Influencern Emma Sundh: “Orimligt att en t-shirt kostar samma som en cappuccino”

Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Med nätverket Klimatklubben når Emma Sundh och de andra initiativtagarna en ansenlig skara miljömedvetna och engagerade följare. Nu följer de upp succén med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv.

Emma Sundh är modejournalist, stylist och bloggare med fokus på hållbar livsstil, tillsammans med journalistkollegan Maria Soxbo och designern Johanna Nilsson startade hon härom året Klimatklubben för att få ett större genomslag.
– Vi ville göra något mer, använda vår makt och vårt utrymme till att skapa förändring. Så vi startade Klimatklubben och nätverket växte i rasande takt. Klimatklubben erbjuder en möjlighet att hitta likasinnade, dela med sig av smarta tips och att tillsammans dryfta problem och lösningar.
– I dag engagerar vi över 30 000 på Instagram och 17 000 på Facebook.
Och i höst är trion aktuell med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som ges ut av Norstedts förlag.

 

Uppvuxen på landet
Emma Sundh är uppvuxen långt ute på landet med engagerade föräldrar. I barndomshemmet var återbruk en självklarhet, istället för att konsumera nytt.
– Min mamma odlade hemma, undvek gifter och lärde mig om naturens kretslopp.
Så hållbarhetstänket är något Emma Sundh fått med sig hemifrån. Även om hon medger att hon gått igenom en period av revolter, när hon använt sköljmedel, överkonsumerat och flugit kors och tvärs har hon till slut kommit fram till att hennes mamma hade rätt.
– Jag har vetat vad som varit dåligt för miljö och klimat, men det är först på senare år som jag har förstått och som det har sjunkit in och jag tillåtit mig att våga tänka på alternativen.
Närheten till naturen påminner om vad vi har att förlora tror Emma Sundh som vill att hennes barn ska kunna uppleva allt det som hon själv haft ynnesten att få uppleva, och ha en skälig framtid.
– Om de ska få det så måste jag jobba för det, för det är inte självskrivet.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Har fått en ny syn på sig själv
Successivt har Emma Sundh hittat tillbaka till en mer hållbar livsstil.
– Tidigare flög jag kanske en gång om året och var en kött-och-potatis-person. Numera har jag helt slutat flyga och äter vegetariskt till 99 procent. Det var lättare än jag trodde att ställa om just de bitarna, säger Emma som nu ser det som en utmaning att ta tåget till Paris och äta efter säsong, dessutom har hon fått en ny syn på sig själv på kuppen.
– Jag trodde att min person var satt i sten och att jag inte gillade förändringar, men jag har insett att jag är en mer öppen människa än jag trott.

Konsumerar nästan inget nytt längre
Numera konsumerar Emma Sundh i stort sett ingeting nytt.
– Eller ytterst få saker, för jag har insett att det mesta redan finns begagnat eller går att laga. Det kräver lite tålamod, tid och jakt efter rätt folk, men genom det lär jag mig också att planera bättre.
Hon har också lärt sig stilla behovet att få saker på en gång.
– Ja, jag har blivit bra på att hantera min inre treåring, säger hon och skrattar:
Nästa steg är att halvera bilåkandet - något hon siktar på att göra till nästa år.
– Och året efter det ska jag halvera det ytterligare. Vissa saker är ganska enkla när jag tänker på det, men jag, liksom alla andra, styrs och påverkas av samma normer.  Men de vill jag ändra.

LÄS OCKSÅ: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Ser positivt på modebranschens möjlighet att ställa om
Emma har arbetat på bland annat tidningarna Veckorevyn och Damernas värld som reporter och trendredaktör. Modebranschen bidrar starkt till rovdriften på naturens resurser. Idag kommer det flera kollektioner per år än någonsin tidigare, det är pre-spring, spring/summer, pre-fall och sedan fall-kolletioner. Därefter kommer en christmas och en holiday-kollektion, och som om det inte vore nog: en resort-kollektion som vi kan bära när vi åker till värmen mitt i vintern berättar Emma Sundh. Stockholms modevecka meddelade nyligen att årets upplaga ställs in, något hon ser som något positivt.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Stockholms modevecka går i bräschen för att ställa om. Det är en typ av normförskjutning för hela modebranschen – världen över. När det gäller trender och mode, så måste vi börja tänka mer långsiktigt och också förstå att det är fullständigt orimligt att en T-shirt kan kosta lika mycket som en cappuccino. Någon har alltid fått betala det verkliga priset och det är inte vi här i Sverige, förklarar hon.

Mode som skaver
– Mode ska vara kul och kännas bra och rätt.
Men Emma Sundh ställer sig tveksam till om det verkligen är möjligt när ny-konsumtionen tär så mycket på miljö och klimat, och vi vet om att de som producerat just den där billiga T-shirten är de som får betala priset i form av bristande hälsa och knappt med mat på bordet. Här menar hon att såväl vi som konsumenter, som företagen och makthavarna måste tänka om.
– Dels så kan vi konsumenter använda vår plånbok som makt, men sedan måste det löna sig att laga och ta hand om det vi redan har. Istället för att företag säljer sju plagg kanske de ska sälja samma plagg sju gånger – genom att tillhandahålla service som tar hand om plagget. Sedan måste vi fundera över vilka normer vi styrs av och förmedlar. Tonvis av kläder lämnas till välgörenhet VARJE dag för att vi tröttnat på dem. Är det verkligen så vi ska behandla kläder?, frågar sig Emma.

 

LÄS OCKSÅ: Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Har du några tips hur kan man göra mode mer hållbart från branschens håll?
– De är säkert lösningen på spåren själva, men återbruk i kombination av en hållbar produktion är väl en del av lösningen. Det är långt från en lätt ekvation, och en del företag har en längre resa att göra än andra till att bli hållbara.  Sedan måste vi se mode mer långsiktigt och slå ner på takten. I dag matas vi med flera kollektioner per år, och butiker tar in nya plagg varje vecka.

Små förändringar kan ha stor effekt
Vi kan påverka makthavare och företag genom att höja våra röster, men också genom att testa våra utsläpp via exempelvis klimatkalkylatorn tipsar Emma Sundh. Utifrån det kan man sedan göra uppe en plan för hur man ska minska sina utsläpp.
– Och prata om det. Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra gör, så genom att prata om klimatet, diskutera lösningar och fundera på vad du kan göra för att minska dina utsläpp är superviktigt.
Vi behöver också bli bättre på att hjälpas åt menar hon och tipsar om att låna, laga och dela med oss.
– Det kan gälla allt från bilen, borrmaskinen till att låna en skvätt mjölk av grannen istället att ta bilen till affären.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.