fält och höns

26 miljoner till ökad eko-produktion

Jordbruksverket utlyser som första steg i en rad satsningar 26 miljoner kronor till åtgärder som kan främja produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel.

Som ett steg i livsmedelsstrategin, där ett av målen är att 30 procent av all jordbruksareal ska vara ekologisk innan 2030, utlyser nu Jordbruksverket 26 miljoner kronor till initiativ som kan gynna både produktion och konsumtion av ekologiska livsmedel, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Schweiz folkomröstar om kemiska bekämpningsmedel

 

Första i en rad satsningar
Enligt myndigheten är detta den första i en serie av utlysningar, och vänder sig till organisationer, myndigheter, föreningar och företag som på något sätt arbetar med frågorna.

LÄS OCKSÅ: Rester av bekämpningsmedel i bröd och flingor

För att få söka krävs specifika satsningar, bland annat går det att söka pengar till att:
• Genomföra informationskampanjer och utbildningsprogram om ekologiska livsmedel i olika delar av livsmedelskedjan.
• Ta fram marknadsinformation och marknadsanalyser om ekologisk produktion och om ekologiska livsmedel i olika delar av livsmedelskedjan.
• Utveckla och förvalta nationella riktlinjer för ekologisk produktion.
• Skapa och förvalta en webbportal för ekologisk produktion och ekologiska livsmedel.

Av redaktionen

Källa: BBC

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.