”Den här soppan kan man göra på både färsk och fryst broccoli. Billigast och finast färg får soppan om du gör den på frysta buketter. Broccolibuketterna är grönare än stammen och ligger de i frysdisken är de mycket billigare än färsk. Ibland köper jag dock färsk broccoli för att ha det till något annat och då brukar jag dela stammen och ge den ett snabbt uppkok innan den åker in i frysen. Att göra soppa på stamdelarna är ett perfekt sätt att använda hela grönsaken”. Så skriver Jenny Bäcklund som ligger bakom detta recept, taget från hennes kokbok ”Mat för snåla och fattiga”(Mondial).
4 portioner
Ingredienser:
300 g potatis
1 st gul lök
500 g broccoli
Olivolja
Smör
8 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skala och tärna potatis och lök. Ansa broccolin beroende på vilka delar som används, använder du stammen så skär bort det hårda yttersta lagret.
Fräs broccoli,potatis och lök i olivolja och smör
Häll på vatten och lägg i buljongtärning, låt puttra i cirka 30 minuter. Mixa soppan slät och ställ tillbaka på spisen.
Tillsätt grädde och låt koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Det är gott att servera soppan med en klick crème fraiche, eller med lite mer kokt broccoli.
Foto: Miriam Preis
Av Carolina Eriksson