Olika grupper av människor har olika behov av bastillskott för att förbättra sin livskvalitet och som skydd mot vanligt förekommande sjukdomar. Följande artikel ger en riktlinje till olika grupper i samhället om vilka tillskott som är bäst för just deras hälsa.
Tjejer
Tjejer, kvinnor under menstruationsåldern, cirka 12-50 år, är oftast i farten och påverkas mycket av sina hormoner och stress. Det är mycket ansvar, tryck från alla olika håll, kanske kombination av karriär och föräldraansvar med mera. Förutom basnäringstillskottet som kan underlätta hormonbalans och stresshantering finns ofta extra behov av magnesium för att förebygga mot kramper, stress och tillfällig värk, samt att bidra som källa till energi. Totala intaget av magnesium genom tillskott borde vara ca 300-500 mg dagligen för ett bra förebyggande skydd. Omega-3-fettsyror är viktiga för alla som äter för lite eller fel sorts fett. 400-1000 mg EPA och 300-600 mg DHA är bra mängder att inta dagligen. De har dessutom en gynnsam effekt på att förebygga blodsockerbesvär, mensrubbningar, inflammation och kroniska sjukdomar. Tjejer i tonåren behöver också dessa tillskott under den kritiska tiden av utveckling och studier. Omega-3-fettsyrorna har visat sig vara bra för hjärnans skärpa under studieåren.
Mammor
Under graviditeten behövs extra mängder av näring för mammor under påfrestning och foster under utveckling. Forskarna varnar för att för lite intag av nyckelnäringsämnen som kalcium, magnesium, E-vitamin, järn, jod och folsyra kan skada både mamman och fostret. Det är svårt att äta för ”två”. Bra mängder av näringstillskott har visat sig förebygga vanliga besvär under graviditeten samt ger ett växande barn en optimal start i livet. Extra mängder av kalcium och magnesium har visat sig kunna motverka högt blodtryck som är en del av tillståndet preeklampsi. Det totala intaget av kalcium och magnesium genom tillskott bör vara ca 600-1000 mg kalcium och 300-500 mg magnesium för ett bra förebyggande skydd (kombinationsmängden från multivitamin-mineralbas samt extra intag av kalcium och magnesium). Extra mängder av D-vitamin under graviditeten har också visat sig vara värdefulla för mamman för ett friskt immunförsvar och blodsockerbalans. En studie i Finland visar att regelbundet tillskott av D-vitamin kan minska förekomst av barndiabetes med hela 80 %. Omega-3-fettsyror motarbetar utveckling av värk i leder och muskler, inflammationer samt hjälper hålla blodsockret stabilt genom att balansera glukagon mot insulin. Många studier de senaste åren har visat fördelen för ett växande foster att ha tillgång till stora mängder av omega-3-fettsyror, speciellt DHA. Största delen av hjärnan består av fett och DHA är det viktigaste fettet för hjärnan. Gravida kvinnor som intar omega-3-fettsyror föder barn som har mindre risk för allergi, dyslexi och ADHD. Barn som har fått extra stora doser av omega-3-fettsyror under fosterutvecklingen presterar bättre i skolan och har högre IQ. 400-1000 mg EPA och 300-600 mg DHA är bra mängder att inta för en effektiv, skyddande dos. Det samma gäller också för barn som har fått vitamin- och mineraltillskott. Under vinterhalvåret är det speciellt viktigt för gravida och ammande mammor att få i sig extra mängder av D-vitamin så att både mamman och barnet har ett bra immunförsvar och för att motarbeta depressionsperioder som kan vara alltför vanliga under och efter graviditeten. Totalt 2000-3000 ie (50-75 µg) är en bra mängd att få genom mat och tillskott. De flesta får i sig knappt 5-10 µg per dag via maten. Dessa mängder är inadekvata och de flesta tillverkar inte tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret.