prydlig garderob

Nya trenden: så skapar du en “capsule wardrobe”

En garderob som svämmar över av onödiga och för små plagg som skär in på fel ställen och som aldrig kommer till användning.
Känner du igen dig?
Här är tre tips hur du får ordning och reda och skapar en genomtänkt garderob.

I en tid när mångas garderober och byrålådor svämmar över av alla klädesplagg, växer samtidigt en större medvetenhet fram kring klädindustrins baksidor. Att rensa och organisera ligger i tiden.

 

Japanska Marie Kondo är kvinnan som fått miljontals människor att vika kläder och sortera sina garderober i Netflixsuccén ”Konsten att städa”. Tanken är att systematiskt gå igenom allt du äger, undersöka varje enskild ägodel och fråga dig själv om den ger dig glädje.

Läs också: Medveten konsument – med stil

Och det finns flera anledningar att våga testa en så kallad capsule wardrobe, det vill säga en genomtänkt, minimalistisk garderob med få plagg som håller i flera säsonger, enligt Elisabeth Byström som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna.
Först och främst sparar det energi. Genom att slippa vela mellan mängder av kläder i garderoben har du mer beslutsenergi kvar när du kommer till viktigare beslut än dagens outfit.
– Du får dessutom mer tid över. Du blir medveten om vilken börda ägodelarna utgör och vilken tid de tar i anspråk när du börjar rensa. Genom att minska ner antalet valmöjligheter i garderoben blir du också snabbare klar på morgonen eller när du ska iväg på en finare middag. Du har också färre plagg som ska underhållas, lagas, flyttas på, strykas och tvättas, säger hon.

Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!

Här är tre tips hur du kommer igång:

1. Tänk på färgerna. När du har färre plagg att välja bland och matcha med blir det viktigare att du funderat kring vilka färger och mönster du har i din garderob. Om du kan matcha kors och tvärs leder en mindre garderob till en enklare vardag.

 

Läs också: Därför påverkar kläderna din hälsa och miljön

2. Välj till istället för att välja bort. Välj inte ut plaggen till din capsule wardrobe genom att ta ut ett plagg i taget från garderoben. Ta istället ut samtliga plagg från garderober och byråer, och välj vilka som förtjänar att få komma tillbaka in i din mindre capsule wardrobe-garderob. Tänk på att du förmodligen behöver betydligt fler överdelar än underdelar i din capsule wardrobe, för att byxor och kjolar inte behöver tvättas lika frekvent.

3. Låt det ta tid.
Om du förväntar dig en perfekt capsule wardrobe direkt är det lätt att misslyckas. Det är en pågående process och under varje period kommer du lära dig lite mer om vad som funkar för just dig och vilka plagg du faktiskt använder. Och den behöver aldrig bli perfekt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.