dusch och disk

Så gör du för att spara på vattnet

Fakta

De som vill skänka en slant till röda Korsets katastrofarbete kan göra det här.

Den svåra värmen har lett till skogsbränder och riskerar att göra vatten till en bristvara. Det är därför viktigt att vi hushåller med dricksvattnet. Här följer några tips från Röda Korset.

1. Ransonera i köket
Undvik att diska eller skala potatis under rinnande vatten, använd balja eller sätt i proppen och skala i diskhon  istället. Den som använder diskmaskin bör se till att fylla maskinen och välja eco-program varje gång. Ha en tillbringare med vatten i kylskåpet så slipper du spola i onödan i för att det ska bli kallt.

LÄS OCKSÅ: Värmeböljan hotar svensk livsmedelsproduktion

 

2. Ta en snabbdusch
Varje minut du kortar duschen sparar ungefär 12 liter vatten. Den som vill minska vattenåtgången ytterligare kan undvika att bada badkar och installera snålspolande duschmunstycke.

LÄS OCKSÅ: “Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

3. Stäng av
Stäng av vattnet medan du schamponerar håret, tvålar in dig eller borstar tänderna.

4. Reparera
Laga droppande kranar och rinnande toaletter – över tid blir det många kubikmeter som går till spillo.

LÄS OCKSÅ: 26 miljoner till ökad eko-produktion

5. Återanvänd vatten
Om det regnar, samla upp vattnet från exempelvis stuprännor – det är perfekt att använda för vattning av växter. Se också till att tvätta bilen hos en biltvätt där smutsigt vatten samlas upp, renas och återanvänds.

Av redaktionen

Källa: Röda Korset

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

De som vill skänka en slant till röda Korsets katastrofarbete kan göra det här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.