Du kan laga flera typer av jättegoda julkakor av den här degen, helt utan socker och med nyttigt fiber. Den är så enkel att du kan laga den redan i kväll. Receptet kan varieras allt efter din egen smak och fantasi.
Ingredienser
Grunddeg
325 gram smöreventuellt halvparten smör och halvparten flytande margarin)
450 gram (7,5 dl) finmalt vetemjöl
50 gram (1 dl) FiberFin (ger mer fiber och lägre GI, kan ersättas med vetemjöl)
200 gram (2 ¼ dl) Sukrin
Gör så här
Alla kakorna ska gräddas på smörad bakplåt i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.
Rör i smöret i mjölet och ta i Sukrin. Du kan också ta allt i en food processor och låta maskinen göra allt till en deg. Knåda degen ihop. Låt degen vila en timma i rumstemperatur.
Med detta recept kan du laga till exempel
Tyska skivor
Rulla 4,5 cm tjocka korvar. Skär upp i 1/2 cm tjocka skivor.
Sockerstjärnor eller hjärtan
Kavla degen tunt, 2-3 mm. forma stjärnor. Pensla med vispat ägg. Toppa med Sukrin eller pärlsocker.
För att laga smörkransar, räfflade kakor, fyllda kakor och hallongrottor, måste du blanda 2 ägg i grunddegen.
Smörkransar
Spruta ut degen genom kakspritser eller kvarn med stjärnformad skiva. Skär i 12 cm längder och forma till kransar.
Räfflade kakor
Spruta ut degen som med smörkransarna. Skär 3 cm långa stänger.
Fyllda kakor med choklad
Gör fyllning av 50 g kokosfett, 1/2 block choklad, 1 ägg och 1 msk Sukrin. Smöra fyllningen mellan två och två kakor.
Hallongrottor
Kavla degen tunn till ca 2-3 mm. Forma runda kakor, ca 6 cm i diameter. Lägg en klump hallonsylt på kakan. Dela den mitt itu och tryck ihop kanterna med en gaffel.
Näringsinnehåll per 100 g
Energi: 391 kcal • protein: 5,6 • kolhydrater: 30,8 • fett: 27,2 • fiber: 4,9
Fakta
Receptet kommer från Sukrin, ett 100 procent naturligt sötningsmedel med noll kalorier.
www.sukrin.se.