Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Plastflaskor och påsar i havet

Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Forskare menar att det år 2050 kommer finnas mer plast än fisk i våra hav. Övergödning är ett annat stort hot. Innovativa företag som vill göra skillnad skapar nu skor och plagg – gjorda av havsplast, skräp och alger från övergödda sjöar. 

Varje år hamnar  5-13 miljoner ton skräp i våra hav och motsvarande fem fulla badkar med skräp spolas i land på Bohuskusten varje timme. Olika plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på stränderna. De har lämnats kvar eller glömts av oss människor – och blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Övergödning största utmaningen

Utöver problemen med nedskräpning är övergödning ett stort problem. Enligt WWF är övergödningen en av de största utmaningarna för Östersjön idag och bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd. Övergödning sker när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Utsläppen kommer från såväl jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp som industrier och trafik.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

I denna dystra utveckling krävs att många goda krafter går samman för att rädda våra hav och sjöar. Företag har upptäckt att de kan återvinna både skräp och alger och göra mode av det.

5 skor och kläder gjorda av alger och skräp

1. Sneakers gjord av återvunna pet-flaskor och alger

Det svenska företaget Icebug, baserat i Göteborg, har tagit fram en rad klimatvänliga skor, bland annat sommarskon Eli som är en sneaker med ett långsiktigt hållbarhetstänk. Ovansidan i mesh är tillverkad av polyester som till 100 procent kommer från återvunna PET-flaskor. Och skon är färgad med en teknik som innebär minimal användning av både vatten och kemikalier. Men det allra mest anmärkningsvärda är att materialet i skons häl- och tåförstärkningar är tillverkat av återvunna fisknät och återvunnen polyeten. Skons mellansula består till 20 procent av alger från övergödda sjöar. Vattnet har filtrerats från giftiga alger och släpps sedan tillbaka i sjöarna.

Även i Icebugs terränglöpskor, som modellen OutRun, hittar man en mellansula som även den till 20% består av alger från övergödda sjöar, och en yttersula och överdel i 100% återvunnen PET-polyester, vilket ska göra OutRun till en av marknadens mest hållbara skor.

Rosa sneaker

Sommarsneakern Eli är tillverkad av återvunna PET-flaskor och återvunna fiskenät.


 

2. Sportkläder med 80 procent lägre klimatpåverkan

Ett annat svenskt nystartat företag är Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Deras första kollektion var framtagen av 120 kg återvunnet nylon (polyamid) varav 30 kg återvunnet fisknät. Jämfört med traditionellt producerade träningskläder sparar 1000 klädesplagg från Nature Hommages kollektion 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, uppger de själva. Detta innebär upp till 80 % lägre klimatpåverkan jämfört med industriellt framtaget tyg baserat på fossil olja.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

3. Strandskräp blir skor – innan de når havet

Storföretaget Adidas tillverkar tillsammans med välgörenhetsorganisationen Parley by the ocean träningsskor och träningskläder gjorda av av minst 75 % återvunnet plastavfall från kustlinjer och stränder – innan de når haven.

4. Badkläder av fiskenät

Systrarna Sofi och Frida Fahrman lanserade nyligen sitt egna badklädesmärke Seaquelle gjorda på återvunnen havsplast, fiskenät och annat nylon som hittats i haven

 

Och budgetkedjan Cubus hakar på trenden med en egen linje badkläder gjorda av Econyl, ett material gjort av nylonavfall från både hav och land. Nylonen rensas och omvandlas till sin ursprungliga styrka och egenskap till Econyl-nylongarn.

5. Illegala vapen blir smycken

Det är förstås inte bara haven som behöver städas upp. Svenska, banbrytande företaget Arild links vill göra smycken med en djupare mening och skifta fokus från värdet av smycken till värdet av människoliv genom att göra smycken av nedsmälta och återvunna illegala vapen, samt återvunna PET:flaskor. Genom deras smyckestillverkning har de bidragit till att 5 500 illegala vapen har försvunnit från gatorna.

Källor:
Håll Sverige Rent
WWF
Naturskydddsföreningen
Och företagen nämnda i texten

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.