Annons

Få platt mage till sommaren!

Okej, det är ett tag kvar till sommaren men det är lika bra att ta tag i det nu om du inte vill tillbringa ännu en sommar i vassen. Kureras personliga tränare och kostrådgivare Carolin Helt tipsar om hur du får platt mage snabbt.

Redaktionen

14 februari, 2013
Få platt mage till sommaren!
Dela inlägget

Okej, det är ett tag kvar till sommaren men det är lika bra att ta tag i det nu om du inte vill tillbringa ännu en sommar i vassen.
Kureras personliga tränare och kostrådgivare Carolin Helt tipsar om hur du får platt mage snabbt.

Vill du tighta till magen? Här är tipsen som får det att hända.

Morgonpromenader
När du precis har vaknat är den hormonella miljön perfekt för att bränna fett. Insulinet är lågt och flera hormoner som gynnar fettförbränningen är förhöjda på morgonkvisten. Lågintensiv träning före frukost kan göra under för formen.

Konditionsträning
Ju bättre kondition du har desto bättre är kroppen på att använda fett som bränsle. Du behöver inte ge dig ut på långa löprundor för att öka konditionen mycket kan göras med hjälp av vardagsmotion. Ta trapporna, småspring till bussen, gå av bussen ett par hållplatser tidigare eller parkera bilen ett par kvarter bort. Många bäckar små….

Styrketräning
Muskler kräver mer energi än fett. Det kostar mer energi att syresätta muskelväv än fettväv. Med en god muskelmassa ökar kroppens basalmetabolism, energiförbrukning i vila, vilket gör att det är lättare att hålla kroppsfettet på en sund nivå.

Annons

Probiotika
Tarmen innehåller flera olika bakterier som hjälper oss bryta ner maten. De skyddar oss även mot bakterier som gör oss sjuka och om det skapas en obalans i magens bakterieflora. Uppblåst, förstoppad eller orolig magen kan vara ett symptom på detta. Det är därför magen ibland behöver hjälp av exempelvis probiotika för att återställa den
naturliga balansen.

Enzymer
Enzymer är nyckeln till matsmältningen. Det är de som bryter ner eller spjälkar de olika näringsämnena. Enzymerna i kosten förstörs av pastörisering, tillagning, djupfrysning och konservering. Redan vid 47-70 graders uppvärmning börjar enzymerna förstöras. Utan enzymer som spjälkar maten blir matsmältningen lidande med bland annat uppblåst och svullen mage som följd. Tillred maten varsamt och komplettera med enzymtillskott.

Örter
Naturen är full av matsmältningsfrämjande örter. Fänkål, anis, kummin, kamomill, citronmeliss och pepparmynta är några exempel. Drick örtte eller komplettera med tillskott.
Sist men inte minst…

Tugga maten väl! Matsmältningen börjar redan i munnen.

Av Carolin Helt

Annons

Annons