Influencern Emma Sundh: “Orimligt att en t-shirt kostar samma som en cappuccino”

Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Med nätverket Klimatklubben når Emma Sundh och de andra initiativtagarna en ansenlig skara miljömedvetna och engagerade följare. Nu följer de upp succén med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som visar hur man steg för steg kan leva ett mer hållbart liv.

Emma Sundh är modejournalist, stylist och bloggare med fokus på hållbar livsstil, tillsammans med journalistkollegan Maria Soxbo och designern Johanna Nilsson startade hon härom året Klimatklubben för att få ett större genomslag.
– Vi ville göra något mer, använda vår makt och vårt utrymme till att skapa förändring. Så vi startade Klimatklubben och nätverket växte i rasande takt. Klimatklubben erbjuder en möjlighet att hitta likasinnade, dela med sig av smarta tips och att tillsammans dryfta problem och lösningar.
– I dag engagerar vi över 30 000 på Instagram och 17 000 på Facebook.
Och i höst är trion aktuell med boken ”Gör skillnad: Från klimatångest till handlingskraft” som ges ut av Norstedts förlag.

 

Uppvuxen på landet
Emma Sundh är uppvuxen långt ute på landet med engagerade föräldrar. I barndomshemmet var återbruk en självklarhet, istället för att konsumera nytt.
– Min mamma odlade hemma, undvek gifter och lärde mig om naturens kretslopp.
Så hållbarhetstänket är något Emma Sundh fått med sig hemifrån. Även om hon medger att hon gått igenom en period av revolter, när hon använt sköljmedel, överkonsumerat och flugit kors och tvärs har hon till slut kommit fram till att hennes mamma hade rätt.
– Jag har vetat vad som varit dåligt för miljö och klimat, men det är först på senare år som jag har förstått och som det har sjunkit in och jag tillåtit mig att våga tänka på alternativen.
Närheten till naturen påminner om vad vi har att förlora tror Emma Sundh som vill att hennes barn ska kunna uppleva allt det som hon själv haft ynnesten att få uppleva, och ha en skälig framtid.
– Om de ska få det så måste jag jobba för det, för det är inte självskrivet.

LÄS OCKSÅ: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Har fått en ny syn på sig själv
Successivt har Emma Sundh hittat tillbaka till en mer hållbar livsstil.
– Tidigare flög jag kanske en gång om året och var en kött-och-potatis-person. Numera har jag helt slutat flyga och äter vegetariskt till 99 procent. Det var lättare än jag trodde att ställa om just de bitarna, säger Emma som nu ser det som en utmaning att ta tåget till Paris och äta efter säsong, dessutom har hon fått en ny syn på sig själv på kuppen.
– Jag trodde att min person var satt i sten och att jag inte gillade förändringar, men jag har insett att jag är en mer öppen människa än jag trott.

Konsumerar nästan inget nytt längre
Numera konsumerar Emma Sundh i stort sett ingeting nytt.
– Eller ytterst få saker, för jag har insett att det mesta redan finns begagnat eller går att laga. Det kräver lite tålamod, tid och jakt efter rätt folk, men genom det lär jag mig också att planera bättre.
Hon har också lärt sig stilla behovet att få saker på en gång.
– Ja, jag har blivit bra på att hantera min inre treåring, säger hon och skrattar:
Nästa steg är att halvera bilåkandet - något hon siktar på att göra till nästa år.
– Och året efter det ska jag halvera det ytterligare. Vissa saker är ganska enkla när jag tänker på det, men jag, liksom alla andra, styrs och påverkas av samma normer.  Men de vill jag ändra.

LÄS OCKSÅ: Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Ser positivt på modebranschens möjlighet att ställa om
Emma har arbetat på bland annat tidningarna Veckorevyn och Damernas värld som reporter och trendredaktör. Modebranschen bidrar starkt till rovdriften på naturens resurser. Idag kommer det flera kollektioner per år än någonsin tidigare, det är pre-spring, spring/summer, pre-fall och sedan fall-kolletioner. Därefter kommer en christmas och en holiday-kollektion, och som om det inte vore nog: en resort-kollektion som vi kan bära när vi åker till värmen mitt i vintern berättar Emma Sundh. Stockholms modevecka meddelade nyligen att årets upplaga ställs in, något hon ser som något positivt.
– Jag tycker att det är fantastiskt att Stockholms modevecka går i bräschen för att ställa om. Det är en typ av normförskjutning för hela modebranschen – världen över. När det gäller trender och mode, så måste vi börja tänka mer långsiktigt och också förstå att det är fullständigt orimligt att en T-shirt kan kosta lika mycket som en cappuccino. Någon har alltid fått betala det verkliga priset och det är inte vi här i Sverige, förklarar hon.

Mode som skaver
– Mode ska vara kul och kännas bra och rätt.
Men Emma Sundh ställer sig tveksam till om det verkligen är möjligt när ny-konsumtionen tär så mycket på miljö och klimat, och vi vet om att de som producerat just den där billiga T-shirten är de som får betala priset i form av bristande hälsa och knappt med mat på bordet. Här menar hon att såväl vi som konsumenter, som företagen och makthavarna måste tänka om.
– Dels så kan vi konsumenter använda vår plånbok som makt, men sedan måste det löna sig att laga och ta hand om det vi redan har. Istället för att företag säljer sju plagg kanske de ska sälja samma plagg sju gånger – genom att tillhandahålla service som tar hand om plagget. Sedan måste vi fundera över vilka normer vi styrs av och förmedlar. Tonvis av kläder lämnas till välgörenhet VARJE dag för att vi tröttnat på dem. Är det verkligen så vi ska behandla kläder?, frågar sig Emma.

 

LÄS OCKSÅ: Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Har du några tips hur kan man göra mode mer hållbart från branschens håll?
– De är säkert lösningen på spåren själva, men återbruk i kombination av en hållbar produktion är väl en del av lösningen. Det är långt från en lätt ekvation, och en del företag har en längre resa att göra än andra till att bli hållbara.  Sedan måste vi se mode mer långsiktigt och slå ner på takten. I dag matas vi med flera kollektioner per år, och butiker tar in nya plagg varje vecka.

Små förändringar kan ha stor effekt
Vi kan påverka makthavare och företag genom att höja våra röster, men också genom att testa våra utsläpp via exempelvis klimatkalkylatorn tipsar Emma Sundh. Utifrån det kan man sedan göra uppe en plan för hur man ska minska sina utsläpp.
– Och prata om det. Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra gör, så genom att prata om klimatet, diskutera lösningar och fundera på vad du kan göra för att minska dina utsläpp är superviktigt.
Vi behöver också bli bättre på att hjälpas åt menar hon och tipsar om att låna, laga och dela med oss.
– Det kan gälla allt från bilen, borrmaskinen till att låna en skvätt mjölk av grannen istället att ta bilen till affären.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Emma Sundh
Ålder: 36 år
Gör: Journalist, stylist, författare och bloggare
Familj: Man och två barn
Bor: I Midsommarkransen i Stockholm.
Aktuell med: Boken "Gör skillnad" på Norstedts förlag hösten 2019. Hennes tidigare böcker är "Vintageparty" och "Vintage-frisyrer".
Klimatklubben finns på Facebook och Instagram, Hennes blogg heter Emmas vintage.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan