En ny omfattande studie visar att personer som äter mycket frukt och grönt lever flera år längre än andra.
Nu visar en svensk studie exakt hur nyttig grön kost kan vara. I studien deltog 72 000 personer som följdes under 13 år. När forskarna analyserade vilka som hade avlidit under dessa år fann de att dödligheten varit lägst bland de personer som regelbundet åt frukt och grönsaker fem gånger per dag och högst bland deltagarna som sällan eller aldrig åt grönt.
Lever i snitt tre år längre
Enligt Uppsala Nya Tidning säger forskarnas analys att de som äter mycket frukt och grönt kan räkna med att leva i genomsnitt hela tre år längre än de som undviker sådana livsmedel.
– Våra resultat ger ytterligare stöd för Livsmedelsverkets rekommendation att äta mycket frukt och grönsaker fördelat på fem portioner per dag, säger forskaren Susanna Larsson vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Uppsala Nya Tidning.
Av Emma V Larsson