Influencern Emma Sundh: “Orimligt att en t-shirt kostar samma som en cappuccino”

Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Med nätverket Klimatklubben når Emma Sundh och de andra initiativtagarna en ansenlig skara miljömedvetna och engagerade följare. Nu följer de upp succén med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv.

Emma Sundh är modejournalist, stylist och bloggare med fokus på hållbar livsstil, tillsammans med journalistkollegan Maria Soxbo och designern Johanna Nilsson startade hon härom året Klimatklubben för att få ett större genomslag.
– Vi ville göra något mer, använda vår makt och vårt utrymme till att skapa förändring. Så vi startade Klimatklubben och nätverket växte i rasande takt. Klimatklubben erbjuder en möjlighet att hitta likasinnade, dela med sig av smarta tips och att tillsammans dryfta problem och lösningar.
– I dag engagerar vi över 30 000 på Instagram och 17 000 på Facebook.
Och i höst är trion aktuell med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som ges ut av Norstedts förlag.

 

Uppvuxen på landet
Emma Sundh är uppvuxen långt ute på landet med engagerade föräldrar. I barndomshemmet var återbruk en självklarhet, istället för att konsumera nytt.
– Min mamma odlade hemma, undvek gifter och lärde mig om naturens kretslopp.
Så hållbarhetstänket är något Emma Sundh fått med sig hemifrån. Även om hon medger att hon gått igenom en period av revolter, när hon använt sköljmedel, överkonsumerat och flugit kors och tvärs har hon till slut kommit fram till att hennes mamma hade rätt.
– Jag har vetat vad som varit dåligt för miljö och klimat, men det är först på senare år som jag har förstått och som det har sjunkit in och jag tillåtit mig att våga tänka på alternativen.
Närheten till naturen påminner om vad vi har att förlora tror Emma Sundh som vill att hennes barn ska kunna uppleva allt det som hon själv haft ynnesten att få uppleva, och ha en skälig framtid.
– Om de ska få det så måste jag jobba för det, för det är inte självskrivet.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Har fått en ny syn på sig själv
Successivt har Emma Sundh hittat tillbaka till en mer hållbar livsstil.
– Tidigare flög jag kanske en gång om året och var en kött-och-potatis-person. Numera har jag helt slutat flyga och äter vegetariskt till 99 procent. Det var lättare än jag trodde att ställa om just de bitarna, säger Emma som nu ser det som en utmaning att ta tåget till Paris och äta efter säsong, dessutom har hon fått en ny syn på sig själv på kuppen.
– Jag trodde att min person var satt i sten och att jag inte gillade förändringar, men jag har insett att jag är en mer öppen människa än jag trott.

Konsumerar nästan inget nytt längre
Numera konsumerar Emma Sundh i stort sett ingeting nytt.
– Eller ytterst få saker, för jag har insett att det mesta redan finns begagnat eller går att laga. Det kräver lite tålamod, tid och jakt efter rätt folk, men genom det lär jag mig också att planera bättre.
Hon har också lärt sig stilla behovet att få saker på en gång.
– Ja, jag har blivit bra på att hantera min inre treåring, säger hon och skrattar:
Nästa steg är att halvera bilåkandet - något hon siktar på att göra till nästa år.
– Och året efter det ska jag halvera det ytterligare. Vissa saker är ganska enkla när jag tänker på det, men jag, liksom alla andra, styrs och påverkas av samma normer.  Men de vill jag ändra.

LÄS OCKSÅ: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Ser positivt på modebranschens möjlighet att ställa om
Emma har arbetat på bland annat tidningarna Veckorevyn och Damernas värld som reporter och trendredaktör. Modebranschen bidrar starkt till rovdriften på naturens resurser. Idag kommer det flera kollektioner per år än någonsin tidigare, det är pre-spring, spring/summer, pre-fall och sedan fall-kolletioner. Därefter kommer en christmas och en holiday-kollektion, och som om det inte vore nog: en resort-kollektion som vi kan bära när vi åker till värmen mitt i vintern berättar Emma Sundh. Stockholms modevecka meddelade nyligen att årets upplaga ställs in, något hon ser som något positivt.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Stockholms modevecka går i bräschen för att ställa om. Det är en typ av normförskjutning för hela modebranschen – världen över. När det gäller trender och mode, så måste vi börja tänka mer långsiktigt och också förstå att det är fullständigt orimligt att en T-shirt kan kosta lika mycket som en cappuccino. Någon har alltid fått betala det verkliga priset och det är inte vi här i Sverige, förklarar hon.

Mode som skaver
– Mode ska vara kul och kännas bra och rätt.
Men Emma Sundh ställer sig tveksam till om det verkligen är möjligt när ny-konsumtionen tär så mycket på miljö och klimat, och vi vet om att de som producerat just den där billiga T-shirten är de som får betala priset i form av bristande hälsa och knappt med mat på bordet. Här menar hon att såväl vi som konsumenter, som företagen och makthavarna måste tänka om.
– Dels så kan vi konsumenter använda vår plånbok som makt, men sedan måste det löna sig att laga och ta hand om det vi redan har. Istället för att företag säljer sju plagg kanske de ska sälja samma plagg sju gånger – genom att tillhandahålla service som tar hand om plagget. Sedan måste vi fundera över vilka normer vi styrs av och förmedlar. Tonvis av kläder lämnas till välgörenhet VARJE dag för att vi tröttnat på dem. Är det verkligen så vi ska behandla kläder?, frågar sig Emma.

