Annons
Annons

EU ser över tillåtna halter av smakförstärkaren glutamat

EUs myndighet för livsmedelskontroll – EFSA har tittat närmre på riskerna med smakförstärkaren glutamat och kommit fram till att vissa får i sig betydligt mer än vad som kan anses säkert att konsumera. Experter anser nu därför att de tillåtna halterna av glutamat måste sänkas.

Redaktionen

10 augusti, 2017
EU ser över tillåtna halter av smakförstärkaren glutamat
Dela inlägget

EUs myndighet för livsmedelskontroll – EFSA har tittat närmre på riskerna med smakförstärkaren glutamat och kommit fram till att vissa får i sig betydligt mer än vad som kan anses säkert att konsumera. Experter anser nu därför att de tillåtna halterna av glutamat måste sänkas.

Glutamat är en omdebatterad smakförstärkare som används i många livsmedel för att få en intensivare smak. Hittills hart myndigheten inte gått ut med en rekommenderad maxdos av vad som kan anses vara säkert att förtära utan att riskera negativa effekter för hälsan. Men nu ser det alltså ut att bli ändring på det skriver Äkta vara.

Expertpanel har tagit fram riktvärde
En av EU utsedd expertpanel vars uppgift det är att ompröva reglerna för godkända tillsatser har kommit fram till en sådan nivå. Genom att utgå från den högsta dos som visat sig vara säker i djurförsök har man satt ett ADI – accepterat dagligt intag – på motsvarande 30 milligram ren glutaminsyra per kilo kroppsvikt.

Barn får ofta i sig för mycket
Panelen har även tittat på hur stor mängd glutaminsyra och glutamater vi får i oss, genom att analysera data över hur mycket tillverkarna tillsätter, hur mycket naturligt förekommande glutaminsyra som olika livsmedel innehåller samt EU-medborgarnas konsumtion av sådana produkter. Beräkningarna visade att konsumenter vars diet innehåller mycket glutamat får i sig högre halter än det föreslagna gränsvärdet. För barn överskreds det snabbt.

Rekommenderar sänkta halter i livsmedel
Panelen rekommenderar därför EU-kommissionen att de tillåtna halterna glutaminsyra och glutamater som får tillsättas i livsmedel sänks. Särskilt rekommenderar panelen att glutaminsyra och glutamater som tillsätts i mat som finbageriprodukter, soppor och buljonger, såser, kött och köttprodukter, kryddor, smaksättare och kosttillskott ses över.

En talesperson för kommissionen har sagt att de kommer se över de maximala halterna, enligt rekommendationen.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons