Annons
Annons

Ny rapport: Klimatförändringen hotar barns hälsa

Värmeböljor, spridning av sjukdomar och giftig luft. Klimatförändringen är ett hot mot barns hälsa på flera sätt, slår en ny rapport fast.

Redaktionen

20 november, 2019
Ny rapport: Klimatförändringen hotar barns hälsa
Dela inlägget

Värmeböljor, spridning av sjukdomar och giftig luft.
Klimatförändringen är ett hot mot barns hälsa på flera sätt, slår en ny rapport fast.

Försämrad matproduktion, luftföroreningar och fler infektionssjukdomar.
Det är några av de allvarliga konsekvenser som nästkommande generation kan behöva leva med, om inte världens länder omgående minskar utsläppen.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

En dyster prognos
Det visar den årliga rapporten av Lancet countdown, ett internationellt samarbete mellan forskare och institutioner som årligen rapporterar om hur klimatförändringen påverkar människors hälsa, som Dagens Nyheter tagit del av.
Årets rapport fokuserar på hur barns hälsa drabbas och det är en dyster prognos.

Barn som föds idag kommer vid 71 års ålder leva i en värld vars medeltemperatur ligger fyra grader högre än under förindustriell tid. Ett varmare klimat bidrar till att antalet skördar kommer minska vilket är ett hot mot tillgången på mat, samt att näringsinnehållet riskerar att minska och matpriserna att öka.

LÄS OCKSÅ: WHO: Luftföroreningar – det största hotet mot hälsan

Extrema väderhändelser
Nästkommande generation kommer möta ökade risker från extrema väderhändelser som skogsbränder, översvämningar och längre perioder av torka. De kommer också att andas in mer giftig luft på grund av förbränningen av fossila bränslen. Detta är extra farligt för unga människor vars lungor utvecklas.

Luftföroreningar bidrar till att försämra lungfunktionen, förvärrar astma och ökar risken för hjärtattacker och stroke.
– Skador som uppträder i tidig ålder är bestående och genomgripande och ger livslånga hälsoeffekter. Utan omedelbart agerande från alla länder att minska utsläppen av växthusgaser, kommer de ökningar i välmående och livslängder som vi hittills har sett att äventyras och klimatförändringen kommer att definiera hälsan hos en hel generation, säger Nick Watts, läkare och chef för Lancet countdown till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: FN: “Koldioxidutsläppen måste börja minska”

Skarpa åtaganden
Forskarna uppmanar till skarpa åtaganden för att vända utvecklingen. Några ljusglimtar är dock att förnybara källor stod för 45 procent av energitillväxten under fjolåret, varav 27 procent kom från sol- och vindkraft. Inom vägtransporter växte el med 21 procent globalt under samma period.

Av redaktionen

 

Annons
Annons