kvinna sitter i baddräkt på sten vid havet

Så slipper du urinvägsinfektion i sommar

Sommar och bad är underbart men kan också medföra mindre roliga besvär som problem med urinvägarna, något som kan uppstå på grund av bakterietillväxt och nedkylning.

Blåskatarr, urinvägsinfektion eller cystit drabbar både män och kvinnor men är betydligt vanligare bland kvinnor. Sommartid med bad och blöta badkläder är en tid då vi är särskilt exponerade – det är också vanligt med återkommande besvär men det finns knep att ta till för att slippa drabbas.

1. När du är vid stranden och badar är det viktigt att du byter om till torra kläder så fort som möjligt efter att du kommer upp ur vattnet och låter badkläderna torka.

 

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion – så behandlar du lindriga infektioner naturligt

2 Kissa gärna efter att du badat, det motverkar att bakterier från badvattnet stannar kvar, även bra att tänka på efter sex.

3. Undvik att bli kall, sitt inte direkt på kalla klippor och stenar utan se till att sitta på något varmt som en filt eller en handduk. Skulle du uppleva känningar från urinvägarna är det extra viktigt att hålla sig varm.

LÄS OCKSÅ: Kall, nedkyld och så en blåskatarr? Lingon spolar bort bakterierna

4 När det är varmt ute är det viktigt att dricka mycket, det gäller även om du skulle råka dra på dig en urinvägsinfektion, bäst då förutom rent vatten gärna med citron är att dricka lingonjuice eller tranbärsjuice som även kan tas i förebyggande syfte.

LÄS OCKSÅ: Kvinnohälsa: Torra slemhinnor och ögon

5. Hos äldre kan torra slemhinnor bidra till återkommande urinvägsinfektioner, vet du med dig att du besväras av torra slemhinnor kan det vara bra att prova tillskott med omega-7 som finns i bland annat havtorn. Det kan minska risken för infektioner genom att stärka slemhinnorna.

Av redaktionen

Källa: Kurera

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

anonymt smörpaket sett uppifrån

Välkänt bordsmargarin utsett till Årets matbluff 2019

Kost

Det blev margarinet Lätta som tog hem "vinsten" när antipriset Årets matbluff 2019 korades. Detta med motiveringen att produkten, i både text och bild, skyltar med svensk rapsolja på förpackningen – trots att innehållet till största del består av den både omdebatterade och importerade palmoljan.

Nutritionisten: Tarmflorans viktiga roll

Naturlig hälsa

Vår tarmflora har fått ett uppsving, från att ha varit något vi knappt ägnat en tanke har den visat sig spela en viktig roll för vår hälsa och påverkar allt från immunförsvaret till vårt humör. Nutritionisten Lina Åhlén berättar om mikrobiomet som det också kallas och hur vi bäst äter för att det ska vara i så bra form som möjligt.

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.