Detta härliga recept är skapat av Anna Krigh som är utbildad rawfoodkock och holistisk coach.
Bollarna är sötade med dadlar istället för vitt socker, är glutenfria och boostade med både ingefära och apelsin!
”Dessa bollar är väldigt goda till glöggen, men också till en kopp kaffe eller ett kryddigt örtte”, tipsar Anna Krigh.
Annons
Ca 10 bollar:
3 dl sötmandel (vid allergi: använd samma mängd solroskärnor, det går precis lika bra)
13-15 st färska dadlar
1 rågad tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk malen ingefära
1/2 ekologisk apelsin, zest (finrivet skal) + lite av juicen
1 1/2 msk kokosolja
kokosflingor, eller hackad och skalad sötmandel att rulla i
Gör så här:
Mixa mandeln eller solroskärnorna i en matberedare till ett ”mjöl”.
Kärna ur dadlarna och blanda ner tillsammans med övriga ingredienser. Mixa tills du har en krämig smet.
Tillsätt mer kokosolja och/eller lite mer juice från apelsinen om smeten känns torr.
Rulla bollarna i kokosflingor eller hackad och skalad sötmandel.
Ställ på en bricka i frysen så att de ”sätter sig”.
Tips! Pepparkaksbollarna kan med fördel förvaras i frysen, de håller då cirka två månader. Förvaras de i kylskåp bör de konsumeras inom en vecka.