Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

Vi har tidigare skrivit om att allt fler lagar eller hyr sina egna kläder, liksom köper begagnat. Denna trend är välkommen eftersom vi alla behöver tänka på hur vår konsumtion påverkar klimatet och planeten.

10 000 liter vatten krävs
Och klädindustrin är en riktig miljöbov, exempelvis krävs konstbevattning med 10 000 liter vatten för att odla ett kilo bomullsfibrer. Vilket dessvärre gäller även vid odling av ekologisk bomull, som har fördelarna att det odlas utan kemiska skadliga bekämpningsmedel och konstgödsel som annars är regel vid bomullsodling.

 

Men, om vi ändå behöver köpa nya kläder, eller vill unna oss något nytt, så finns det bättre och sämre val att göra. Här guidar vi dig till tre miljövänliga textilval och tre "miljöbovar".

LÄS OCKSÅ: Trendspan: havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

3 bättre val...

...som inte bidrar till mikroplaster i naturen utan bryts ner om de hamnar i det fira.

Bambu: är ett mycket bra råmaterial enligt Naturskyddsföreningen. Bambuträd är snabbväxande, kräver inte bekämpningsmedel eller konstbevattning och karar sig på näringsfattig jord. Dessutom är det som material luftigt och har antibakteriella egenskaper.

Hampa: kan odlas i kallare klimat och kräver inga gödnings-, bekämpnings- eller ogräsmedel. Klarar även av parasitangrepp bra. Hampa tillför jorden näringsämnen vilket gör att det går att odla hampa år efter år på samma marker utan att byta gröda. Hampa är därför ett av de bästa fiberalternativen.

Lycocell : är en skogsbaserad fiber som framställs genom en modern process fri från svavel där man återvinner lösningsmedlen i hög grad. Energiåtgången är lägre än vid tillverkning av viskos, som också  kommer från träd som gran (vanligtvis), och vars tillverkningsprocess kan påverka miljön mycket i form av utsläpp av svavel, kväve och andra föroreningar (men det finns även miljömärkta viskosfibrer, t ex finns viskos från bambu). Förutom den miljömässigt bättre tillverkningen är lycocell även starkare än både viskos och modal som tillverkas på liknande sätt som viskos men klarar till exempel tvätt bättre.

3 sämre val...

...som är tillverkade av olja som är ett icke förnybart råmaterial. Dessutom är framställningen av dessa syntetfibrer energikrävande och innebär en risk för att hälso- och miljöfarliga ämnen hamnar i naturen.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Polyester, polyamid och akryl  är syntetiska fibrer som tillverkas av olja som förädlats i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier och används till både textilfibrer och plast.  När plagg av dessa material tvättas släpper ifrån sig mikroplaster och en del partiklar som spolas ut med tvättvattnet passerar  reningsverkens filter och kan hamna i naturen där de stannar under väldigt lång tid

 

Återvinning av plastmaterial är dock ett sätt att minska resursanvändningen och sänka energiåtgången. I dag  återvinns till exempel PET-flaskor till att bli polyesterfiber.

Kom ihåg! För att ett plagg ska vara hållbart producerat räcker det inte med att fibrerna i kläderna är ekologiska eller av hållbara råmaterial. Innan fibrerna blir färdiga plagg går de igenom flera steg i tillverkningen som också kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier.

Miljömärkta kläder, som till exempelBra Miljöval, GOTS och Svanen, säkerställer att nya kläder har tillverkats på ett bra sätt i alla steg.

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.