Annons

Plånboksvänlig vegolasagne

Lasagne passar både vardag och fest! Denna vegovariant med grillost, zucchini och solrosfrön är snäll mot både plånbok, hälsa och klimat då den passar bra att göra på rester.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 februari, 2024
Vegetarisk lasagne

”Lasagne är en utmärkt maträtt för att minska svinnet eftersom man kan slänga ner valfria grönsaker som håller på att bli gamla i såsen. Eventuella rester kan gärna slinka ner i matlådan, lasagne blir ofta godare efter någon dag i kylskåpet”, tipsar dietist Karoline Petersson, som skapat detta recept, som är hämtat ur hennes bok ”Budgetbra!” (Bonnier Fakta).

4-6 portioner

2 förpackningar grilloumi à 200 g

torkade lasagneplattor

1 ½ dl solroskärnor

Annons

1 ½ dl riven ost (perfekt om du har någon gammal ost över)

Tomatsås:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 liten zucchini

Annons

1 msk rapsolja att steka i

3 msk tomatpuré

2 förpackningar krossade tomater à 400 g

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl vatten

1 msk fryst eller torkad basilika

½ tsk chiliflakes

200 g fryst bladspenat, tinad och urkramad

salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med tomatsåsen. Finhacka lök och vitlök. Riv zucchinin grovt och krama ur en del av vätskan.

Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme och fräs lök och vitlök i några minuter, tills blandningen har fått lite färg.

Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt vatten, basilika och chiliflakes. Rör sedan ner spenat och zucchini och låt småkoka under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skär grilloumin i tunna skivor.

Varva tomatsås, lasagneplattor, solroskärnor och grilloumi i en ugnsform. Börja och avsluta med tomatsås. Toppa med ost och solroskärnor.

Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har fått fin färg.

(Foto: Lina Eidenberg Adamo)

Annons