Närbild på en kopp te

Ny svensk forskning: Te kan minska risken för stroke!

Att dricka fyra koppar te om dagen kan minska risken för stroke med mer än en femtedel. Det visar en ny stor svensk studie.

Genom att dricka fyra koppar te om dagen kan en person minska sin risk för stroke med 21 procent jämfört med en person som aldrig dricker te. Te innehåller nämligen så kallade flavonoider, vilka gör underverk för både hjärta och hjärna. Det visar en ny studie gjord av forskare vid Karolinska institutet, vilka har studerat förhållandet mellan högre konsumtion av svart te och risken att drabbas av blodpropp i hjärnan.

Stor studie
I studien ingick 74 961 män och kvinnor, vilka alla var vid god hälsa när de tackade ja till att vara med i långtidsstudien, vilken påbörjades 1997. Som en del av studien observerade forskarna deltagarnas tedrickarvanor. När de räknat bort andra riskfaktorer för stroke, som till exempel rökning eller högt blodtryck, fann de att fyra koppar om dagen hade en signifikant effekt.
Under de nästkommande tio åren drabbades drygt 4 000 av deltagarna av stroke, varav de flesta av sorten ischemisk.

Tre koppar räcker inte
En person som dricker mindre än fyra koppar per dag verkar dock inte få samma effekt, enligt studien.
Även om det tidigare gjorts många studier som belyst det gröna teets skyddande egenskaper på hjärnan, har det inte på funnits samma vetenskapliga bevis för det svarta teets effekter.
Forskarna skriver i sin rapport: "Te tros ha fördelaktiga effekter för kardiovaskulära risker på grund av sitt flavonoid-innehåll. Att dagligen konsumera en till tre koppar te var inte förknippat med lägre risk för stroke. Men män och kvinnor som konsumerade fyra koppar eller mer hade 21 procents lägre risk jämfört med dem som aldrig drack te."

 

Hög dödlighet
Ungefär 200 personer dör varje dag i England efter att ha drabbats av en stroke. Ännu fler får handikappande men och tvingas leva i rädsla att drabbas av en andra eller till och med tredje stroke, som denna gång slutar med döden.
För faktum är att en stroke många gånger är just livshotande. Bara cancer och hjärtsjukdom dödar fler personer, skriver tidningen Daily Mail.

Två typer av stroke
De brittiska tekonsumenterna dricker i genomsnitt 165 miljoner koppar te varje dag, och då främst svart te. Te är fullproppat med komponenter kallade flavonoider, en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter och anses vara bra både för hjärta och hjärna.
Cirka 85 procent av alla som drabbas får något som kallas ischemisk stroke. Ischemisk betyder att det beror på otillräcklig blodtillförsel och innebär att en blodpropp sätter sig i hjärnan och stänger av dess blodtillförsel. Resterande stroke-anfall kallas hemorragisk stroke. Hemorragisk betyder blödande och innebär att blodkärl brister i hjärnan, något som inte sällan resulterar i döden.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.