Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?
Vi har tidigare skrivit om att allt fler lagar eller hyr sina egna kläder, liksom köper begagnat. Denna trend är välkommen eftersom vi alla behöver tänka på hur vår konsumtion påverkar klimatet och planeten.
10 000 liter vatten krävs
Och klädindustrin är en riktig miljöbov, exempelvis krävs konstbevattning med 10 000 liter vatten för att odla ett kilo bomullsfibrer. Vilket dessvärre gäller även vid odling av ekologisk bomull, som har fördelarna att det odlas utan kemiska skadliga bekämpningsmedel och konstgödsel som annars är regel vid bomullsodling.
Men, om vi ändå behöver köpa nya kläder, eller vill unna oss något nytt, så finns det bättre och sämre val att göra. Här guidar vi dig till tre miljövänliga textilval och tre "miljöbovar".
LÄS OCKSÅ: Trendspan: havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode
3 bättre val...
...som inte bidrar till mikroplaster i naturen utan bryts ner om de hamnar i det fira.
Bambu: är ett mycket bra råmaterial enligt Naturskyddsföreningen. Bambuträd är snabbväxande, kräver inte bekämpningsmedel eller konstbevattning och karar sig på näringsfattig jord. Dessutom är det som material luftigt och har antibakteriella egenskaper.
Hampa: kan odlas i kallare klimat och kräver inga gödnings-, bekämpnings- eller ogräsmedel. Klarar även av parasitangrepp bra. Hampa tillför jorden näringsämnen vilket gör att det går att odla hampa år efter år på samma marker utan att byta gröda. Hampa är därför ett av de bästa fiberalternativen.
Lycocell : är en skogsbaserad fiber som framställs genom en modern process fri från svavel där man återvinner lösningsmedlen i hög grad. Energiåtgången är lägre än vid tillverkning av viskos, som också kommer från träd som gran (vanligtvis), och vars tillverkningsprocess kan påverka miljön mycket i form av utsläpp av svavel, kväve och andra föroreningar (men det finns även miljömärkta viskosfibrer, t ex finns viskos från bambu). Förutom den miljömässigt bättre tillverkningen är lycocell även starkare än både viskos och modal som tillverkas på liknande sätt som viskos men klarar till exempel tvätt bättre.
3 sämre val...
...som är tillverkade av olja som är ett icke förnybart råmaterial. Dessutom är framställningen av dessa syntetfibrer energikrävande och innebär en risk för att hälso- och miljöfarliga ämnen hamnar i naturen.
LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång
Polyester, polyamid och akryl är syntetiska fibrer som tillverkas av olja som förädlats i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier och används till både textilfibrer och plast. När plagg av dessa material tvättas släpper ifrån sig mikroplaster och en del partiklar som spolas ut med tvättvattnet passerar reningsverkens filter och kan hamna i naturen där de stannar under väldigt lång tid
Återvinning av plastmaterial är dock ett sätt att minska resursanvändningen och sänka energiåtgången. I dag återvinns till exempel PET-flaskor till att bli polyesterfiber.
Kom ihåg! För att ett plagg ska vara hållbart producerat räcker det inte med att fibrerna i kläderna är ekologiska eller av hållbara råmaterial. Innan fibrerna blir färdiga plagg går de igenom flera steg i tillverkningen som också kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.
Miljömärkta kläder, som till exempelBra Miljöval, GOTS och Svanen, säkerställer att nya kläder har tillverkats på ett bra sätt i alla steg.
Källa: Naturskyddsföreningen
Av Carolina Eriksson