varmeslag

Ta hand om dig i värmen – vad du bör tänka på!

Med höga temperaturer och stekande sol behöver vi vara uppmärksamma på kroppens varningssignaler. Se till att söka skydd i skuggan och svalka oss och undvika hård kroppslig ansträngning. Det finns annars risk att kroppen blir överhettad och det kan vara allvarligt.

Vi är inte vana vid så högra temperaturer här uppe i norr och det är till exempel lätt att glömma bort att dricka tillräckligt med vatten.

Värmeslag eller solsting
Värmeslag kallas även ibland lite felaktigt för solsting och det uppstår när värme samlas i kroppen om den inte kan bli av med överskottsvärmen på vanligt sätt. Vid värmeslag eller hypertermi fungerar inte kroppens temperaturreglering som den ska. Den som drabbas svettas ofta väldigt lite eller inte alls och huden blir blossande röd, varm och torr.

 

LÄS OCKSÅ: Svalkande isglass!

När är risken störst?
Risken för värmeslag är särskilt stor vid höga temperaturer, i områden med hög luftfuktighet men också vid stark fysisk ansträngning eller om man bränt sig kraftigt i solen. Vätske- eller saltbrist och överdrivet alkoholintag ökar också risken att drabbas.

Vad kan man göra för att skydda sig:
• Se till att få i dig rikligt med vätska, dock ej alkohol eller kaffe.
• Fyll gärna på med lite extra salt
• Använd luftiga, tunna och löst sittande kläder.
• Belasta inte kroppen hårt.
• Kyl dig regelbundet genom att bada eller duscha.

LÄS OCSKÅ: Många dricker mer på sommaren

Varningssignaler
• Kroppstemperaturer omkring 41 grader C (mätt i ändtarmen).
• Krasslighet, trötthet, yrsel, huvudvärk och frånvarande.
• Blossande röd och torr hud, inträffar vid nedsatt eller utebliven svettproduktion.
• Du kissar mindre och allt mörkare och gulare färg på urinen vilket är tecken på vätske- och saltbrist.
• Svimningar, medvetandeavtrubbning, förvirring, medvetslöshet och kramper.

LÄS OCKSÅ: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Riskgrupper och riskfaktorer
• Äldre, klena eller försvagade personer med vätskebrist.
• Övervikt.
• Hjärt-lungsjukdomar.
• Betablockerare och svetthämmande medicin
• Spädbarn och små barn.
• Gravida vätske- och saltbrist.
• Alkoholpåverkan.
• Idrottsutövare.

Om olyckan är framme
Om någon uppvisar tecken på värmeslag se till att de kommer i skugga, helst någonstands där det är svalt max 15 grader-18 grader och kontakta alltid läkare eller sjukvården ring 1177. Se till att kyla ned personen, dock ej med vatten under 15 grader då det påverkar värmeförlusten negtivt. Svep in den drabbade i fuktiga svala lakan eller lägg i badkar och massera huden för att få igång cirkulationen.

Av redaktionen

Källa: Netdoctor

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.