”De här laxbiffarna kan få den mest fiskskeptiska person på fall. De är goda tillsammans med äggnudlar som här, eller med ris av något slag. Kombinationen fisk och gröna sojabönor gör att bönornas järn och zink tas upp bättre i kroppen. Har du inga sojabönor hemma kan du använda gröna ärtor i stället”, skriver Sara Ask som skapat detta recept.
Ingredienser:
4 portioner
300 g laxfilé
3 dl gröna sojabönor (ca 200 g)
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm peppar
Ev. 1–2 msk citron- eller limejuice
Ev. chili av något slag, t ex chiliflakes
1 dl sesamfrön
rapsolja att steka i
Nudlar:
250 g äggnudlar
6 dl strimlade eller rivna grönsaker, t ex grön- eller vitkål, morot och broccoli
japansk sojasås
Gott till:
sweet chilisås eller srirachamajonnäs
Gör så här:
Tina laxen om den är fryst. Tina sojabönorna i hett vatten på spisen eller i mikron. Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla.
Skär laxen i mindre bitar och lägg dem med bönorna i en mixer, eller i en bunke som det går att stavmixa i. Mixa lite lagom så att det blir en smet som inte är helt jämn utan har tuggiga bitar kvar. Rör ner ägget och smaksätt med pressad eller riven vitlök, salt, peppar, eventuellt citronjuice och lite chili.
Häll upp sesamfröna på ett fat. Fukta händerna, forma biffar av laxsmeten och vänd dem i fröna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme ett par minuter på vardera sida så att de blir genomgräddade och gyllene i färgen.
Koka äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
Strimla grönsakerna eller riv dem grovt.
Hetta upp olja i en stek- eller wokpanna och woka grönsakerna ett par minuter. Tillsätt nudlarna och blanda med grönsakerna.
Smaksätt med lite sojasås och servera till biffarna tillsammans med sweet chilisås.
Receptet är hämtat ur Sara Asks nya bok ”Maxa –mer näring för pengarna” (Norstedts), som är full av recept och tips på hur vi får ut maximalt med smak och nyttigheter ur råvarorna.
(Foto: Lina Eidenberg Adamo)