Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

varmeslag

Ta hand om dig i värmen – vad du bör tänka på!

Med höga temperaturer och stekande sol behöver vi vara uppmärksamma på kroppens varningssignaler. Se till att söka skydd i skuggan och svalka oss och undvika hård kroppslig ansträngning. Det finns annars risk att kroppen blir överhettad och det kan vara allvarligt.

Vi är inte vana vid så högra temperaturer här uppe i norr och det är till exempel lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten.

 

Värmeslag eller solsting
Värmeslag kallas även ibland lite felaktigt för solsting och det uppstår när värme samlas i kroppen om den inte kan bli av med överskottsvärmen på vanligt sätt. Vid värmeslag eller hypertermi fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska. Den som drabbas svettas ofta väldigt lite eller inte alls och huden blir blossande röd, varm och torr.

LÄS OCKSÅ: Svalkande isglass!

När är risken störst?
Risken för värmeslag är särskilt stor vid höga temperaturer, i områden med hög luftfuktighet men också vid stark fysisk ansträngning eller om man bränt sig kraftigt i solen. Vätske- eller saltbrist och överdrivet alkoholintag ökar också risken att drabbas.

Vad kan man göra för att skydda sig:
• Se till att få i dig rikligt med vätska, dock ej alkohol eller kaffe.
• Fyll gärna på med lite extra salt
• Använd luftiga, tunna och löst sittande kläder.
• Belasta inte kroppen hårt.
• Kyl dig regelbundet genom att bada eller duscha.

LÄS OCSKÅ: Många dricker mer på sommaren

Varningssignaler
• Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
• Krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och frånvarande.
• Blossande röd och torr hud, inträffar vid nedsatt eller utebliven svettproduktion.
• Du kissar mindre och allt mörkare och gulare färg på urinen vilket är tecken på vätske- och saltbrist.
• Svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.

 

LÄS OCKSÅ: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Riskgrupper och riskfaktorer
• Äldre, klena eller försvagade personer med vätskebrist.
• Övervikt.
• Hjärt-lungsjukdomar.
• Betablockerare och svetthämmande medicin
• Spädbarn och små barn.
• Gravida vätske- och saltbrist.
• Alkoholpåverkan.
• Idrottsutövare.

Om olyckan är framme
Om någon uppvisar tecken på värmeslag se till att de kommer i skugga, helst någonstands där det är svalt max 15 grader-18 grader och kontakta alltid läkare eller sjukvården ring 1177. Se till att kyla ned personen, dock ej med vatten under 15 grader då det påverkar värmeförlusten negtivt. Svep in den drabbade i fuktiga svala lakan eller lägg i badkar och massera huden för att få igång cirkulationen.

Av redaktionen

Källa: Netdoctor

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.