En god och härligt julig kladdkaka som, i enlighet med vad rawfood står för, är fri från mejeriprodukter, vetemjöl och raffinerat socker.
Kakan är söt men sötman kommer från naturliga källor. Den är dessutom ganska mäktig så en – ja, eller två – bitar räcker. I alla fall för stunden… 🙂
Ingredienser
Pepparkaka
1/2 dl chiafrön
2 dl vatten
2 dl mandel
3 dl cashewnötter (naturella)
14 dadlar
4 fikon
2 tsk pepparkakskrydda
6 msk raw kakaopulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 dl kokosolja
1 avokado
Cashewgrädde
2 dl cashewnötter (naturella)
ca 3/4 dl vatten
1/2 tsk äkta vaniljpulver
Gör så här
Pepparkaka
Blötlägg cashewnötterna i 6-7 timmar. Häll av vattnet.
Blötlägg chiafrön i 2 dl vatten. Låt stå i cirka 30 minuter.
Mixa nötterna, dadlar och fikon i matberedare med knivar.
Lägg i kokosoljan (rumsvarm) och avokadon. Tillsätt kryddorna. Mixa till en smet. Tillsätt lite extra vatten om det behövs för konsistensen. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter före serveringen.
Cashewgrädde
Blötlägg cashewnötterna i 6-7 timmar och häll av vattnet. Mixa nötterna med vatten och vaniljpulvret till du har en gräddig konsistens. Tillsätt ytterligare vatten om så önskas.