gräs och torkad mark

Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Sommarens extrema väder har lett till värmerekord och bränder i Sverige, och höga temperaturer på flera andra håll  i Europa. Världsledande klimatforskare menar nu att det finns en koppling mellan extremvädret och global uppvärmning.

Det skriver The Guardian och som hänvisar till en preliminär studie som Meteorologiska världsorganisationen (WWA) gjort.

Mätt i en datasimulering
I studien har man jämfört sommarens extrema väder och historiska mätningar med en datorsimulering som visar hur det skulle sett ut om klimatet var opåverkat av koldioxidutsläpp.

 

LÄS OCKSÅ: Miljardstöd till svenska bönder efter torkan

Dubblar sannolikheten
Detta har gjort det möjligt för forskare att se hur mycket den globala uppvärmningen påverkar risken för extrema väder. Slutsatsen är att rådande klimatpåverkan har gjort värmeböljan som slagit till mot norra Europa i sommar, dubbelt så sannolik att inträffa. Och värmeböljan som drog in över medelhavet i fjol var tio gånger mer sannolik att inträffa på grund av klimatförändringar.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Försiktiga uttalanden
Det har länge pratats i forskarvärlden om att klimatpåverkan kan orsaka extremt väder men nu pekar alltså allt fler klimatforskare på att det faktiskt finns ett samband. Även om de flesta fortfarande är väldigt försiktiga i sina uttalanden tyder allt på att de verkligen vet vad de pratar om, säger metrologen Per Holmgren till SVT Nyheter.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.