Annons

Mia tipsar: Recept till hela festliga nyårsmenyn

Kurera bad matbloggaren Mia Hagenmalm att färdigställa en festlig och "lagom" sund nyårsmeny. Här är hennes smaskiga förslag.

Redaktionen

27 december, 2012
Mia tipsar: Recept till hela festliga nyårsmenyn
Dela inlägget

Kurera bad matbloggaren Mia Hagenmalm att färdigställa en festlig och ”lagom” sund nyårsmeny. Här är hennes smaskiga förslag.

Förrätt: Basisk avocado-och gurksoppa med räkspett
Huvudrätt: Lax med grillade grönsaker och romsås
Efterrätt: Hallonsoppa med chokladmousse

Mia om varför hon valde just den här förrätten:
– Den här soppan är jättegod och enkel att göra. Dessutom är den väldigt bra för syra/basbalansen då den innehåller både gurka och avokado som är mycket basiska. Vi äter alldeles för mycket försurad mat i dag.

Sur mat skapar inflammationer
Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker vilket kan göra att urinsyra börjar bildas i bindväven, fortsätter Mia Hagenmalm att berätta.
– Av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning, benskörhet och andra sjukdomar.
– För att naturalisera kroppen och få en bra PH-balans måste man kontra med basisk föda. Det ska vara 70-80 procent basisk och cirka 20-30 procent sur. Basiska mineraler är förstås kalcium och magnesium. Vi kalkar våra sjöar när de blir sura. Människan består till 70 procent av vatten, så vi blir också sura.
– Något som är riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avokado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir tvärtom starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Mia om varför hon valde lax som huvudrätt:
– Lax är otroligt rik på omega-3, vilket bidrar till bra hjärt-, kärl- och hjärnhälsa och hämmar inflammationer i leder och i kroppen. Jag steker i kokosolja för om man steker i fel eller processat/härdat fett, försvinner Omega-3- fetterna ur fisken. Kokosolja balanserar upp fettsyrorna omega-6 och 3. Dessutom tycker jag att fisk är lättsmält och väldigt gott. Lax är lyxigt!

Annons

Mia om varför hon valde hallonsoppa och choklamousse till efterrätt:
– Det här är ett recept som är både gott, lättgjort och förhållandevis nyttigt eftersom det inte är särskilt blodsockerhöjande. Blodsockertoppar ska man undvika eftersom det gör att kroppen får svara med insulin för att dämpa toppen. Insulin är mitogent, det vill säga det ökar celldelningsfrekvensen och är inflammationsskapande.
– Hallon är färgglada bär och kryllar av antioxidanter, mörk choklad innehåller också antioxidanter. Receptet kommer ursprungligen från Tina Nordström. Jag väljer dock att göra soppan utan socker och använder sukrin som inte innehåller kolhydrater och som inte påverkar insulinet/blodsockret.

Basisk avocado-och gurksoppa med heta räkspett

Basisk avocado- och gurksoppa med heta räkspett
Foto: Mia Hagenmalm

Ingredienser (fyra portioner)
2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Heta räkspett
Ca 250g räkor
1/2 chilifrukt
1 krossad vitlök
Saften av 1 st lime
1/2 citron eller lime
smör till stekning

Gör så här
– Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.
– Marinera de skalade räkorna i limesaften en stund så räkorna hinner dra åt sig saften.
Fräs räkorna i smör med chili och vitlök ca 1 minut i stekpanna. Stek inte för länge, då blir räkorna sega.
– Häll upp avokado-och gurksoppan på glas. Lägg spetten över glaset eller garnera soppan med räkorna. Servera med ett glas citronvatten. Soppan är GI och blir en bra vegetarisk förrätt om man utesluter räkorna.

Ekologisk lax med grillade grönsaker och romsås

Lax med grillade grönsaker och romsås upplagt på vit tallrik med ett glas vitt vin i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

Ingredienser (fyra portioner)
4 bitar á 200g ekologiskt odlad laxfile
Några knippor dill
Ekologisk kokosolja utan smak till stekning (funkar dock även med rapsolja eller smör)
Stek laxfilèn på medelvärme några minuter på varje sida.

Annons

Ingredienser grillade grönsaker
2 st zucchini
3 morötter
20 cocktailtomater
ca 200g sockerärtor
2 paprika, gärna olika färger
1 rödlök
1 knippe grön sparris
saften av en halv citron
1 tsk torkad rosmarin
2 citroner
salt och peppar

Gör så här

I grillpanna
– Skiva zucchini och morötter tunt, tunt på längden. Pressa en citron och lägg ner grönsakerna i saften. Låt dra en stund. Skiva paprikan, skär löken i klyftor och cocktailtomaterna på mitten. Skölj sockerärtorna och sparrisen. Skär av roten på sparrisen, den kan vara lite träig i smaken. Olja in en grillpanna med rapsolja. Börja med att grilla morötterna, eftersom att de tar lite längre tid än resten. Stek sedan de övriga grönsakerna tills de är lite mjuka. Det ska fortfarande vara lite tuggmotstånd. Salta, krydda och peppra efter behag.

I ugnen
– Skär grönsakerna i bitar. Rosta i ugnen med lite olivolja, en tesked salt, en tesked flingsalt, en tesked rosmarin och svartpeppar i 225 grader i cirka 15- 20 minuter.

Romsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
3 msk röd stenbitsrom
2 krm chiliflakes

Gör så här
– Till romsåsen rör du ihop creme fraiche med majonäs och chiliflakes. Rör försiktigt ner rommen. Jag saltar inte eftersom jag tycker att rommen ger tillräcklig sälta.
Till uppläggningen fördelar du grönsakerna på fyra stycken tallrikar. Lägg laxfilèn på grönsaksbädden. Garnera med romsås, några dillvippor och citronklyftor.
Laxen kan serveras som LCHF om man tar bort morötterna ur menyn.

En flaska Amé med etikett med frukter
Foto: Mia Hagenmalm

Dricka till?
– Till laxen serverar jag Amè´, ett vitt alkoholfritt alternativ med smak apelsin och druva. Amè är gjort på källvatten, innehåller naturliga fruktaromer och finns alltid hemma hos mig vid festligare tillfällen, alltid lika populärt. Det finns både som rött och vitt vin, med olika smaker.

Hallonsoppa med chokladmousse

Hallonsoppa med chokladmousse serverad i hög glasbägare på fot
Foto: Mia Hagenmalm

Chokladmousse (fyra portioner)
100g 70 procentig mörk choklad
2 st äggulor
2 1/2 dl vispad grädde

Hallonsoppa (fyra portioner)
2 dl vatten
1 dl sukrin
1 st stjärnanis
1 st vaniljstång, skårad
300 g frysta hallon

Gör så här
Smält chokladen över ett vattenbad i en skål, eller helt enkelt i mikrovågsugnen.
Rör ner äggulorna en i taget och vänd ner grädden.
Koka upp vattnet med stjärnanis, vaniljstång och socker. Mixa hallonen i en mixer. Häll över den varma lagen och mixa till en slät soppa.
Hälla upp hallonsoppan i fyra glas och lägg försiktigt chokladmoussen på toppen.

Vill du hellre bjuda på smårätter till nyår?

Kolla in matfotografen Majs Kellers annorlunda tapasinspirerade nyårsmeny.

Av Isabelle Hedander

Annons