Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Trendspan: Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Innovativa klädtillverkare drar sitt strå till stacken i att rädda våra hav genom att skapa skor och plagg av havsplast och alger från övergödda sjöar. Forskare uppskattar nämligen att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav och övergödning är ett annat hot, om vi inte kraftsamlar mot nedskräpningen.

Varje år hamnar  5-13 miljoner ton skräp i våra hav och motsvarande fem fulla badkar med skräp spolas i land på Bohuskusten varje timme. Olika plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på stränderna, som lämnats kvar eller glömts av oss människor – och blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Övergödning är Östersjöns största utmaning
Utöver problemen med nedskräpning är övergödning ett stort problem. Enligt WWF är övergödningen en av de största utmaningarna för Östersjön idag och bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd. Övergödning sker när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Utsläppen kommer från såväl jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp som industrier och trafik.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

I denna dystra utveckling krävs att många goda krafter går samman för att rädda våra hav och sjöar. Företag har upptäckt att de kan återvinna både skräp och alger och göra mode av det.

Här är 5 exempel!

1. Sneakers gjord av återvunna pet-flaskor och alger

Det svenska företaget Icebug, baserat i Göteborg, har tagit fram sneakern Loe med ett långsiktigt hållbarhetstänk som sticker ut.

– Vi kommer fortfarande ha en akut klimatkris när coronakrisen är över. Arbetet för en mer klimatvänlig skoindustri måste fortsätta och vi vill ge konsumenter hållbara alternativ, då är Loe att bra val, säger Marie Thomasson, kommunikationschef på Icebug, i ett pressmeddelande.

Extra spännande är att mellansulan är gjord av alger från övergödda sjöar. Vattnet filtreras från giftiga alger och släpps sedan tillbaka i sjöarna.

 

Polyesterfodret är tillverkat av 100% återvunna PET-flaskor och Bluesign-certifierat (certifiering för minimal kemikalieanvändning). Även i Icebugs terränglöpskor, som modellen OutRun, hittar man en mellansula som till 20% består av alger, och en yttersula och överdel i 100% återvunnen PET-polyester, vilket ska göra OutRun till en av marknadens mest hållbara skor.

2. Svenska sportkläder med 80 % lägre klimatpåverkan

Ett annat svenskt nystartat företag är Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Deras första kollektion var framtagen av 120 kg återvunnet nylon (polyamid) varav 30 kg återvunnet fisknät. Jämfört med traditionellt producerade träningskläder sparar 1000 klädesplagg från Nature Hommages kollektion 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, uppger de själva. Detta innebär upp till 80 % lägre klimatpåverkan jämfört med industriellt framtaget tyg baserat på fossil olja.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

3. Strandskräp blir skor – innan de når havet

Storföretaget Adidas tillverkar tillsammans med välgörenhetsorganisationen Parley by the ocean träningsskor och träningskläder gjorda av av minst 75 % återvunnet plastavfall från kustlinjer och stränder – innan de når haven.

4. Baddräkter av fiskenät

Systrarna Sofi och Frida Fahrman lanserade nyligen sitt egna badklädesmärke Seaquelle gjorda på återvunnen havsplast, fiskenät och annat nylon som hittats i haven

 

Och budgetkedjan Cubus hakar på trenden med en egen linje badkläder gjorda av Econyl, ett material gjort av nylonavfall från både hav och land. Nylonen rensas och transformeras till sin ursprungliga styrka och egenskap till Econyl-nylongarn.

5. Illegala vapen blir smycken

Det är förstås inte bara haven som behöver städas upp. Svenska, banbrytande företaget Arild links vill göra smycken med en djupare mening och skifta fokus från värdet av smycken till värdet av människoliv genom att göra smycken av nedsmälta och återvunna illegala vapen, samt återvunna PET:flaskor. Genom deras smyckestillverkning har de bidragit till att 5 500 illegala vapen har försvunnit från gatorna.

Källor: Håll Sverige rent, WWF, Naturskyddsföreningenoch respektive företag.

AV: Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!