Annons

Olof Röhlander: Så lindrar du din oro för krig

Det är inte konstigt att vi känner oro efter den senaste tidens prat om att det kan bli krig i Sverige. Men vilka är de bästa strategierna för den som vill lindra sin oro för krig? Och vad är det värsta du kan göra? Vi rådfrågade mentala tränaren Olof Röhlander!

 

Carolina Eriksson

Webbredaktör
27 januari, 2024
Young man comforting and supporting a sad woman who is in serious trouble at home, Consolation and encouragement concept

Efter uttalanden i tv från såväl regeringsföreträdare som försvarsmakten om att det kan bli krig i Sverige blev många oroliga och bestörta. Antalet nedladdningar av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” på MSB:s hemsida ökade lavinartat och butiker som säljer vevradio, vattendunkar och frystorkad mat slog säljrekord.

Men alla som nåddes av de bistra orden om hotet från Ryssland agerade kanske inte med handlingskraft och tog till så konkreta åtgärder som att köpa krisberedskapsprodukter.  Olof Röhlander, som är mental tränare, föreläsare inom hållbar motivation och författare, tror att vi ofta reagerar på oro på andra sätt.

Vanlig reaktion på oro att avskärma sig

Vi rådfrågade honom om vilka strategier som är mest hjälpsamma när oron för krig tar över och blir svår att hantera.

Vilka är de vanligaste reaktionerna hos oss människor på oro, skulle du säga? 

– En vanlig reaktion är att avskärma sig och sluta sig inåt. I en värld som känns upp- och ned är det lätt att reagera genom att inte vilja delta längre, eller sluta ta in det som sker i världen. Alternativt att man bara lyssnar till det som stödjer ens egna värderingar och åsikter. En annan reaktion kan vara trötthet, hjälplöshet och håglöshet.

Annons

När blir oro ett problem som vi behöver hitta strategier för att hantera?

– En oro blir ett problem när den stoppar dig från att leva det liv du egentligen vill leva.

Har du några konkreta strategier att tipsa om för den som vill och behöver lindra sin oro?

– Gå ut och träffa människor. Möten med andra är välgörande, så det gäller att bryta isoleringen. Börja träna. Motion är stressreducerande och stärker dig såväl fysiskt som mentalt. Bygg upp dig själv genom att starta en ny utvecklande vana som du sen håller fast vid, exempelvis att läsa 20 sidor bok varje dag. Efter ett år har du läst 25 böcker och det har lett till en massa andra goda vanor.

Sök hjälp om oron blir till ångest

Vad är tvärtom det värsta man kan göra när man känner stark oro?

Annons

– Att lägga sig under täcket och hoppas att det ska gå över. Är oron däremot så stark att den framkallar verklig ångest kan det vara läge att söka professionell hjälp för att få hjälp med att få bukt med den.

Hur har du själv reagerat och hanterat dina tankar och känslor inför makthavarnas prat om ett möjligt krig i Sverige? 

– Alla blir väl lite oroliga av det. Men jag vände det snabbt till följande: Det är nu jag behöver vara mentalt och fysiskt stark och fortsätta göra det jag kan för att bygga upp mig själv. På så vis kan jag vara redo att hjälpa både mig själv och andra, oavsett om det blir krig eller inte.

Fakta

Olof Röhlander

Ålder: 47 år.

Gör: Föreläsare i hållbar motivation, författare.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och bonusdotter.

Aktuell: Med föreläsningsturné och boken ”Bli din egen bästa vän”.

Så mår jag bra: Genom att hålla fast vid mina dagliga utvecklande rutiner. Det ökar den mentala styrkan, självtilliten och gör att jag känner att jag är på väg framåt.

Annons