varmeslag

Ta hand om dig i värmen – vad du bör tänka på!

Med höga temperaturer och stekande sol behöver vi vara uppmärksamma på kroppens varningssignaler. Se till att söka skydd i skuggan och svalka oss och undvika hård kroppslig ansträngning. Det finns annars risk att kroppen blir överhettad och det kan vara allvarligt.

Vi är inte vana vid så högra temperaturer här uppe i norr och det är till exempel lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten.

Värmeslag eller solsting
Värmeslag kallas även ibland lite felaktigt för solsting och det uppstår när värme samlas i kroppen om den inte kan bli av med överskottsvärmen på vanligt sätt. Vid värmeslag eller hypertermi fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska. Den som drabbas svettas ofta väldigt lite eller inte alls och huden blir blossande röd, varm och torr.

 

LÄS OCKSÅ: Svalkande isglass!

När är risken störst?
Risken för värmeslag är särskilt stor vid höga temperaturer, i områden med hög luftfuktighet men också vid stark fysisk ansträngning eller om man bränt sig kraftigt i solen. Vätske- eller saltbrist och överdrivet alkoholintag ökar också risken att drabbas.

Vad kan man göra för att skydda sig:
• Se till att få i dig rikligt med vätska, dock ej alkohol eller kaffe.
• Fyll gärna på med lite extra salt
• Använd luftiga, tunna och löst sittande kläder.
• Belasta inte kroppen hårt.
• Kyl dig regelbundet genom att bada eller duscha.

LÄS OCSKÅ: Många dricker mer på sommaren

Varningssignaler
• Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
• Krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och frånvarande.
• Blossande röd och torr hud, inträffar vid nedsatt eller utebliven svettproduktion.
• Du kissar mindre och allt mörkare och gulare färg på urinen vilket är tecken på vätske- och saltbrist.
• Svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.

LÄS OCKSÅ: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Riskgrupper och riskfaktorer
• Äldre, klena eller försvagade personer med vätskebrist.
• Övervikt.
• Hjärt-lungsjukdomar.
• Betablockerare och svetthämmande medicin
• Spädbarn och små barn.
• Gravida vätske- och saltbrist.
• Alkoholpåverkan.
• Idrottsutövare.

Om olyckan är framme
Om någon uppvisar tecken på värmeslag se till att de kommer i skugga, helst någonstands där det är svalt max 15 grader-18 grader och kontakta alltid läkare eller sjukvården ring 1177. Se till att kyla ned personen, dock ej med vatten under 15 grader då det påverkar värmeförlusten negtivt. Svep in den drabbade i fuktiga svala lakan eller lägg i badkar och massera huden för att få igång cirkulationen.

Av redaktionen

Källa: Netdoctor

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.