Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Parterapeuten och beteendevetaren Philip Bäckmo Foto: Åsa Siller

Parterapeuten: ”Det är i vardagen relationers öde avgörs”

Varje dag räknas. Ändå lever många par i det omvända förhållandet, där man tar varandra för givet och glömmer säga fina saker.
En stor miss, enligt parterapeuten som menar att vi dagligen måste vårda vänskapen och passionen för en hållbar relation.

Att ha en passiv relation, det vill säga att man inte kontinuerligt vårdar relationen, är roten till många relationsproblem. Det menar bokaktuella Philip Bäckmo, beteendevetare och parterapeut som har stor erfarenhet av att möta par med olika typer av relationssvårigheter. Han upplever att långt ifrån alla vårdar sin kärleksrelation, utan istället tar den för given.
– Mitt intryck är att många saknar en klar uppfattning om vad de kan och ska göra för att vårda kärleken – det vill säga ha en aktiv relation. Men allt som inte tillförs ny energi faller förr eller senare i bitar. Det gäller både biologiska saker, som vår kropp vilken kräver träning och god kost för att må bra, såväl som mekaniska saker, som vår bil vilken kräver service och bränsle. På samma sätt går kärleksrelationer förr eller senare sönder om de inte vårdas aktivt.

LÄS OCKSÅ: Träna tillsammans – boosta både form och relation

Äktenskapet det viktigaste i livet
Många par som Philip Bäckmo möter säger att äktenskapet är det viktigaste i deras liv – men ändå lever de inte som att det är så. Han tror att det här beror på att det är en skrämmande insikt att relationen till vår kärlekspartner är något av det viktigaste vi har. Dels för att det gör oss beroende av vår partner och dels för att det är uppfordrande att stå för en sådan åsikt.
– Om jag säger att relationen till min partner är något av det viktigaste i mitt liv och jag samtidigt kommer hem grinig från jobbet varje dag, glömmer att fråga min partner om hur hens dag varit, uttrycker missnöje och frustration så lever jag helt enkelt inte mina värderingar. Då betyder mina ord ingenting. Så om vi menar allvar med vad vi säger så måste vi också vara villiga att omsätta det i handling, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Få sexlust – genom att andas rätt

Behålla passionen
Så hur gör vi det? Delvis genom att bygga en fungerande vänskap, lösa konflikter och ha en gemensam mening. Istället för att vänta till semestern, ledigheten eller helgen så kan vi försöka sjuda tillsammans - inte koka - i det lilla varje dag. För att behålla passionen gäller det att tänka på den som ett relationellt fenomen, enligt Philip Bäckmo.
– Passion handlar om att vilja ha varandra, snarare än att vilja ha sex, och om vi inte vårdar vänskapen, hanterar konflikterna och stöttar varandras drömmar så kommer vi inte längre vilja ha varandra. Vi kanske längtar efter sex, men inte just med vår egen partner.

LÄS OCKSÅ: Hjärnforskaren om beröring – det är livsviktigt!

Bör ställa höga krav
Och det är fritt fram att ställa höga krav på sin partner - så länge kraven är de rätta, tycker Philip Bäckmo.
– En del människor kräver att partnern ska utgöra en ständig källa till lust, stimulans och mening. Det är orimligt och naivt. Ingen människa kan fylla alla våra behov, ge livet mening eller uppfylla våra drömmar. Men vi kan och bör ställa höga krav på att vår vardag ska vara välfungerande, med dagliga uttryck av tacksamhet och uppskattning, intresse, uppmärksamhet och positiv fysisk beröring.

Av Tina HarrSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

 

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.