Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rapport: Fler villiga att laga eller hyra sina kläder

Jämfört med förra året har andelen svenskar som kan tänka sig att lappa och laga sina kläder ökat. Fler kan tänka sig att hyra kläder och att köpa mindre. Fler anger att de köper begagnade kläder. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket genomfört.

Resultaten från den nya konsumentundersökningen från Naturvårdsverket där 1000 personer medverkat och som jämförts med en tidigare genomförd undersökning från 2018, visar på en utveckling mot en mer hållbar konsumtion skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Fler använder sina kläder längre
Bland annat visar undersökningen att nästan fyra av tio kan tänka sig att hyra eller låna kläder och nästan tre av tio anger att de lånar, delar eller hyr kläder ofta eller ibland. Drygt sju av tio kan tänka sig att köpa mer second hand och fler än hälften anger att de i någon utsträckning köper begagnade kläder. Nio av tio kan sköta om sin kläder bättre och laga när det är möjligt och fler anger att de använder sina kläder längre.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Klimatförändringen hotar barns hälsa

Rör sig om ett systemskifte
Tidigare har intresset för att hyra kläder har varit svagt i Sverige jämfört med andra länder och resultatet i undersökningen visar på ett systemskifte i hur vi konsumerar kläder menar Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket. Undersökningen ingår som en del i ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen där myndigheterna tillsammans genomför informationssatsningen #textilsmart med tips och råd för en mer hållbar textilkonsumtion.

 

LÄS OCKSÅ: Expert: “Vi underskattar hur mycket vi konsumerar”

Köper kläder vi inte använder
Även Avfall Sverige gör regelbundna undersökningar av svenskarnas konsumtion. Den senaste från våren 2019 visar att hälften av svenskarna inte använder stora delar av sin garderob och att en femtedel av kvinnorna handlar ett plagg som de egentligen inte har ett behov av, varannan månad eller oftare, något som leder till dåligt samvete och klimatångest. Men beteendemönstret håller på att förändras. När samma fråga ställdes för något år sedan svarade ungefär hälften av kvinnorna att de handlar plagg som de inte behöver.

LÄS OCKSÅ: Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Bra att intresset för att shoppa minskar
Den onödiga klädkonsumtionen är oroväckande av flera skäl. Förutom en tunnare plånbok innebär det stor miljöpåverkan. Det krävs stora resurser att producera textilier så det faktum att intresset för onödig spontanshopping har minskat är en bra nyhet, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige.

Bidra till hållbar konsumtion
Tips på hur vi kan  minska vårt avfall genom att handla mer medvetet och förlänga livslängden på kläder.
• Reflektera över din konsumtion, köp mindre nyproducerat
•  Köp mer kvalitet och använd dina kläder längre
•  Efterfråga miljö- och etiska märkningar när du köper nytt
•  Ställ frågor i affären om textiliers kemikalieinnehåll och hur de producerats.
•  Läs om miljömärkningar på Hallå Konsument
•  Köp kläder på second hand, hyr, byt kläder med andra eller låna på klädbibliotek
•  Sköt om dina kläder och textilier så håller de längre
•  Släng inte hela kläder, ge bort eller sälj
•  Lämna in till trasiga textilier till materialåtervinning, fråga kommunen.

Av redaktionen

Källa: Naturvårdsverket


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.