Julen är inte bara full av onyttigheter. Här är några populära julfavoriter som också gör dig gott.
Julkryddor
De traditionella julkryddorna har använts inom medicinkonsten länge. Kryddnejlika har visat sig sänka blodsockret genom att göra kroppens insulinanvändning mer effektiv. I studier har det också gett positiva effekter vid läkning av munsår. Kanel har i sin tur en positiv påverkan på blodsocker, matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar. Kanel nämns redan i Bibeln och användes i det forna Egypten som medicin och som arom i drycker. Kanelen var så omtyckt att man värdesatte den mer än guld. Kardemumma stärker ditt immunförsvar och är positivt för matsmältningen.
Julnötter
Alla nötter har ett högt energiinnehåll som till största delen kommer från fett. Fettkvaliteten är bra med låg andel mättat fett och hög andel enkelomättat och fleromättat fett. Nötter är en bra proteinkälla och innehåller även bra källor till kostfibrer, vitaminer och mineraler. Paranöten är den av nötterna som innehåller mest av spårämnet selen och dessutom i en lättillgänglig form för oss. De är även rika på magnesium och zink. Sötmandlar är speciellt rika på E-vitamin, B2, järn, zink, kalcium, magnesium och innehåller också mycket fibrer. Valnötter anses av många vara den nyttigaste nöten och innehåller mycket fleromättat fett och framförallt omega-3. Valnöten innehåller melatonin som är en kraftfull antioxidant. Hasselnötter är också rika på E-vitamin. 50g täcker hela dagsbehovet. De innehåller mycket omättat fett och är rika på mineraler, fibrer och protein.
Fikon/dadlar/russin
Fikon är söta, goda och fulla av nyttiga fibrer och mineraler, framför allt kalium. Fiberhalten är hela 18,5 procent. Dadlar är mycket sött och innehåller snabb energi som kan vara bra att ha till hands vid längre träningspass. Innehåller en hel del kalium. Russin är fulla av snabb energi och är rika på bland annat järn och kalium.
Kakao
Kakao, speciellt ”raw-kakao”, innehåller mängder med antioxidanter. Den är dessutom full av ämnen som ger ett lyckorus och är naturligt anti-depressivt. Regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar och hjärtinfarkt och ökar kväveoxiden i blodkärlen.
Av Redaktionen