Katter skänker tröst i oroliga tider

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Vi har sagt det förut men det tål att sägas igen – husdjur skänker stor glädje och kan hjälpa oss behålla lugnet i tider av rädsla och stress. Försäkringsbolaget Agria som bland annat försäkrar smådjur har publicerat en enkätundersökning som visar hur vi värderar våra fyrbenta vänner. Att ha katt som sällskap hemma verkar göra många av landets kattägare lyckliga.

"Skapar härlig stämning"
Så många som 95 procent av de medverkande i undersökningen svarar att deras katt gör dem lyckligare. Agnes Fabricius, VD för Agria Djurförsäkring säger i ett uttalande på Agrias hemsida att hon förstår att så många blir lyckliga av att umgås med sin katt. ”De är familjemedlemmar som skapar en härlig stämning och är väldigt mysiga att umgås med”.

 

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Britterna älskar sina katter mest
Bandet mellan människa och katt är starkt, modern forskning visar att katter knyter an till sina ägare minst lika mycket som hundar. Och katter bjuder inte bara på lycka, de sprider också kärlek. Av de svenska kattägarna svarade 87 procent att de älskar sin katt. I undersökningen som genomfördes i flera länder är det bara britterna som tycker mer om sina katter än svenskarna – de är i topp med 95 procent.

LÄS OCKSÅ: Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror

Katter är mästare på att trösta
Var fjärde kattägare säger också att katten är den som är bäst på att skänka tröst när de är ledsna. Till och med bättre än vänner, familj och partner, skriver Agria. Många katter far dock illa i relation till människan och det finns gott om kattjourer som söker omplaceringshem för katter vars ägare inte klarat av att ta hand om dem eller vars ägare gått bort.

LÄS OCKSÅ: Husdjur ökar vårt välbefinnande

Ta hand om en djuränkling
Begravningsbyrån Fonus har nyligen dragit igång en kampanj i samarbete med Djurskyddet där man söker nya hem åt katter som mist sina ägare.
Känner du att du och din familj är rustad för att ta hand om ett husdjur kan det vara en god ide att kontakta den lokala kattjouren eller gå in på Fonus eller Djurskyddets hemsida för att se om ni kan hitta en ny kärleksfull familjemedlem och skänka trygghet år någon som behöver det.

Av Nina Törmark

Källa: Agria, Fonus och Djurskyddet

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.