kvinna sitter i baddräkt på sten vid havet

Så slipper du urinvägsinfektion i sommar

Sommar och bad är underbart men kan också medföra mindre roliga besvär som problem med urinvägarna, något som kan uppstå på grund av bakterietillväxt och nedkylning.

Blåskatarr, urinvägsinfektion eller cystit drabbar både män och kvinnor men är betydligt vanligare bland kvinnor. Sommartid med bad och blöta badkläder är en tid då vi är särskilt exponerade – det är också vanligt med återkommande besvär men det finns knep att ta till för att slippa drabbas.

1. När du är vid stranden och badar är det viktigt att du byter om till torra kläder så fort som möjligt efter att du kommer upp ur vattnet och låter badkläderna torka.

 

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion – så behandlar du lindriga infektioner naturligt

2 Kissa gärna efter att du badat, det motverkar att bakterier från badvattnet stannar kvar, även bra att tänka på efter sex.

3. Undvik att bli kall, sitt inte direkt på kalla klippor och stenar utan se till att sitta på något varmt som en filt eller en handduk. Skulle du uppleva känningar från urinvägarna är det extra viktigt att hålla sig varm.

LÄS OCKSÅ: Kall, nedkyld och så en blåskatarr? Lingon spolar bort bakterierna

4 När det är varmt ute är det viktigt att dricka mycket, det gäller även om du skulle råka dra på dig en urinvägsinfektion, bäst då förutom rent vatten gärna med citron är att dricka lingonjuice eller tranbärsjuice som även kan tas i förebyggande syfte.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Torra slemhinnor och ögon

5. Hos äldre kan torra slemhinnor bidra till återkommande urinvägsinfektioner, vet du med dig att du besväras av torra slemhinnor kan det vara bra att prova tillskott med omega-7 som finns i bland annat havtorn. Det kan minska risken för infektioner genom att stärka slemhinnorna.

Av redaktionen

Källa: Kurera

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.