Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Trendspan: Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Innovativa klädtillverkare drar sitt strå till stacken i att rädda våra hav genom att skapa skor och plagg av havsplast och alger från övergödda sjöar. Forskare uppskattar nämligen att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav och övergödning är ett annat hot, om vi inte kraftsamlar mot nedskräpningen.

Varje år hamnar  5-13 miljoner ton skräp i våra hav och motsvarande fem fulla badkar med skräp spolas i land på Bohuskusten varje timme. Olika plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på stränderna, som lämnats kvar eller glömts av oss människor – och blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Övergödning är Östersjöns största utmaning
Utöver problemen med nedskräpning är övergödning ett stort problem. Enligt WWF är övergödningen en av de största utmaningarna för Östersjön idag och bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd. Övergödning sker när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Utsläppen kommer från såväl jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp som industrier och trafik.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

I denna dystra utveckling krävs att många goda krafter går samman för att rädda våra hav och sjöar. Företag har upptäckt att de kan återvinna både skräp och alger och göra mode av det.

Här är 5 exempel!

1. Sneakers gjord av återvunna pet-flaskor och alger

Det svenska företaget Icebug, baserat i Göteborg, har tagit fram sneakern Loe med ett långsiktigt hållbarhetstänk som sticker ut.

– Vi kommer fortfarande ha en akut klimatkris när coronakrisen är över. Arbetet för en mer klimatvänlig skoindustri måste fortsätta och vi vill ge konsumenter hållbara alternativ, då är Loe att bra val, säger Marie Thomasson, kommunikationschef på Icebug, i ett pressmeddelande.

Extra spännande är att mellansulan är gjord av alger från övergödda sjöar. Vattnet filtreras från giftiga alger och släpps sedan tillbaka i sjöarna.

 

Polyesterfodret är tillverkat av 100% återvunna PET-flaskor och Bluesign-certifierat (certifiering för minimal kemikalieanvändning). Även i Icebugs terränglöpskor, som modellen OutRun, hittar man en mellansula som till 20% består av alger, och en yttersula och överdel i 100% återvunnen PET-polyester, vilket ska göra OutRun till en av marknadens mest hållbara skor.

2. Svenska sportkläder med 80 % lägre klimatpåverkan

Ett annat svenskt nystartat företag är Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Deras första kollektion var framtagen av 120 kg återvunnet nylon (polyamid) varav 30 kg återvunnet fisknät. Jämfört med traditionellt producerade träningskläder sparar 1000 klädesplagg från Nature Hommages kollektion 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, uppger de själva. Detta innebär upp till 80 % lägre klimatpåverkan jämfört med industriellt framtaget tyg baserat på fossil olja.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

3. Strandskräp blir skor – innan de når havet

Storföretaget Adidas tillverkar tillsammans med välgörenhetsorganisationen Parley by the ocean träningsskor och träningskläder gjorda av av minst 75 % återvunnet plastavfall från kustlinjer och stränder – innan de når haven.

4. Baddräkter av fiskenät

Systrarna Sofi och Frida Fahrman lanserade nyligen sitt egna badklädesmärke Seaquelle gjorda på återvunnen havsplast, fiskenät och annat nylon som hittats i haven

 

Och budgetkedjan Cubus hakar på trenden med en egen linje badkläder gjorda av Econyl, ett material gjort av nylonavfall från både hav och land. Nylonen rensas och transformeras till sin ursprungliga styrka och egenskap till Econyl-nylongarn.

5. Illegala vapen blir smycken

Det är förstås inte bara haven som behöver städas upp. Svenska, banbrytande företaget Arild links vill göra smycken med en djupare mening och skifta fokus från värdet av smycken till värdet av människoliv genom att göra smycken av nedsmälta och återvunna illegala vapen, samt återvunna PET:flaskor. Genom deras smyckestillverkning har de bidragit till att 5 500 illegala vapen har försvunnit från gatorna.

Källor: Håll Sverige rent, WWF, Naturskyddsföreningenoch respektive företag.

AV: Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.