Lingon stoppar de negativa effekterna av fet kost och kan därmed motverka fetma. I alla fall om man ska tro på en färsk studie på möss som är gjord vid Lunds universitet.
Om du lägger till lingon till din måltid förbättras både blodsocker- och kolesterolvärden, enligt den nya studien. I testerna användes möss som lätt går upp i vikt och lagrar fett i kroppen, vilket anses kunna motsvara överviktiga människor som riskerar att drabbas av typ-2-diabetes.
Lägre blodsocker och inflammation
Mössen delades in i grupper och de fick en fettrik kost. Alla utom en grupp fick dessutom äta gott om bär. De bär som studerades var lingon, blåbär, hallon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acai.
– Mössen som fick lingon var inte feta, hade lägre blodsocker och det var inte lika insulinresistenta och de hade lägre inflammation i kroppen, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand vid Lunds universitet till Ekot.
Vägde mycket mindre
Svarta vinbär och blåbär hade också mycket goda resultat, men inte lika tydliga som lingonen. Fetma- och diabetesforskare Karin Berger säger till Ekot att hon är förvånad över att ett tillskott med lingon gav så positiva resultat.
– De möss som fick lingon gick upp betydligt mindre i vikt. De gick upp drygt 20 procent mindre än de som fick fet kost utan tillskott av lingon.
Nu vill forskarna testa om resultaten går att upprepa på människor och planerar att göra en humanstudie.
Av Emma V Larsson
Källa: Ekot, Sveriges Radio