hand med hamburgare hand med äpple

Arbete med förebyggande kostråd går långsamt

Det är allmänt känt att goda matvanor ger stora hälsovinster. Men trots att Socialstyrelsen kom med riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder redan 2011 går det trögt med det förebyggande arbetet inom vården.

Enligt en ny undersökning från Livsmedelsverket behöver mer göras för att patienter ska få ett bra stöd i att förbättra sina matvanor. I undersökningen intervjuades representanter för 18 landsting och regioner.

Vetenskapligt stöd ifrågasätts
Dåliga matvanor är idag den största riskfaktorn för ohälsa i Sverige. Samtidigt har det gått trögt för landstingen att börja arbeta förebyggande med bra matvanor, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Orsakerna uppges vara flera. Som exempel angavs att matvanor är ett svårt och komplext ämne, att det vetenskapliga stödet för kostråden ifrågasätts och att arbetet i viss mån saknar stöd från politiker och ledning.

 

LÄS OCKSÅ: Hjärthälsan påverkas av livsinställningen

“Lång väg kvar”
– Precis som det tar tid att förändra sina matvanor, har det tagit tid för primärvården att ställa om till att arbeta mer förebyggande. Det finns fortfarande mycket kvar att göra innan alla landsting och regioner kan erbjuda ett bra stöd till personer som behöver hjälp att förbättra sina matvanor, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Sverige bidrar till att stoppa internationellt matfusk

Stor variation på utbildningarna
I intervjuerna framkom att flera landsting och regioner har utbildat personal om matvanor och andra levnadsvanor. Men vilka som utbildas och i vilken omfattning varierar stort. I de flesta fall saknas en plan för hur personalen ska fortsätta utbildas på sikt, det saknas även uppföljning av de utbildningar som genomförts.
– Skillnaderna tycks vara stora mellan landstingen i hur mycket de arbetar med matvanor och satsar på kompetensutveckling, säger Åsa Brugård Konde, som menar att de stora skillnaderna innebär att möjligheterna att få hjälp idag beror på var i landet man bor.

LÄS OCKSÅ: Nu ska fler livsmedel få tillsatt D-vitamin

Efterlyser stöd från myndigheter
Det kunskapsstöd och de verktyg som finns idag är bra enligt de som intervjuats men många efterlyser mer stöd från Livsmedelsverket och andra myndigheter med att göra chefer och politiker uppmärksamma på hur viktigt det är att primärvården arbetar förebyggande med bra matvanor och vad som krävs för att det ska fungera.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.