Annons
Annons

Har du hög eller låg emotionell känslighet?

Att ha hög emotionellt känslighet och vara i en relation med en person som har låg emotionell känslighet kan medföra vissa utmaningar. Att förstå sin egen känslighet är ett första steg som kan hjälpa er att undvika bråk och konflikter och få en mer harmonisk relation.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 februari, 2023
Har du hög eller låg emotionell känslighet?

Att ha hög emotionellt känslighet och vara i en relation med en person som har låg emotionell känslighet kan medföra vissa utmaningar. Att förstå sin egen känslighet är ett första steg som kan hjälpa er att undvika bråk och konflikter och få en mer harmonisk relation.

I boken ”Känslostarka relationer” riktar sig den amerikanska författaren Alan E. Fruzzetti till par som i grunden älskar varandra och vill leva ihop, men ändå ofta hamnar i högljudda konflikter. Man kanske bråkar, sårar varandra och låter negativa känslor stå i vägen för konstruktiva diskussioner. Boken, som först kom ut 2006, har blivit något av en klassiker inom pyskologilitteratur och rekommenderas och används av terapeuter över hela världen. Nu har boken för första gången kommit ut på svenska i en version som är uppdaterad för att passa svenska förhållanden.

Boken ger praktiska råd och vägleder konflikttyngda par till att kunna börja prata med varandra igen.

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: ”Så håller ni kärleken vid liv över tid”

Bokomslag

Kofliktfyllda relationer risk för psykisk ohälsa

Det är inget ovanligt att då och då tampas med konflikter i sin relation, de uppkommer i alla parrelationer, någon gång. Men för den som befinner sig i ett förhållande som är präglat av konflikt kan det vara utmattande och båda parterna kan må dåligt och känna sig ensamma. Olyckliga och problemtyngda relationer kan också innebära större risk för de inblandade personerna att drabbas av depressioner, ångest och droganvändande. Och barn som växer upp i konflikttdrabbade hem löper högre risk att drabbas av svårigheter och till och med självmordstankar, skrifer Fruzetti. Med sin bok vill han visa på hur vi kan förbättra vårt eget och vår familjs mående genom att förbättra våra kärleksrelationer.

LÄS OCKSÅ: Kärlek vid första ögonkastet, en myt?

Vissa mer emotionellt känsliga

Vissa personer är dock mer emotionellt känsliga än andra, skriver Fruzetti, precis som att vissa har känsligare hörsel eller smaksinne. Hur emotionellt känsliga vi är en faktor som kan komplicera våra relationer.

Olika sorters känsligheter kan dessutom utvecklas alla relationer. En hel del par har vissa gräl eller ämnen som återkommer med jämna mellanrum och som någon av dem, eller båda, är känsliga för. Den ena partnern kan också ha kvar en känslighet från ett tidigare förhållande, som kan gälla saker som hände flera år tidigare.

LÄS OCKSÅ: Det händer i hjärnan när förälskelsen upphör

Har du och din partner hög eller låg emotionellt känslighet?

En person med hög emotionell känslighet…

*Kan ibland märka vad personer med lägre känslighet känner innan de vet det själva. Det kan vara smått skärrande i ett samtal om det inte hanteras på rätt sätt.

*Verkar intuitivt förstå hur andra mår, hanterar svårigheter och så vidare.

En person med låg emotionell känslighet…

*Kan ibland ha väldigt svårt att intuitivt förstå vad en annan människa känner.

*Kan behöva få många fler förklaringar och mer direkta och specifika önskemål för att vara känslomässigt stöttande och mottaglig.

*Kan göra att en partner känner sig missförstådd eller får den felaktiga, om än förståeliga, uppfattningen att den andra inte bryr sig om hen.

Att förstå den andres känslighet och försöka öka eller minska sin egen känslighet kan leda till en mer effektiv kommunikation sinsemellan i relationen, understryker

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons