Först var det Viktväktarna, Atkins och olika typer av pulver. Sedan kom LCHF, GI och LCHQ. Nu är glutenfritt och laktosfritt de senaste trenderna. Mycket tack vare kändisar, som bland andra Gwyneth Paltrow.
Mer eller mindre alla ovan nämnda kosthållningar (ett mer passande ord än dieter) håller, till viss mån, fortfarande i sig – men nu växer sig ytterligare en trenddiet starkare med rekordfart: allergikosten.
Lyfts fram på hyllorna
Tidigare fick man leta sig fram till specialkosten. Den placerades på undanskymda hyllor längst in i butiken och var avsedd för allergiker och överkänsliga personer med till exempel gluten- eller laktosintolerans.
Ökad försäljning
Nu är det tvärtom. Specialkostlivsmedlen, som till exempel produkter utan mjölk, ägg och gluten etcetera, har blivit trendiga och ställs nu allt längre fram i butikerna, får fler hyllor och ett ständigt ökande sortiment.
Bara i Storbritannien uppges marknaden för den så kallade ”fri-maten” ökat med 15 procent det senaste året, skriver The Guardian.
Många twittrande kändisar
Svenskarna må vara mest glutenintoleranta i Europa men det antas inte vara hela anledningen till att allergikosten blivit allt mer trendig.
Drivande faktor tros även vara de många kändisar som gått ut och berättat att de äter laktosfritt eller glutenfritt. Till exempel Julia Roberts och hennes familj som håller sig till glutenfritt, vilket Kurera tidigare skrivit om. Men kanske ännu mer tack vare stjärnor som Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham som också ofta och gärna twittrar om det.
Av Isabelle Hedander