Annons
Annons

Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror

Att ha husdjur kan sätta guldkant på tillvaron på många sätt, men också vara tålamodsprövande. Det kan ibland vara frestande att säga till sin hund på skarpen – men gör inte det! Här förklarar vi varför.

Redaktionen

2 januari, 2022
Skäll inte på ditt husdjur – det skadar mer än du tror
Dela inlägget

Att ha husdjur kan sätta guldkant på tillvaron på många sätt, men också vara tålamodsprövande. Det kan ibland vara frestande att säga till sin hund på skarpen – men gör inte det! Här förklarar vi varför.

Oavsett om det handlar om att försöka hålla dem borta från soffan, eller om familjens fyrbenta älskling envisas med att uträtta sina behov inomhus, kan det tära på tålamodet och många hundägare kan känna sig frestade att skälla på sina hundar för att tillrättavisa dem. Samtidigt som de allra flesta troligen känner i maggropen att det inte är en bra idé.

Kan få långsiktiga konsekvenser

Och den känslan är rätt, en studie visar nämligen att bestraffning av din hund kan resultera i ”långsiktiga negativa effekter på hundens mentala tillstånd”. Resultatet visar att hundar som tränats med bestraffning och skäll mådde sämre jämfört med de hundar som tränats med belöningsbaserade metoder, både på kort och lång sikt.

De hundar som tränas med avskräckande metoder uppvisade mer stressrelaterat beteende. Det syntes även på deras kroppshållning samt att de hade högre nivåer av kortisol efter ett träningspass. De var även mer pessimistiska.

LÄS OCKSÅ: Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Testade i olika sammanhang

Ett portugisiskt forskarteam undersökte 92 hundar, däribland 42 valpar som deltagit i belöningsbaserad hundträning och 50 från träning med en mer avskräckande stil. Forskarna gjorde bland annat filminspelningar av hundarna under träningspassen samt tog salivprov, dels i samband med träning och dels när hundarna var hemma med sin ägare för att mäta kortisolnivåerna.

LÄS OCKSÅ: Hund och katt istället för “lyckopiller” inom äldrevården

Påverkade kortisolnivåerna

Forskarna undersökte bilder från träningspassen för att titta efter stressrelaterat beteende och studera hundarnas humör. De fann att hundar som fick aversiv träning hade högre kortisolnivåer, även när de var hemma. Detta jämfört med hundar som genomgick belöningsbaserad träning.

Bristande motivation

Cirka en månad senare övade man hundarna i att hitta en skål med godis bland tomma skålar som luktade korv. Poängen var att se om de kunde lära sig hitta godbitarna. De hundar som hade genomgått den belöningsbaserade träningen letade sig snabbt fram till de skålar som innehöll godis. Den andra gruppen hundar inte var lika angelägen om att utforska rummet för att hitta godbitarna.

LÄS OCKSÅ: Så blir du en klimatsmart hundägare

Bestraffning kan ge bestående men

Slutsatsen som presenterades i tidningen bioRxiv var att avskräckande och bestraffande metoder kan ge bestående skada på hundarnas psyke. Det betyder att om du regelbundet skäller på eller på annat sätt bestraffar ditt husdjur i uppfostrande syfte, riskerar du att det kommer att må dåligt. Inte bara för stunden utan även på lång sikt. Så lyssna på magkänslan och lär din vän göra rätt med hjälp av belöning istället.

Källa: Science Alert

Av redaktionen

Annons
Annons