ko

Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Kött- och mejeriprodukter står för 75 procent av klimatpåverkan från all livsmedelsproduktion. Om utvecklingen fortsätter kan animalieproduktionen komma att stå för hela 80 procent av det totala utsläppet av växthusgaser 2050.

Att dra ned på konsumtionen av animaliska livsmedel som kött och mejeriprodukter är det enskilt bästa sättet att minska sin klimatpåverkan skriver Supermiljöbloggen. Enligt en ny rapport från Institute for Agriculture and Trade Policy och miljöorganisationen GRAIN kan världens största kött- och mejerijättar under kommande årtionden komma att bli planetens största förorenare. Inom boskapsektorn har bara hälften av de 35 största kött- och mejeribolagen några mål för utsläppsminskning – istället förväntas den öka, rapporterar The Independent.

Rapporten visar bland annat att:
• De fem största kött- och mejeribolagen tillsammans står för större utsläpp av växthusgaser än Exxon, Shell eller BP.
• De sammanlagda utsläppen från världens 20 största kött- och mejeribolag överstiger utsläppen från hela länder, såsom Tyskland, Kanada, Australien och Storbritannien.
• Om övriga sektorer tvingas sänka sina utsläpp i enlighet med tvågradersmålet, men boskaps-sektorn fortsätter som vanligt kommer de 2050 att stå för 80 procent av utsläppen.

 

LÄS OCKSÅ: Nationellt program för minskat matsvinn

De 35 största kött- och mejeriföretagen finns samlade i USA, EU, Kanada, Brasilien, Argentina, Australien, Nya Zeeland och Kina. Dessa länder står för en stor andel av den globala kött- och mejeriindustrin och 60 procent av sektorns utsläpp.

LÄS OCKSÅ: Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt

Miljöorganisationer reagerar
Devlin Kuyek från organisationen GRAIN menar att kött- och mejeriproduktionen i dessa länder måste sjunka drastiskt och flera svenska miljöorganisationer är inne på samma spår. Förra veckan gick Greenpeace, Fores, Medveten Konsumtion, Svensk Mat- & Miljöinformation, Djurens Rätt, och PUSH Sverige ut med en uppmaning till den blivande regeringen. De menar att det inte längre går att blunda för att vi måste gå från en huvudsakligen animalisk kost till en huvudsakligen vegetabilisk kost för att kunna minska utsläppen.

Av redaktionen

Källa: Supermiljöbloggen och The independent

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.