas ut med tvättvattnet passerar  reningsverkens filter och kan hamna i naturen där de stannar under väldigt lång tid

 

Återvinning av plastmaterial är dock ett sätt att minska resursanvändningen och sänka energiåtgången. I dag  återvinns till exempel PET-flaskor till att bli polyesterfiber.

Kom ihåg! För att ett plagg ska vara hållbart producerat räcker det inte med att fibrerna i kläderna är ekologiska eller av hållbara råmaterial. Innan fibrerna blir färdiga plagg går de igenom flera steg i tillverkningen som också kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.

Miljömärkta kläder, som till exempelBra Miljöval, GOTS och Svanen, säkerställer att nya kläder har tillverkats på ett bra sätt i alla steg.

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.