varmeslag

Ta hand om dig i värmen – vad du bör tänka på!

Med höga temperaturer och stekande sol behöver vi vara uppmärksamma på kroppens varningssignaler. Se till att söka skydd i skuggan och svalka oss och undvika hård kroppslig ansträngning. Det finns annars risk att kroppen blir överhettad och det kan vara allvarligt.

Vi är inte vana vid så högra temperaturer här uppe i norr och det är till exempel lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten.

Värmeslag eller solsting
Värmeslag kallas även ibland lite felaktigt för solsting och det uppstår när värme samlas i kroppen om den inte kan bli av med överskottsvärmen på vanligt sätt. Vid värmeslag eller hypertermi fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska. Den som drabbas svettas ofta väldigt lite eller inte alls och huden blir blossande röd, varm och torr.

 

LÄS OCKSÅ: Svalkande isglass!

När är risken störst?
Risken för värmeslag är särskilt stor vid höga temperaturer, i områden med hög luftfuktighet men också vid stark fysisk ansträngning eller om man bränt sig kraftigt i solen. Vätske- eller saltbrist och överdrivet alkoholintag ökar också risken att drabbas.

Vad kan man göra för att skydda sig:
• Se till att få i dig rikligt med vätska, dock ej alkohol eller kaffe.
• Fyll gärna på med lite extra salt
• Använd luftiga, tunna och löst sittande kläder.
• Belasta inte kroppen hårt.
• Kyl dig regelbundet genom att bada eller duscha.

LÄS OCSKÅ: Många dricker mer på sommaren

Varningssignaler
• Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
• Krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och frånvarande.
• Blossande röd och torr hud, inträffar vid nedsatt eller utebliven svettproduktion.
• Du kissar mindre och allt mörkare och gulare färg på urinen vilket är tecken på vätske- och saltbrist.
• Svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.

LÄS OCKSÅ: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Riskgrupper och riskfaktorer
• Äldre, klena eller försvagade personer med vätskebrist.
• Övervikt.
• Hjärt-lungsjukdomar.
• Betablockerare och svetthämmande medicin
• Spädbarn och små barn.
• Gravida vätske- och saltbrist.
• Alkoholpåverkan.
• Idrottsutövare.

Om olyckan är framme
Om någon uppvisar tecken på värmeslag se till att de kommer i skugga, helst någonstands där det är svalt max 15 grader-18 grader och kontakta alltid läkare eller sjukvården ring 1177. Se till att kyla ned personen, dock ej med vatten under 15 grader då det påverkar värmeförlusten negtivt. Svep in den drabbade i fuktiga svala lakan eller lägg i badkar och massera huden för att få igång cirkulationen.

Av redaktionen

Källa: Netdoctor

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.