Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Parterapeuten och beteendevetaren Philip Bäckmo Foto: Åsa Siller

Parterapeuten: ”Det är i vardagen relationers öde avgörs”

Varje dag räknas. Ändå lever många par i det omvända förhållandet, där man tar varandra för givet och glömmer säga fina saker.
En stor miss, enligt parterapeuten som menar att vi dagligen måste vårda vänskapen och passionen för en hållbar relation.

Att ha en passiv relation, det vill säga att man inte kontinuerligt vårdar relationen, är roten till många relationsproblem. Det menar bokaktuella Philip Bäckmo, beteendevetare och parterapeut som har stor erfarenhet av att möta par med olika typer av relationssvårigheter. Han upplever att långt ifrån alla vårdar sin kärleksrelation, utan istället tar den för given.
– Mitt intryck är att många saknar en klar uppfattning om vad de kan och ska göra för att vårda kärleken – det vill säga ha en aktiv relation. Men allt som inte tillförs ny energi faller förr eller senare i bitar. Det gäller både biologiska saker, som vår kropp vilken kräver träning och god kost för att må bra, såväl som mekaniska saker, som vår bil vilken kräver service och bränsle. På samma sätt går kärleksrelationer förr eller senare sönder om de inte vårdas aktivt.

LÄS OCKSÅ: Träna tillsammans – boosta både form och relation

Äktenskapet det viktigaste i livet
Många par som Philip Bäckmo möter säger att äktenskapet är det viktigaste i deras liv – men ändå lever de inte som att det är så. Han tror att det här beror på att det är en skrämmande insikt att relationen till vår kärlekspartner är något av det viktigaste vi har. Dels för att det gör oss beroende av vår partner och dels för att det är uppfordrande att stå för en sådan åsikt.
– Om jag säger att relationen till min partner är något av det viktigaste i mitt liv och jag samtidigt kommer hem grinig från jobbet varje dag, glömmer att fråga min partner om hur hens dag varit, uttrycker missnöje och frustration så lever jag helt enkelt inte mina värderingar. Då betyder mina ord ingenting. Så om vi menar allvar med vad vi säger så måste vi också vara villiga att omsätta det i handling, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Få sexlust – genom att andas rätt

Behålla passionen
Så hur gör vi det? Delvis genom att bygga en fungerande vänskap, lösa konflikter och ha en gemensam mening. Istället för att vänta till semestern, ledigheten eller helgen så kan vi försöka sjuda tillsammans - inte koka - i det lilla varje dag. För att behålla passionen gäller det att tänka på den som ett relationellt fenomen, enligt Philip Bäckmo.
– Passion handlar om att vilja ha varandra, snarare än att vilja ha sex, och om vi inte vårdar vänskapen, hanterar konflikterna och stöttar varandras drömmar så kommer vi inte längre vilja ha varandra. Vi kanske längtar efter sex, men inte just med vår egen partner.

LÄS OCKSÅ: Hjärnforskaren om beröring – det är livsviktigt!

Bör ställa höga krav
Och det är fritt fram att ställa höga krav på sin partner - så länge kraven är de rätta, tycker Philip Bäckmo.
– En del människor kräver att partnern ska utgöra en ständig källa till lust, stimulans och mening. Det är orimligt och naivt. Ingen människa kan fylla alla våra behov, ge livet mening eller uppfylla våra drömmar. Men vi kan och bör ställa höga krav på att vår vardag ska vara välfungerande, med dagliga uttryck av tacksamhet och uppskattning, intresse, uppmärksamhet och positiv fysisk beröring.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

 

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.