Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

varmeslag

Ta hand om dig i värmen – vad du bör tänka på!

Med höga temperaturer och stekande sol behöver vi vara uppmärksamma på kroppens varningssignaler. Se till att söka skydd i skuggan och svalka oss och undvika hård kroppslig ansträngning. Det finns annars risk att kroppen blir överhettad och det kan vara allvarligt.

Vi är inte vana vid så högra temperaturer här uppe i norr och det är till exempel lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten.

 

Värmeslag eller solsting
Värmeslag kallas även ibland lite felaktigt för solsting och det uppstår när värme samlas i kroppen om den inte kan bli av med överskottsvärmen på vanligt sätt. Vid värmeslag eller hypertermi fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska. Den som drabbas svettas ofta väldigt lite eller inte alls och huden blir blossande röd, varm och torr.

LÄS OCKSÅ: Svalkande isglass!

När är risken störst?
Risken för värmeslag är särskilt stor vid höga temperaturer, i områden med hög luftfuktighet men också vid stark fysisk ansträngning eller om man bränt sig kraftigt i solen. Vätske- eller saltbrist och överdrivet alkoholintag ökar också risken att drabbas.

Vad kan man göra för att skydda sig:
• Se till att få i dig rikligt med vätska, dock ej alkohol eller kaffe.
• Fyll gärna på med lite extra salt
• Använd luftiga, tunna och löst sittande kläder.
• Belasta inte kroppen hårt.
• Kyl dig regelbundet genom att bada eller duscha.

LÄS OCSKÅ: Många dricker mer på sommaren

Varningssignaler
• Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
• Krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och frånvarande.
• Blossande röd och torr hud, inträffar vid nedsatt eller utebliven svettproduktion.
• Du kissar mindre och allt mörkare och gulare färg på urinen vilket är tecken på vätske- och saltbrist.
• Svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.

 

LÄS OCKSÅ: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Riskgrupper och riskfaktorer
• Äldre, klena eller försvagade personer med vätskebrist.
• Övervikt.
• Hjärt-lungsjukdomar.
• Betablockerare och svetthämmande medicin
• Spädbarn och små barn.
• Gravida vätske- och saltbrist.
• Alkoholpåverkan.
• Idrottsutövare.

Om olyckan är framme
Om någon uppvisar tecken på värmeslag se till att de kommer i skugga, helst någonstands där det är svalt max 15 grader-18 grader och kontakta alltid läkare eller sjukvården ring 1177. Se till att kyla ned personen, dock ej med vatten under 15 grader då det påverkar värmeförlusten negtivt. Svep in den drabbade i fuktiga svala lakan eller lägg i badkar och massera huden för att få igång cirkulationen.

Av redaktionen

Källa: Netdoctor

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.