Trendspan: Havsplast och alger från övergödda sjöar blir mode

Innovativa klädtillverkare drar sitt strå till stacken i att rädda våra hav genom att skapa skor och plagg av havsplast och alger från övergödda sjöar. Forskare uppskattar nämligen att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav och övergödning är ett annat hot, om vi inte kraftsamlar mot nedskräpningen.

Varje år hamnar  5-13 miljoner ton skräp i våra hav och motsvarande fem fulla badkar med skräp spolas i land på Bohuskusten varje timme. Olika plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på stränderna, som lämnats kvar eller glömts av oss människor – och blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Övergödning är Östersjöns största utmaning
Utöver problemen med nedskräpning är övergödning ett stort problem. Enligt WWF är övergödningen en av de största utmaningarna för Östersjön idag och bidrar till algblomning, syrebrist och bottendöd. Övergödning sker när ett överskott av växtnäringsämnena kväve och fosfor kommer ut i havet. Utsläppen kommer från såväl jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp som industrier och trafik.

 

LÄS OCKSÅ: Antalet hotade arter ökar i Sverige

I denna dystra utveckling krävs att många goda krafter går samman för att rädda våra hav och sjöar. Företag har upptäckt att de kan återvinna både skräp och alger och göra mode av det.

Här är 5 exempel!

1. Sneakers gjord av återvunna pet-flaskor och alger

Det svenska företaget Icebug, baserat i Göteborg, har tagit fram sneakern Loe med ett långsiktigt hållbarhetstänk som sticker ut.

– Vi kommer fortfarande ha en akut klimatkris när coronakrisen är över. Arbetet för en mer klimatvänlig skoindustri måste fortsätta och vi vill ge konsumenter hållbara alternativ, då är Loe att bra val, säger Marie Thomasson, kommunikationschef på Icebug, i ett pressmeddelande.

Extra spännande är att mellansulan är gjord av alger från övergödda sjöar. Vattnet filtreras från giftiga alger och släpps sedan tillbaka i sjöarna.

 

Polyesterfodret är tillverkat av 100% återvunna PET-flaskor och Bluesign-certifierat (certifiering för minimal kemikalieanvändning). Även i Icebugs terränglöpskor, som modellen OutRun, hittar man en mellansula som till 20% består av alger, och en yttersula och överdel i 100% återvunnen PET-polyester, vilket ska göra OutRun till en av marknadens mest hållbara skor.

2. Svenska sportkläder med 80 % lägre klimatpåverkan

Ett annat svenskt nystartat företag är Nature Hommage som tillverkar sportkläder av återvunnen plast. Deras första kollektion var framtagen av 120 kg återvunnet nylon (polyamid) varav 30 kg återvunnet fisknät. Jämfört med traditionellt producerade träningskläder sparar 1000 klädesplagg från Nature Hommages kollektion 210 liter olja och 1430 kg koldioxid, uppger de själva. Detta innebär upp till 80 % lägre klimatpåverkan jämfört med industriellt framtaget tyg baserat på fossil olja.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

3. Strandskräp blir skor – innan de når havet

Storföretaget Adidas tillverkar tillsammans med välgörenhetsorganisationen Parley by the ocean träningsskor och träningskläder gjorda av av minst 75 % återvunnet plastavfall från kustlinjer och stränder – innan de når haven.

4. Baddräkter av fiskenät

Systrarna Sofi och Frida Fahrman lanserade nyligen sitt egna badklädesmärke Seaquelle gjorda på återvunnen havsplast, fiskenät och annat nylon som hittats i haven

 

Och budgetkedjan Cubus hakar på trenden med en egen linje badkläder gjorda av Econyl, ett material gjort av nylonavfall från både hav och land. Nylonen rensas och transformeras till sin ursprungliga styrka och egenskap till Econyl-nylongarn.

5. Illegala vapen blir smycken

Det är förstås inte bara haven som behöver städas upp. Svenska, banbrytande företaget Arild links vill göra smycken med en djupare mening och skifta fokus från värdet av smycken till värdet av människoliv genom att göra smycken av nedsmälta och återvunna illegala vapen, samt återvunna PET:flaskor. Genom deras smyckestillverkning har de bidragit till att 5 500 illegala vapen har försvunnit från gatorna.

Källor: Håll Sverige rent, WWF, Naturskyddsföreningenoch respektive företag.

AV: Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på badstrand

Svider det när du kissar? Lingon sköljer bort bakterierna

Hälsa

Långa dagar på stranden är underbara. Men om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Att du glömmer bort att dricka vatten och badar kallt kan ge bränsle till bakterierna så att de förökar sig. Ett snabbt och naturlig sätt att få bukt med problemet är att ta en kur med lingonjuice.

frukt och grönsaker

10 anledningar att äta C-vitamin

Hälsa

Det pratas mycket om immunförsvaret just nu och vad man kan göra för att stärka det. En vitamin som bidrar till ett väl fungerande immunförsvar är C-vitamin. Det kan bland annat förkorta och lindra förkylningssymtom, men C-vitamin behövs också för kroppens brosk- och benvävnad, det är bra för tänderna och verkar kunna motverka träningsvärk.

Illustration av en doula som stöd till en gravid kvinna

Allt du vill veta om att föda med en doula

Gravid/barn

I en hårt ansatt förlossningsvård blir det allt populärare att anlita en doula för att få stöd och kontinuerlig närvaro under graviditet och förlossning. Även intresset för att bli doula växer. Men vad är egentligen en doula och vad behöver man tänka på när man väljer en?

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

 

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

 

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

 

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.