Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Influencern Emma Sundh: “Orimligt att en t-shirt kostar samma som en cappuccino”

Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Med nätverket Klimatklubben når Emma Sundh och de andra initiativtagarna en ansenlig skara miljömedvetna och engagerade följare. Nu följer de upp succén med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv.

Emma Sundh är modejournalist, stylist och bloggare med fokus på hållbar livsstil, tillsammans med journalistkollegan Maria Soxbo och designern Johanna Nilsson startade hon härom året Klimatklubben för att få ett större genomslag.
– Vi ville göra något mer, använda vår makt och vårt utrymme till att skapa förändring. Så vi startade Klimatklubben och nätverket växte i rasande takt. Klimatklubben erbjuder en möjlighet att hitta likasinnade, dela med sig av smarta tips och att tillsammans dryfta problem och lösningar.
– I dag engagerar vi över 30 000 på Instagram och 17 000 på Facebook.
Och i höst är trion aktuell med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som ges ut av Norstedts förlag.

 

Uppvuxen på landet
Emma Sundh är uppvuxen långt ute på landet med engagerade föräldrar. I barndomshemmet var återbruk en självklarhet, istället för att konsumera nytt.
– Min mamma odlade hemma, undvek gifter och lärde mig om naturens kretslopp.
Så hållbarhetstänket är något Emma Sundh fått med sig hemifrån. Även om hon medger att hon gått igenom en period av revolter, när hon använt sköljmedel, överkonsumerat och flugit kors och tvärs har hon till slut kommit fram till att hennes mamma hade rätt.
– Jag har vetat vad som varit dåligt för miljö och klimat, men det är först på senare år som jag har förstått och som det har sjunkit in och jag tillåtit mig att våga tänka på alternativen.
Närheten till naturen påminner om vad vi har att förlora tror Emma Sundh som vill att hennes barn ska kunna uppleva allt det som hon själv haft ynnesten att få uppleva, och ha en skälig framtid.
– Om de ska få det så måste jag jobba för det, för det är inte självskrivet.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Har fått en ny syn på sig själv
Successivt har Emma Sundh hittat tillbaka till en mer hållbar livsstil.
– Tidigare flög jag kanske en gång om året och var en kött-och-potatis-person. Numera har jag helt slutat flyga och äter vegetariskt till 99 procent. Det var lättare än jag trodde att ställa om just de bitarna, säger Emma som nu ser det som en utmaning att ta tåget till Paris och äta efter säsong, dessutom har hon fått en ny syn på sig själv på kuppen.
– Jag trodde att min person var satt i sten och att jag inte gillade förändringar, men jag har insett att jag är en mer öppen människa än jag trott.

Konsumerar nästan inget nytt längre
Numera konsumerar Emma Sundh i stort sett ingeting nytt.
– Eller ytterst få saker, för jag har insett att det mesta redan finns begagnat eller går att laga. Det kräver lite tålamod, tid och jakt efter rätt folk, men genom det lär jag mig också att planera bättre.
Hon har också lärt sig stilla behovet att få saker på en gång.
– Ja, jag har blivit bra på att hantera min inre treåring, säger hon och skrattar:
Nästa steg är att halvera bilåkandet - något hon siktar på att göra till nästa år.
– Och året efter det ska jag halvera det ytterligare. Vissa saker är ganska enkla när jag tänker på det, men jag, liksom alla andra, styrs och påverkas av samma normer.  Men de vill jag ändra.

LÄS OCKSÅ: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Ser positivt på modebranschens möjlighet att ställa om
Emma har arbetat på bland annat tidningarna Veckorevyn och Damernas värld som reporter och trendredaktör. Modebranschen bidrar starkt till rovdriften på naturens resurser. Idag kommer det flera kollektioner per år än någonsin tidigare, det är pre-spring, spring/summer, pre-fall och sedan fall-kolletioner. Därefter kommer en christmas och en holiday-kollektion, och som om det inte vore nog: en resort-kollektion som vi kan bära när vi åker till värmen mitt i vintern berättar Emma Sundh. Stockholms modevecka meddelade nyligen att årets upplaga ställs in, något hon ser som något positivt.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Stockholms modevecka går i bräschen för att ställa om. Det är en typ av normförskjutning för hela modebranschen – världen över. När det gäller trender och mode, så måste vi börja tänka mer långsiktigt och också förstå att det är fullständigt orimligt att en T-shirt kan kosta lika mycket som en cappuccino. Någon har alltid fått betala det verkliga priset och det är inte vi här i Sverige, förklarar hon.

Mode som skaver
– Mode ska vara kul och kännas bra och rätt.
Men Emma Sundh ställer sig tveksam till om det verkligen är möjligt när ny-konsumtionen tär så mycket på miljö och klimat, och vi vet om att de som producerat just den där billiga T-shirten är de som får betala priset i form av bristande hälsa och knappt med mat på bordet. Här menar hon att såväl vi som konsumenter, som företagen och makthavarna måste tänka om.
– Dels så kan vi konsumenter använda vår plånbok som makt, men sedan måste det löna sig att laga och ta hand om det vi redan har. Istället för att företag säljer sju plagg kanske de ska sälja samma plagg sju gånger – genom att tillhandahålla service som tar hand om plagget. Sedan måste vi fundera över vilka normer vi styrs av och förmedlar. Tonvis av kläder lämnas till välgörenhet VARJE dag för att vi tröttnat på dem. Är det verkligen så vi ska behandla kläder?, frågar sig Emma.

 

LÄS OCKSÅ: Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Har du några tips hur kan man göra mode mer hållbart från branschens håll?
– De är säkert lösningen på spåren själva, men återbruk i kombination av en hållbar produktion är väl en del av lösningen. Det är långt från en lätt ekvation, och en del företag har en längre resa att göra än andra till att bli hållbara.  Sedan måste vi se mode mer långsiktigt och slå ner på takten. I dag matas vi med flera kollektioner per år, och butiker tar in nya plagg varje vecka.

Små förändringar kan ha stor effekt
Vi kan påverka makthavare och företag genom att höja våra röster, men också genom att testa våra utsläpp via exempelvis klimatkalkylatorn tipsar Emma Sundh. Utifrån det kan man sedan göra uppe en plan för hur man ska minska sina utsläpp.
– Och prata om det. Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra gör, så genom att prata om klimatet, diskutera lösningar och fundera på vad du kan göra för att minska dina utsläpp är superviktigt.
Vi behöver också bli bättre på att hjälpas åt menar hon och tipsar om att låna, laga och dela med oss.
– Det kan gälla allt från bilen, borrmaskinen till att låna en skvätt mjölk av grannen istället att ta bilen till affären.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.