Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Parterapeuten och beteendevetaren Philip Bäckmo Foto: Åsa Siller

Parterapeuten: ”Det är i vardagen relationers öde avgörs”

Varje dag räknas. Ändå lever många par i det omvända förhållandet, där man tar varandra för givet och glömmer säga fina saker.
En stor miss, enligt parterapeuten som menar att vi dagligen måste vårda vänskapen och passionen för en hållbar relation.

Att ha en passiv relation, det vill säga att man inte kontinuerligt vårdar relationen, är roten till många relationsproblem. Det menar bokaktuella Philip Bäckmo, beteendevetare och parterapeut som har stor erfarenhet av att möta par med olika typer av relationssvårigheter. Han upplever att långt ifrån alla vårdar sin kärleksrelation, utan istället tar den för given.
– Mitt intryck är att många saknar en klar uppfattning om vad de kan och ska göra för att vårda kärleken – det vill säga ha en aktiv relation. Men allt som inte tillförs ny energi faller förr eller senare i bitar. Det gäller både biologiska saker, som vår kropp vilken kräver träning och god kost för att må bra, såväl som mekaniska saker, som vår bil vilken kräver service och bränsle. På samma sätt går kärleksrelationer förr eller senare sönder om de inte vårdas aktivt.

LÄS OCKSÅ: Träna tillsammans – boosta både form och relation

Äktenskapet det viktigaste i livet
Många par som Philip Bäckmo möter säger att äktenskapet är det viktigaste i deras liv – men ändå lever de inte som att det är så. Han tror att det här beror på att det är en skrämmande insikt att relationen till vår kärlekspartner är något av det viktigaste vi har. Dels för att det gör oss beroende av vår partner och dels för att det är uppfordrande att stå för en sådan åsikt.
– Om jag säger att relationen till min partner är något av det viktigaste i mitt liv och jag samtidigt kommer hem grinig från jobbet varje dag, glömmer att fråga min partner om hur hens dag varit, uttrycker missnöje och frustration så lever jag helt enkelt inte mina värderingar. Då betyder mina ord ingenting. Så om vi menar allvar med vad vi säger så måste vi också vara villiga att omsätta det i handling, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Få sexlust – genom att andas rätt

Behålla passionen
Så hur gör vi det? Delvis genom att bygga en fungerande vänskap, lösa konflikter och ha en gemensam mening. Istället för att vänta till semestern, ledigheten eller helgen så kan vi försöka sjuda tillsammans - inte koka - i det lilla varje dag. För att behålla passionen gäller det att tänka på den som ett relationellt fenomen, enligt Philip Bäckmo.
– Passion handlar om att vilja ha varandra, snarare än att vilja ha sex, och om vi inte vårdar vänskapen, hanterar konflikterna och stöttar varandras drömmar så kommer vi inte längre vilja ha varandra. Vi kanske längtar efter sex, men inte just med vår egen partner.

LÄS OCKSÅ: Hjärnforskaren om beröring – det är livsviktigt!

Bör ställa höga krav
Och det är fritt fram att ställa höga krav på sin partner - så länge kraven är de rätta, tycker Philip Bäckmo.
– En del människor kräver att partnern ska utgöra en ständig källa till lust, stimulans och mening. Det är orimligt och naivt. Ingen människa kan fylla alla våra behov, ge livet mening eller uppfylla våra drömmar. Men vi kan och bör ställa höga krav på att vår vardag ska vara välfungerande, med dagliga uttryck av tacksamhet och uppskattning, intresse, uppmärksamhet och positiv fysisk beröring.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?