 

LÄS OCKSÅ: Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Har du några tips hur kan man göra mode mer hållbart från branschens håll?
– De är säkert lösningen på spåren själva, men återbruk i kombination av en hållbar produktion är väl en del av lösningen. Det är långt från en lätt ekvation, och en del företag har en längre resa att göra än andra till att bli hållbara.  Sedan måste vi se mode mer långsiktigt och slå ner på takten. I dag matas vi med flera kollektioner per år, och butiker tar in nya plagg varje vecka.

Små förändringar kan ha stor effekt
Vi kan påverka makthavare och företag genom att höja våra röster, men också genom att testa våra utsläpp via exempelvis klimatkalkylatorn tipsar Emma Sundh. Utifrån det kan man sedan göra uppe en plan för hur man ska minska sina utsläpp.
– Och prata om det. Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra gör, så genom att prata om klimatet, diskutera lösningar och fundera på vad du kan göra för att minska dina utsläpp är superviktigt.
Vi behöver också bli bättre på att hjälpas åt menar hon och tipsar om att låna, laga och dela med oss.
– Det kan gälla allt från bilen, borrmaskinen till att låna en skvätt mjölk av grannen istället att ta bilen till affären.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

morötter

Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

Forskning

Sköldkörtelrubbningar är den vanligaste formen av autoimmun sjukdom och kan leda till alltifrån viktuppgång till nedstämdhet och förlamande trötthet. Men det går att lindra symptomen genom att ställa om till en autoimmun kost. Här får du tips om hur du gör omställningen så smidig som möjligt.

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i Årets matbluff utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Soyagrädde med 2 procent soya och glutenfritt  teff- och bovetemjöl med 3 procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

 

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.

 

Studie ska undersöka vad fysisk aktivitet kan göra för deprimerade

Forskning

Att fysisk aktivitet gör oss piggare och gladare, det vet alla som motionerar. Men kan även deprimerade och isolerade personer få effekt av fysisk aktivitet och undvika att falla tillbaka i sjukdomen? Det ville forskare vid Lunds universitet ta reda på. Därför startade de en studie där 100 deprimerade patienter med en eller flera depressioner bakom sig får lära och träna.

Stockholm har fått landets första meditationsstudio

Mental hälsa

I New York och San Fransisco rullar sedan några år meditationsbussar på gatorna. I Sverige har kanske meditation främst varit något som utövas i samband med yoga eller på vissa center men nu blir det ändring på det. Mindstory i Stockholm är en studio helt vikt åt olika former av meditation, dit den stressade storstadsbon kan gå för att landa.

kvinna som äter sallad

Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom

Forskning

Närmare en halv miljon lider av någon form av sköldkörtelsjukdom i idag – de flesta är kvinnor. Den senaste forskningen visar att du kan minska dina symptom och öka din livskvalitet genom att ställa om din kost. – Redan efter några veckor kan du märka skillnad, säger Karl Hultén, biomedicinare och expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom.

 

Hund under småbarnsåren kan skydda mot schizofreni

Husdjur

Att växa upp i ett hem med hund kan fungera som ett skydd mot att senare i livet utveckla den svåra psykiska sjukdomen schizofreni, det visar en ny studie. Man undersökte även kopplingen till bipolär sjukdom, dock utan resultat. Även kopplingen mellan tidig exponering för katter och senare risk för psykisk störning undersöktes.

Så gör du din egen hostmedicin

Förkylning

Har du haft influensa eller kanske bara en vanlig förkylning under senhösten och nu under vintern? Då kanske du fortfarande dras med rethosta och halsont. Vanlig hostmedicin säljs för flera hundra miljoner varje år men det finns ingen vetenskaplig grund för att dessa fungerar. Honungsvatten med citron eller timjan är en gammal beprövad huskur som kan lindra hosta och halsont.

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Hälsa

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.

 

Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

Hälsa

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt att örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil –  god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje.  I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.

Behöver vi gå 10 000 steg om dagen för att må bra?

TRÄNING

Det har väl inte undgått någon att vi rekommenderas att gå 10 000 steg om dagen, vilket är mellan sju och åtta kilometer, för att må bra. Men behöver vi verkligen gå så långt? Och vem bestämde att 10 000 steg är optimalt? Ny forskning visar faktiskt att det troligtvis räcker att gå 6 000 steg om dagen, vilket är mellan fyra och fem kilometer, för att uppnå en större hälsovinst.

Hjärnforskaren om beröring – det är livsviktigt!

Mental hälsa

Närhet och beröring är inte bara en fråga om kramar och sex, vi behöver beröring för att fungera som människor och det är ofta de små gesterna som betyder mest. Kurera ställde några frågor till hjärnforskaren Helena Backlund Wasling som i sin bok ”Närmare” ger en förståelse för varför det är så vikitigt att vi faktiskt tar i varandra.

Tips på vanor som ger en god hjärnhälsa

Mental hälsa

För att ta hand om vår kropp på bästa sätt behöver vi äta en näringsrik och varierad kost och ägna oss åt någon form av motion men även hjärnan behöver sitt för att må bra. Här kommer några tips på hur du blir bättre på att ta hand det du har i knoppen.

Björn Klinge: “Vår hälsa sitter i munnen”

Hälsa

Övertandläkare Björn Klinge blev uppmärksammad för ett experiment där han låtsades vara tandlös för att undersöka hur han blev bemött. Björn förespråkar att tandvård ska ingå i den vanliga sjukvården. I en ny bok vill han bidra till att öka kunskapen om munhälsans koppling till resten av kroppen.

 

Kan hundar äta bananer och annan frukt?

Husdjur

Det kan vara knepigt att ha koll på vad man kan ge hundar att äta, när det kommer till frukt och grönsaker. I motsats till vad många tror kan även jyckar må bra av en dos frukt och grönt då och då. Så hur ligger det till? Kan man ge vovven en banan?