Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

flicka ser sig i spegeln

Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Svenskarna har i dag blivit allt mer medvetna om vikten att kontrollera vad de konsumerar. Giftfritt, närproducerat och ekologiskt är nyckelord för den kunniga konsumenten. När Hälsobarometern frågade svensken om hudprodukter svarade fyra av tio att de har för vana att ta reda på vad deras hudvårdsprodukter innehåller.

Den gröna trenden sprider sig allt mer. Vi svenskar har blivit duktiga på att sopsortera, att handla ekologiska och närproducerade matvaror. Vi är också bra på att handla återvunna möbler och kläder.

Även i valet av hudvårdsprodukter sprider sig medvetandet om vad vi smörjer på vår kropp. Huden är vårt största organ och påverkas av allt vi smörjer på den. Har du ett öppet sår ska du vara extra försiktig.

 

LÄS OCKSÅ: Carina lär oss mer om naturlig hudvård

Påverkar miljön negativt
Innehållet i hudvårdsprodukter påverkar inte bara ens yttre utan kan påverka miljön, vilket är ytterligare en anledning att läsa innehållsförteckningen på produkter man köper.

Det kommer ut stora mängder kemikalier i våra vatten om vi använder starka schampon och duschprodukter. Där i våra sjöar syns effekten av hormonstörande ämnen genom att det påverkar fortplantningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Hälsobarometern 2020 visade att 39 procent kollar upp vad deras hudvårdsprodukter innehåller. Men även om alla inte alltid ser över innehållet så uppger många att de tycker det är viktigt att hålla sig informerad.

Intresset för vad hudvårdsprodukterna innehåller är högre bland kvinnor än män. Elva procent fler kvinnor svarar att de tycker det är viktigt vad produkterna innehåller.

LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Ansiktsvård och fukt

Yngre spendera mer
På marknaden i dag finns allt fler veganska och ekologiska produkter. Den mest engagerade åldersgruppen är de yngre mellan 18–30 år.

 

Undersökningen visar att vi vanligtvis spenderar 51–200 kronor varje månad på hudvård. Det uppger en tredjedel, och där de som i störst utsträckning svarar detta är i de mellan 51 och 65 år.

Det är vanligare att de i den yngre åldersgruppen köper lite dyrare produkter. Närmare två av tio svenskar mellan 18 och 40 år menar att de lägger runt 400 kronor varje månad på hudvård.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Hälsobarometern 2020 är baserad på̊ en undersökning genomförd av IPSOS Norm på̊ uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i mars 2020 i form av en webbenkät. Totalt har 4 663 personer i Sverige, Norge och Finland mellan 18 och 65 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt i samtliga länder med en signifikansnivå på 95 procent.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.