”Under Sveriges mästerkock ingick det i tävlingen att vi skullle filea fisk. En mardröm tyckte jag där och då, men jag lyckades – och vann till och med den tävlingen. Det här blev resultatet. Välj den fisk som finns i affären, det blir lika gott med till exempel torsk eller sej”, tipsar Tess Medina, Sveriges mästerkock 2024, som skapat detta recept.
Ingredienser:
4 portioner
4 koljafiléer utan skinn (à 150 g)
salt
1 purjolök
1–2 schalottenlökar
smör
3 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong
1 burk vongolemusslor i lag (110 g)
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Örtolja:
½ kruka persilja
½ kruka gräslök
½ kruka dill
1 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
citron (juice)
flingsalt
Garnering: 30 g tångkaviar. Tillbehör: delikatesspotatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Lös upp 1 dl salt i 1 liter ljummet vatten. Lägg i fisken.
- Ansa och skär purjolöken i 4 bitar. Lägg dem i en ugnsform. Salta och häll på vatten så att det täcker halva purjolöksbitarna. Tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i 50 g smör så att den mjuknar. Häll på vinet och reducera tills cirka 1/3 återstår.
- Tillsätt buljong och musslor och låt puttra i cirka 15 minuter. Mixa såsen med en stavmixer och sila över i en ren kastrull. Häll i grädde och koka upp såsen. Rör ihop 3 msk smör och vetemjöl till en redning och klicka i lite i taget i såsen. Låt koka tills den tjocknat.
- Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem i kokande vatten i en vid kastrull Låt koka i cirka 2 minuter. Jag brukar gå på känsla, men vill man använda termometer skulle jag säga att 55° är lagom.
- Örtolja: Mixa örter, olja och skalad vitlök med en stavmixer. Smaka av med pressad citron och flingsalt. Sila örtoljan.
- Ta purjolöken ur ugnen och skala av det yttersta lagret. Stek löken snabbt i 50 g smör i en stekpanna. Sota eventuellt av med en brännare.
- Lägg fisken tillsammans med purjolök och sås på ett fat. Ringla över örtolja och toppa med tångkaviar. Servera med kokt delikatesspotatis.
Foto: Eva Hildén
Receptet är hämtat från boken ”A table med Tess” (Bonnier fakta).